od kilku dni borykam się z kalibracją setupu wymienionego w tytule. Za każdym razem wyniki są znacznie poniżej oczekiwań. W najlepszym razie udaje mi się zmieścić w dość luźno postawionej granicy(maxDeltaE:4, avg: 2).
Cały proces dokonywany jest w aplikacji Palette Element Master. Ustawienia naprawdę różne już próbowałem (tryb zaawansowany i eskperymenty: Long Path Size, relative black point, Lut16b itp). Za każdym razem wyniki były bardzo przeciętne (wręcz laptopowe).
Sam monitor który posiadam w fabryce skalibrowano na: (avgDeltaE: 0.32, maxDeltaE: 2.11).
System jaki posiadam to:
- Windows 10 home.
- Monitor Benq SW2700PT podłączony przez DisplayPort. W zasadzie próbowałem 3 kable. 1 Hdmi i 2 DP(Jeden 3gwiazdkowy Hama do 4k 6Hz)
- Karta graficzna: NVIDIA GTX 1070 sterownik: 445.87
- Kalibrator: xRite i1Display Pro. Program i1Profiler zainstalowany.
- Aplikacja Palette Element Master z prawami Administratora
Moje zrozumienie jest takie, że jaka kolwiek kalibracja w trybie basic z domyślnymi parametrami powinna dać akceptowalne rezultaty, a reszta to już po prostu dostrajanie. Stąd przykład jednej z nich poniżej (mogę przeprowadzić także inna jeżeli uważacie że jest potrzebna):
Swiatło dzienne (godz 16). monitor ustawiony tyłem do ściany z oknem (w miejscu gdzie stoi nie ma jeszcze okna).
- 1. Profil Monitora nr 1(fabrycznie: AdobeRGB). Wchodzę w ustawienia i klikam reset all.
- 2. Uruchamiam Palette Element Master z prawami administratora.
- 3. Wybieram Basic, parametry dalej to:
- Basic,
- Default: Photographer(AdobeRGB)
- WhitePoint D65
- Luminance: 120
- Mode: xy
- Calibration preset: 1
- System Dystribution: true
- Profil Version: v2
- ProfileType: Matrix
- 4. Przechodze proces kalibracji, walidacji. Wyniki jak na załączonych plikach.
Pisałem z suportem BenQ i: "dział techniczny nie dopatrzył się błędów w procedurze, Mogą zaproponować mi sprawdzenie monitora i kalibratora w serwisie".
Jeżeli macie jakieś sugestie co mogę zrobić/sprawdzić poproszę. Sam jestem laikiem w tych kwestiach. Osobiście podejrzewam, że albo monitor, albo kalibrator są zwalone. Mogę powtórzyć proces na laptopie.
Kalibrator mogę jeszcze zwrócić. Obecnie planował bym, żeby wypożyczyć jakiś inny na i zobaczyć czy problemy dalej występują.
Pozdrawiam