Na tym forum można znaleźć różne zdjęcia pozwalające ocenić jakość monitora, jego kalibrację lub to czy aplikacja ma moduł CMS. Pomyślałem, że do kompletu brakuje zdjęć, które pozwoliłyby zobaczyć, że szeroki gamut pokazuje więcej subtelności w określonych zakresach barw. Nie chodzi mi o zdjęcia trikowe ale raczej o np. pejzaże, które (oczywiście zrobione w AdobeRGB lub lepszym) wyświetlone na stojących obok siebie dwóch monitorach - wąsko i szerokogamutowym - ukażą w takim porównaniu ten zapas barw, którym dysponuje szeroki gamut. Czyli chodzi np. o detale w zieleni lasu lub łąki itp.
Czy spotkał się ktoś ze zdjęciami tego typu, które ewidentnie się różnią na wąsko i szerokogamutowcu? Jeśli tak to skąd takie pobrać?
Zdjęcia pozwalające docenić monitor z szerokim gamutem
Re: Zdjęcia pozwalające docenić monitor z szerokim gamutem
Według mnie rzecz absolutnie nierealna. Za dużo "pośredników". A poza tym - będziesz to oglądał na monitorze normalno- czy szerokogmautowym? Bo jak na normalno- to tak jak oglądanie zdjęcia telewizora kolorowego na telewizorze czarno-białym
- Czornyj
- Kontakt:
Zwrócić uwagę na sukienkę, fale, jeziorko, wodę wokół rybek, jabłko, niebo w wenecji. Warto powiększyć każde z tych zdjęć na cały ekran, wtedy różnice stają się znacznie bardziej widoczne.
Na iMacu nie widać żadnej różnicy Zobaczę w domu na neczku. W ogóle fajny wątek dla nie przekonanych do szerokiego gamutu.
- Czornyj
- Kontakt:
Nieprzekonani do szerokiego gamutu posiadacze wąskogamutowców też nie zobaczą żadnej różnicyFilip pisze:Na iMacu nie widać żadnej różnicy Zobaczę w domu na neczku. W ogóle fajny wątek dla nie przekonanych do szerokiego gamutu.
U siebie nie zobaczą. Ale zawsze jest gdzie odesłać.
Otóż widzą różnicę. Zarówno na P19-2 jak i na miernym TN LG W1952TQ. Czy wynika z tego, że monitory wąskogamutowe jednak mogą mieć szerszy gamut niż SRGB ?
Widzą jak mają przeglądarkę bez zarządzania kolorem. Wtedy sRGB jest przejaskrawiony i wydaje się być w szerszym gamucie
Dzięki Czornyj za te zdjęcia. Za kilka tygodni powinienem mieć SX2462 lub PA241 to wtedy sobie podłączę nowy monitorek do jednego wyjścia karty graficznej, a stary normalnogamutowy Eizo do drugiego i porównam. Chodziło mi tutaj zwłaszcza o pokazanie mojemu szefowi, który naprawdę zrobił mi wielką niespodziankę wręcz sam proponując zakup droższego i lepszego monitora, co zyskuję mając szeroki gamut.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”