Czego oczekuje od monitora?
- Dobrego odwzorowania kolorów
- Przyjazności dla mojego oka astygmatyka
- Rozmiaru +27 cali
- Rozdzielczości 2560x1440 lub 3840x2160
- Budżet najlepiej poniżej 6 tys
- jakości nie gorszej niż SX2262w - preferowana wyższa
Do czego będzie mi potrzebny monitor? - kolejność nie przypadkowa
- oglądania filmów/seriali, przeglądanie neta + praca w internecie nie związana z grafiką/fotografią
- obrabianie zdjęć/grafika - wszystko do internetu w sRGB - zdecydowanie rzadziej jakieś projekty w CMYK do druku
- granie w gry (stąd w tytule taka a nie inna 3 propozycja)
Proporcje ostatnich 2 czynności w zależności od "sezonu" mogą się zamieniać miejscami.
Na czym pracowałem do tej pory?
- SX2262W - mój 6 letni domowy prywatny monitor, generalnie spoko do zdjęć, trochę mały i jakoś w grach mnie nie porywał
- CG2420 - zdecydowanie wbudowany kalibrator wygrywał - pewną przewagę widziałem między monitorem wyżej w obróbce zdjęć i kolorach ale nie była to przepaść moim zdaniem, do samej pracy na zdjęciach super, do filmów za mały
- dell 7710 - moja obecna stacja robocza w pracy - tu zdecydowanie widać różnice między moim monitorem domowym. Nie jest tak źle jak ludzie piszą, że na laptopach nie da się zdjęć obrabiać, jak najbardziej się da i tu rozmiar plamki/gęstość pikseli na cal jest super, w okularach widzę fajny ostry obraz
- jakiś laptop MSI gamingowy fhd 144hz 99% sRGB - generalnie kolory może troszeczkę gorsze od tego laptopa wyżej, ale te 144hz wygrywa, ja widzę ogromną różnice przy głupim scrolowaniu strony internetowej i przy ruchach myszką, a w grach cud miód malina, mam słabość do tego, ale zdrowy rozsądek i budżet na kartę graficzną chłodzi te zapędy więc to jest ostatnim kryterium przy wyborze
No i jak widać mam problem z wyborem, dlatego jeśli ktoś ma inne propozycje, albo zetknął się z podobnym wyborem czy problemem, mam nadzieje, że zabierze tutaj głos.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi przede wszystkim