Niepłynne przejście koloru

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
marcin

Problem z gradientem PS 16 Bit

26 sierpnia 2012, 23:22 - ndz

Witam,

Mam następujący problem: Tworząc w PS CS5 Gradient widać wyraźnie banding gdy podczas pracy w "palecie" 16 bitowej. Przełączając na 8 bitów problem jakby znikał. (gradient w pliku np 2000px x 2000 px, od powiedzmy H=0, S=0 B=0 do H=0, S=0, B=25) RGB Nie mam bladego pojęcia jak to możliwe. Wydaje mi się, że powinno być dokładnie na odwrót. Monitor kalibrowany NEC SV 27. Przeszukałem oczywiście sieć ale nie znajduję rozwiązania. W takim razie udaję się z pytaniem do ekspertów. Pasy są mocno widoczne. Będę wdzięczny za pomoc. pozdr.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Problem z gradientem PS 16 Bit

27 sierpnia 2012, 10:27 - pn

"Problem jakby zniknął", bo podczas konwersji 16>8 bit PS zrastrował przejście (dithering).

Przy tak wrednym gradiencie posteryzacja będzie widoczna. Aby przejście było całkowicie płynne musiałoby być uruchomione wyświetlanie z 10-cio bitową głębią.
marcin

27 sierpnia 2012, 11:57 - pn

Cześć,

Przyznam, że troszkę oczekiwałem, ze właśnie Ty się odezwiesz :) Z góry dzięki za wsparcie.

Czy ja wiem czy jest taki wredny? Gradient jak gradient...dotyczy akurat ciemniejszych tonów. Być może odległość między odcieniami nie jest "daleka". Jednak to tylko przykład. Gdy stworzę gradient od bieli do czerni paski też są-oczywiście mniejsze ale w zbliżeniu widoczne. Podczas tworzenie gradientu w 16 bitach również jest opcja ditheringu jednak mam wrażenie, że nic nie daje.. Jednak nie rozumiem jak to możliwe, że podczas tworzenia gradientu w 8 bitach przejście jest w miarę płynne, podczas tworzenia w 16 bitach płynne nie jest, a czy nie powinno być płynniejsze? Przecież mamy do czynienia z większą głębią, prezentowane jest więcej różnic w odcieniach, więcej odcieni szarości, skala jest bardziej szczegółowa i bogatsza? Wspominasz o głębi 10 bitowej wyświetlania, a mam przecież ustawioną na karcie 32 bitową (coś czuję, że i tak znając życie chodzi o "inne" bity). Tak czy siak ta pasteryzacja trochę mnie zszokowała na tym monitorze.
marcin

27 sierpnia 2012, 12:04 - pn

Monitor podłączony jest przez display port.
marcin

Re: Problem z gradientem PS 16 Bit i inne sprawy

27 sierpnia 2012, 12:57 - pn

Spraw sie trochę nawarstwiło w kwestii wyświetlania więc dołączę jeszcze dwie kwestie.

1. Odnoszę wrażenie, że monitor nie wyświetla szczegółów w głębszych cieniach. I tak np. w gradiencie, o którym pisaem, na większości jego obszaru jest widoczna pateryzacja,w ciemniejszej częsci, pasów nie widac,nie jest możliwe rozróżnienie ciemnych tonów. Wszystko zlew się w jeden odcień- czerń. Tego zjawiska niemdoświadczam na laptopie niskiej klasy.

2. Kolor. Tu mam kolejną kwestią, z którą ciężko mi się uporać. Tworzę swoją stronę ze zdjęciami i pracuję oczywiście na Necu. Wszystko generalnie wyglada "dobrze" w kwestii koloru. Gdy wyswietlam stronę w budowie, na innym urzdzeniu, u znajomych czy na swoim laptopie, pojawia się spore rozczarowanie. Kolory są inne, skóra, która na necu ma odcień zółtawy czy pomaranczowawy, wyglada na trupią w niektórych przypadkach. Biele często za jasne.Jest sporo różnic, mowiąc mało technicznie, wszystko wygląda znacznie gorzej. Wiadomo, że to inna klasa sprzętu i kwestia kalibracji, niemniejn jednak zastanawiam sie, jak użyć Neca, żeby różnice nie byly aż tak zasadnicze w wyswietlaniu obrazów w sieci, wiadomo, że wiekszośc użytkowników nie posiada skalibrowanego sprzętu wyższej klasy. Po spędzeniu masy czasu nad zdjeciami na stronę, widząc ją na innym urządzeniu zatkało mnie i zastanawiałem się czy praca na skalibrowanym sprzęcie ma sens. U mnie ok a gdzie nie zerknę czy nie przeniosę plików-kiepsko...hmmm. Jedynie na macach zbieżnosć jest wieksza, przynajmniej nie odbiega tak o tego co widzę u siebie.Jak pracować na tym sprzęcie przygotowując cokolwiek pod sieć i pod standardowego użytkownika?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

27 sierpnia 2012, 13:33 - pn

Paski są, bo być muszą - 256 tonów to za mało by uzyskać idealny gradient. W 16-tu bitach dithering nie działa, zrób sobie gradient w 16-u bitach, skonwertuj go do 8-u, potem do 16-tu i wtedy będzie dobrze - a będzie dobrze, bo gradient zostanie zrastrowany przez PSa. Posteryzacja może być również bardziej widoczna, jeśli pracujemy w przestrzeni sRGB na monitorze skalibrowanym do gamma 2,2 - TRC przestrzeni sRGB nie odpowiada idealnie gamma 2,2 (szczególnie w cieniach, gdzie TRC sRGB ma fragment równy gamma 1,0)

Uzyskanie 10-cio bitowego wyświetlania (1024 odcienie na kanał) wymaga karty ATI FirePro, złącza DisplayPort, systemu Windows z wyłączonym interfejsem Aero.

W monitorze skalibrowanym do gamma 2,2 szczegółów w najgłębszych cieniach w normalnym oświetleniu nie powinno być widać, detale mogą zacząć być widoczne przy całkowitym zaciemnieniu. Na laptopie można zobaczyć cuda-niewidy w zależności od kąta obserwacji. Monitor nie jest od tego, by pokazać wszystkie detale w cieniach ale od tego, by pokazać ich tyle, ile będzie na odbitce.

NEC SV271W to monitor szerokogamutowy - wymaga przeglądarki z aktywowanym modułem zarządzania barwą, inaczej przesyca kolory zdjęci wyrenderowanych do przestrzeni sRGB. Rozwiązanie tego problemu to zainstalowanie FireFoxa, oraz aktywowanie zarządzania barwą dla nieotagowanych treści poleceniem:
about:config
gfx.color_management.mode = 1 (domyślnie jest 2)

Dla innych przeglądarek konieczne jest włącznie sprzętowej symulacji przestrzeni sRGB w profilerze SpectraView Profiler 5 (Review>Color Space Emulation)
marcin

27 sierpnia 2012, 14:35 - pn

NEC SV271W to monitor szerokogamutowy - wymaga przeglądarki z aktywowanym modułem zarządzania barwą, inaczej przesyca kolory zdjęci wyrenderowanych do przestrzeni sRGB. Rozwiązanie tego problemu to zainstalowanie FireFoxa, oraz aktywowanie zarządzania barwą dla nieotagowanych treści poleceniem:
about:config
gfx.color_management.mode = 1 (domyślnie jest 2)
Tak to oczywiste. Oczywiście, u mnie w Firefoxie opcja jest włączona od kiedy nabyłem monitor. Korzystam z tego rozwiązania. Niemniej jednak chodzi mi a samo nawet porównanie zdjęć na innym urzązeniu.. Na Necu wszystko wygląda "dobrze" tzn zgodnie z moja intencją. Zdjęcia przeglądane w Firefoxie na stronie, którą oglądam na Nec'u-również. Zdjęcia oczywiście konwertuje i zapisuję do docelowej przestrzeni czyli sRGB. Zdjęcie zapisane w przestrzeni sRGB oglądam u siebie, więc ponieważ mam prawidłowo skonfigurowane zarządzanie barwą powinienem widzieć zdjęcie w srgb czyli mniej więcj to co inni (oczywiście mniej więcej) Problem jest gdy wyświetlę, takie zdjęcie na innym urządzeniu lub ktoś wyświetli stronę z tym zdjęciem na swoim urządzeniu, innym monitorze itp. Wiadomo, że nie mogę spodziewać się tego samego rezultatu ale różnice są spore, zdjęcie są mdłe, skóra blada, wypłukana, szarawa w jasnych obszarach, bez gradacji tonów. Tak jakby NEC za bardzo ocieplał barwy. I tak jak pisałemwcześniej na macach jest akceptowalnie.
Dla innych przeglądarek konieczne jest włącznie sprzętowej symulacji przestrzeni sRGB w profilerze SpectraView Profiler 5 (Review>Color Space Emulation)
Czy będzie różnica jeżeli pomiędzy włączeniem emulacji w Multiprofilerze (srgb) a w SV Profilerze 5?

W takim razie jaka jest Twoim zdaniem najlepsza recepta na przygotowanie zdjęć na samego potrzeby internetu? Praca na zwykłym monitorze? :)
marcin

27 sierpnia 2012, 14:48 - pn

aaaa..chyba rozumiem- sama emulacja nie zmienia profilu, w którym pracuję (AdobeRGB) czyli za pewne nie będzie to to samo co przełączenie trybu pracy na sRGB ( w Multiprofilerze) czy tak? Czyli jak byłaby różnica pomiędzy pracą w AdobeRGB z włączoną emulacją sRGB a pracą w profilu srgb.

Jednak jednej kwestii nie rozumiem:

Mam włączony profil AdobeRGB, oglądam stronę na NEC SV 27, Firefox ma włączony CM, zdjęcie na stronie są zapisane w sRGB- wszystko prawidłowo. Włączenie emulacji w takim wypadku nie powinno zmienić nic. Bo zdjęcia na stronie mają profil sRGB. Jednak włączenie emulacji wnosi sporą zmianę.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

27 sierpnia 2012, 15:19 - pn

Jeśli aktywujemy symulację przestrzeni sRGB przy pomocy MultiProfilera lub SpectraView Profilera, musimy wyłączyć i włączyć Photoshopa/Firefoxa, by ten mógł zacząć korzystać z nowego profilu przydzielonego dla monitora w ustawieniach zarządzania barwą systemu operacyjnego.

W przypadku pracy ze zdjęciami wyrenderowanymi lub skonwertowanymi do sRGB nie powinno być różnicy w Photoshopie/Firefoxie (o ile damy mu szansę na korzystanie z poprawnego profilu monitora).

Różnica między laptopem a SV271W będzie, bo być musi - laptop jest statystycznie mniej kontrastowy, ma gamut nieco mniejszy od sRGB i zwykle chłodniejszy punkt bieli. Pozostaje tylko pytanie, czy chodzi o trupowaty punkt bieli podświetlenia W-LED laptopów, czy coś jest nakrzaczone w ustawieniach monitora/PSa/profilera/systemu.
marcin

27 sierpnia 2012, 15:48 - pn

Ja odnoszę wrażenie, że większość urządzeń, oprócz ustawionego przez Ciebie mojego Neca i monitorów appla ma chłodniejszy punkt bieli. Laptopy, z którymi akurat porównywałem to nie LEDy. Inna sprawa-w Spectrview Profilerzez 5 jest parę predefiniowanych warunków do kalibracji i tworzenia profili- pod pracę na potrzeby internetu, , obróbki domowej zdjęć, druk (tak to rozumiem)itp. Czy nie wypadałoby tego ustawić do pracy dla różnych potrzeb? Ja mam wygenerowany wyłącznie jeden profil dla adobeRGB i pod druk a chciałbym mieć poprawną kalibrację pod inne potrzeby, jak choćby przygotowanie zdjęć na potrzeby www. Mój monitor był kalibrowany około rok czasu wstecz. Biorąc pod uwagę powyższe, ile kosztowała by mnie taka kalibracja? Jeżeli bym się zdecydował, czy muszę dojechać do Krakowa czy można zrobić to na miejscu (Katowice)
Kamil4

Niepłynne przejście koloru

14 października 2012, 15:54 - ndz

Z góry przepraszam jeżeli gdzieś już został utworzony wątek z takim problemem lecz go nie znalazłem ;)

Ostatnio zainwestowałem w nowy monitor iiyama ProLite XB2472HD

http://www.iiyama.com/pl_pl/produkty/pr ... b2472hd-1/

Po jego podłączeniu zaczął występować problem w postaci niepłynnego przejścia kolorów (gradientu), widać wyraźne pręgi. To dosyć uciążliwe gdyż pracuję na co dzień jako grafik komputerowy. Mam zainstalowane poprawne sterowniki do karty graficznej.

Proszę o jak najszybszą pomoc ;)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Niepłynne przejście koloru

14 października 2012, 16:13 - ndz

Postaraj się poszukać w menu OSD natywnych ustawień kontrastu i punktu bieli. Jeśli to nie pomoże, to znaczy że ten typ po prostu tak ma (a w perspektywie ceny bardzo to być może).

Wróć do „Kalibracja monitorów”