Obrazek 1:
Oba wyświetlają kolor zielony. Stary nie ma po bokach kolorów w odróżnieniu od nowego (choć nie są intensywne). Na DICON zaczyna się prawdziwy wysyp barw

Obrazek 2:
1. Nie wystepuje zła kompresja na obu.
2. Ja widzę tylko delikatne pasy poziome. Na nowym w najciemnijeszej stronie (lewej) widzę jeszcze ciemniejszy pas, który się odróżna od tła.
Obrazek 3:
Tylko na nowym widać delikatny kolor. Odcięcia na obu prawidłowe.
Obrazek 4:
Tylko na nowym widać kolorowe pasy - są bardziej intensywne niż na obrazku 3. Gdy patrzę pod kątem, wtedy obra staje się jednolity w odcieniach szarości (bez koloru)
Obrazek 5 i 6:
Nic nie migota.
Zauważyłem, że biały na nowym jest bielszy (idzie w kierunku zimnym) niż na starym (idzie w kierunku ciepłego- czerwień?). Druga rzecz - tekst z ClearType na porzeglądarce IE9 wygląda lepiej na nowym. Wczśniej tekst porównywałem na Firefoxie i bez CT, a stary monitor miał NATIVE i DICOM. Teraz sprawdziłem i faktycznie DICOM poprawia czytelność tekstu (poczernia go) ale wyświetlanie grafiki leży.
Zastanawiam się na ogólnym wnioskiem. Czyżby nowy P241W wymagał kalibracji. Jeśli bym się na nią zdecydował to osiągnę poprawę reprodukcji barw, a efekt będzie jak na starym monitorze? Coś jeszcze zyskam jako przeciętny urzytkownik?