Oświetlenie za monitorem
- Tom01
- Kontakt:
Są w Leroy lampki zwane bodajże "Buro". Malutka, klosz mały ale wystarczający.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
To już zależy od świetlówki. Do słabszych, malutkich, takich jak yuji, są w sam raz, do standardowych rozmiarów faktycznie się nie nadają, choćby dlatego, że na podstawę monitora i w ogóle biurko za monitorem będzie padać więcej światła niż na ścianę, co będzie niekomfortowe.
- Czornyj
- Kontakt:
Natomiast niskie CRI w LEDach może być prognostykiem, że mamy do czynienia z niebieskim LED z żółtym luminoforem, gdzie nie ma najmniejszego cienia możliwości widoku na iluzoryczną nadzieję minimalnej szansy, że światło będzie neutralne, bo jest to fizycznym niepodobieństwem - zawsze jest albo zielonkawe, lub fioletowawe/różowawe.
Neutralne wizualnie mogą (acz oczywiście nie muszą) być tylko niebieskie LED z luminoforami GB, fioletowe LED z luminoforami RGB (o statystycznie wysokim CRI), lub RGB LED (które pewnie mogą mieć niższe CRI, co jest tutaj bez znaczenia - nb. w wolnej chwili muszę potestować RGB LED z IKEA, wyglądają obiecująco).
Te paski LED potencjalnie mogą być wystarczająco dobre, choć bez oceny wizualnej ciężko o całkowitą pewność.
Re: Oświetlenie za monitorem
Oczywiście współczynnik CRI jest w przedmiotowym wypadku kompletenie bez znaczenia, a neutralna ściana (biała czy szara) tak samo odbije światło o niskim, jak i wysokim CRI i jego barwa pozostanie analogiczna, to oczywista oczywistość i absolutna racja. Ogólnie sam parametr CRI niezależnie od zastosowań należy traktować z dużym dystansem, wyłącznie jako pewien prognostyk.
Natomiast niskie CRI w LEDach może być prognostykiem, że mamy do czynienia z niebieskim LED z żółtym luminoforem, gdzie nie ma najmniejszego cienia możliwości widoku na iluzoryczną nadzieję minimalnej szansy, że światło będzie neutralne, bo jest to fizycznym niepodobieństwem - zawsze jest albo zielonkawe, lub fioletowawe/różowawe.
Neutralne wizualnie mogą (acz oczywiście nie muszą) być tylko niebieskie LED z luminoforami GB, fioletowe LED z luminoforami RGB (o statystycznie wysokim CRI), lub RGB LED (które pewnie mogą mieć niższe CRI, co jest tutaj bez znaczenia - nb. w wolnej chwili muszę potestować RGB LED z IKEA, wyglądają obiecująco).
Te paski LED potencjalnie mogą być wystarczająco dobre, choć bez oceny wizualnej ciężko o całkowitą pewność.
No to właśnie ta , co dałem link, a się na mnie rzucili ze mała itp myślałem ze rozmawiamy o żarówkach jednak cri >95 wiec tylko jedne co mi wiadomo wchodzą w grę Nie masz gdzieś to zdjęcie z białym monitorem (EA245/4wmi) i tymi lampkami by Kyle zrozumiał o co chodzi ?
No rzeczywiscie... to po co mu pokazujesz małe lampki biurowe do oświetlania tego co przed monitorem, jak on chce oświetlić ścianę -_- ?
Dużo czytam i czytam o tych lampkach.
Byłem dziś w Leroy Merlin i Carrefourze- absolutnie wszystkie żarówki mają barwę 4000k albo 2700k. Żadna z nich się nie nada do oświetlenia?
Byłem dziś w Leroy Merlin i Carrefourze- absolutnie wszystkie żarówki mają barwę 4000k albo 2700k. Żadna z nich się nie nada do oświetlenia?
- Tom01
- Kontakt:
Żadna. Chyba że monitor skalibrujemy do ok 5000K. Wówczas zgra się mniej więcej z lampą 4000K.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Pozwolę sobie odkopać bo chyba nie ma sensu zakładać nowego tematu - co byście polecili na białe biurko za/na którym nie mam praktycznie miejsca (więc najchętniej jakaś taśma led podklejona do monitora czy coś w podobnym wymiarze).
Nie miałbym problemu z wyborem, ale na ścianie mam korek przeplatany czarnymi plamami, o coś takiego: :/ nie mogę w tym wiercić ani nic, bo mieszkanie wynajmowane, sam bym na tak genialny pomysł nie wpadł no ale w latach 90-tych taka ściana to pewnie był cud
Nie miałbym problemu z wyborem, ale na ścianie mam korek przeplatany czarnymi plamami, o coś takiego: :/ nie mogę w tym wiercić ani nic, bo mieszkanie wynajmowane, sam bym na tak genialny pomysł nie wpadł no ale w latach 90-tych taka ściana to pewnie był cud
- Tom01
- Kontakt:
Jakiekolwiek światło zza monitora wnosi pozytywny efekt w postrzeganie.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- NocnyJastrzab
Jest na horyzoncie nowa zabawka, którą Marcin właśnie testuje >> Phottix M180
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Myślisz, że te wymysły od yongnuo np.: YN-300 Air to wymysły, które się nie nadadzą ?NocnyJastrzab pisze: ↑24 czerwca 2019, 23:36 - pnJest na horyzoncie nowa zabawka, którą Marcin właśnie testuje >> Phottix M180
- Czornyj
- Kontakt:
Yongnuo są OK, CRI ok. 95%, trochę dają na różowo, ale na poziomie nieistotnego niuansu.adamb999 pisze: ↑18 lutego 2020, 23:15 - wtMyślisz, że te wymysły od yongnuo np.: YN-300 Air to wymysły, które się nie nadadzą ?NocnyJastrzab pisze: ↑24 czerwca 2019, 23:36 - pnJest na horyzoncie nowa zabawka, którą Marcin właśnie testuje >> Phottix M180
- Voland
Miałem do czynienia z różnymi LEDami YongNuo, ale mieczami dużo łatwiej oświetlić dobrze miejsce do retuszu, niż Airami. Ja po tych prawie kwadratowych LEdach wróciłem do świetlówek i dopiero miecze były mi je w stanie zastąpić bez zbędnego kombinowania z rozproszeniem światła.adamb999 pisze:Myślisz, że te wymysły od yongnuo np.: YN-300 Air to wymysły, które się nie nadadzą ?NocnyJastrzab pisze: ↑24 czerwca 2019, 23:36 - pnJest na horyzoncie nowa zabawka, którą Marcin właśnie testuje >> Phottix M180
Wróć do „Zastosowania amatorskie”