Jestem zupełnie zielony w tematach ekranów, dlatego z góry przepraszam za głupie pytania.
Posiadam monitor NEC EA244WMi. Monitor jest podłączony, do Maca Mini 2011 kablem HDMI.
Pytanie, czy takie migotanie jak to pokazane na filmie który jest w poniższym linku, jest normalne dla tego sprzętu? Czy jest to bardzo szkodliwe dla wzroku?
https://youtu.be/raBpkh0R7iE
Drugie pytanie w jaki sposób mam ustawić monitor, aby obraz był możliwie jak najmniej szkodliwy dla oczu. Przesiadłem się z laptopa na komputer z zewnętrznym monitorem, ponieważ mocno bolała mnie głowa od obrazu wyświetlanego na laptopie. Zależy mi aby ustawić obecny monitor tak, aby jak najmniej wpływał na ból oczu i złe samopoczucie. Od razu zaznaczam, że nie pracuję z filmem ani grafiką, natomiast dużo z tekstem. Będę bardzo wdzięczny jak w związku z tym ustawić monitor. Jednocześnie pytanie, czy ten model to aby na pewno dobry wybór, jeśli chodzi o komfort pracy? Szukałem czegoś używanego w stosunkowo niskiej cenie, dlatego nie mam dużego wyboru.
Trzecie pytanie, przy natywnej rozdzielczości monitora, gdy np. wyświetlam strony w chrome, to są one w dosyć małe i wyświetlają się na środku. Czy istnieje jakiś sposóļ aby dopasować strony do obecnego ekranu? Poniżej wklejam screen jak to wygląda