Za monitorem mam ścianę pomalowaną matową farbą w ciemnym kolorze, a dokładnie takim:
Chce podświetlić ścianę za monitorem, ale nie wiem czy przy tak ciemnym kolorze ma to sens i czy nie będę musiał powiesić np. jasnego tła fotograficznego (wolałbym nic nie wieszać). Proszę o poradę co zrobić w takim przypadku.
Moim priorytetem jest uzyskanie zdrowego efektu dla oczu, nie potrzebuję dobrego odwzorowania kolorów itp.
Dodam jeszcze kilka informacji: monitor Eizo EV2436W stoi w rogu pokoju, bokiem do okna (okno od północy), na środku pokoju jest źródło światła (aktualnie marketowa świetlówka kompaktowa Osram 23W 6500K, ale chcę zmienić, sugestie mile widziane)
Jeśli chodzi o źródło światła za monitorem to może być dowolnego rodzaju (dobry stosunek cena/jakość na plus). Jeśli rozwiązanie bez dodatkowego tła ma sens to jakie światło i jakiej mocy będę potrzebował do tak ciemnej ściany?
Podświetlenie za monitorem, a ciemna ściana
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Podświetlenie za monitorem, a ciemna ściana
Oczywiście, że ma sens - po prostu walisz więcej światła i będzie git. Nawet jakby ściana była "czarna" przy odpowiedniej ilości światła uda się uzyskać efekt szarości (chyba, że ktoś pomaluje ścianę nanorurkowym Vantablackiem)
- Tom01
- Kontakt:
Moc trzeba dobrać eksperymentalnie, ale z pewnością światła będzie dużo więcej potrzeba niż przy jasnej ścianie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Z tego co czytam jak jest jasna ściana to można zastosować np. jedną świetlówkę Graphica 18W lub jeden miecz YN-360S, czy w moich przypadku to byłoby zdecydowanie za mało? Nie ukrywam, że koszt dwóch mieczy byłby dla mnie dość wysoki i w przypadku konieczności dublowania źródeł światła wybrałbym tańsze rozwiązanie.
Czy przy moich niewysokich wymaganiach (światło zdrowe dla oczu) jakieś inne, tańsze alternatywy mam do wyboru?
Czy przy moich niewysokich wymaganiach (światło zdrowe dla oczu) jakieś inne, tańsze alternatywy mam do wyboru?
- Czornyj
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedzi.
Mam jeszcze jedno pytanie. Używając trybu "Paper" (4500K), a mając za monitorem światło 5500K, czy to będzie męczące/niezdrowe dla oczu?
Mam jeszcze jedno pytanie. Używając trybu "Paper" (4500K), a mając za monitorem światło 5500K, czy to będzie męczące/niezdrowe dla oczu?
LCD mają widmo nieciągłe i w rezultacie świetlówki, żeby odpowiadały pod względem postrzeganej (!) barwy ustawieniu monitora, muszą zapewniać światło o niższej nominalnej temperaturze. W konfiguracji, którą opisałeś, jest na odwrót, dlatego światło za monitorem najpewniej będzie znacznie chłodniejsze, a tym samym ekran wyda się o wiele cieplejszy, niż faktycznie jest. (Piszę: najpewniej, bo przecież nie da się wykluczyć sytuacji, że to 5500 to będzie 4500, a 4500 to będzie 5500). Czy to będzie niezdrowe — nie wiem, na pewno będzie wyglądało dziwnie, może nawet nieprzyjemnie, a jeśli chodzi o precyzję odwzorowania, efekt oczywiście będzie odwrotny do zamierzonego. Przy 4500 K na monitorze celowałbym raczej w przedział 3000–4000 K.
Ostatnio zmieniony 10 września 2020, 15:54 - czw przez voteck, łącznie zmieniany 1 raz.
https://pl.aliexpress.com/item/4001143625132.html
A takie maleństwo, ale niestety ładowane, niby CRI 95? (Ulanzi VIJIM VL81 3200k-5600K 850lm 6.5W)
https://pl.aliexpress.com/item/4001143625132.html
Wróć do „Oświetlenie, akcesoria, uchwyty, osłony”