Monitor 27' poszukiwany
Szanowni Forumowicze,
Mam obecnie przed sobą Eizo EV2436. Zaczyna mi jednak brakować nieco przestrzeni roboczej. Co prawda pracuję głównie z dokumentami, ale wbrew pozorom redakcja tekstów też wymaga wielu okien. Do tego jeszcze monitora używam czasem do gier. Nie zajmuję się fotografią, nie oglądam filmów na monitorze.
Czego potrzebuję:
1. Chyba nieco wyższej rozdzielczości, ale jednak nie 4K, bo wydaje mi się, że przy pracy skalowanie może po prostu przeszkadzać. Tyle że czy 1440 da mi zauważalnie więcej przestrzeni i nie będzie meczące ze względu na mniejszy tekst?
2. Żadnego migotania, problemów z wyświetlaniem, w końcu spędzam długie godziny przed ekranem po prostu czytając.
3. Profili i jakiegoś programu do automatycznego zmienia ich. Tak jest w Eizo, gdzie mam profil "do papieru" i do swoich gier. Niestety programik Eizo zdenerwował mnie ostatnio, bo przełączeniu na DisplayPort chimerycznie. Nie chcę się bawić w przejściówki itp. Dodam, że programik nie jest fanaberią, ale koniecznością, jestem bowiem osobą niepełnosprawną i obsługa myszką i klawiaturą po prostu ułatwia mi życie w znacznym stopniu.
4. Przynajmniej dwa USB, ale to chyba obecnie raczej standard.
5. Poprawki w wyświetlaniu, że tak to ogólnie ujmę. Dobrze by było, by czerń jednak była jednak nieco choć bardziej czarna niż na moim Eizo obecnym. Gdy go kupowałam miałam do wyboru też Nec-a 24 cale, nie pamiętam który to był. W każdym razie był on wtedy w tym aspekcie lepszy od Eizo, ale niestety bolała mnie przy nim głowa, więc odpadł. Na ciemnym obrazie w jakiejkolwiek grze Nec po prostu prezentował się lepiej, nie da się ukryć. Eizo ma też jedną wadę, która wyszła podczas pracy. Nie wiem, z czego to wynika, ale przy przewijaniu dokumentów obraz nie biegnie gładko, ale lekko skacze. To problem z odświeżaniem? Z czego to wynika i czy nowsze modele sprawują się w tym aspekcie lepiej? Zdaję sobie sprawę, że nie dostanę pewnie tu "gładkości" amoleda z telefonu, ale wcześniejszy Eizo, stareńki nie miał tego problemu. Co więcej nie widzę jakiegoś smużenia w grze, skąd więc te skoki w dokumentach lub przeglądarce?
Nie potrzebuję natomiast np. głośników. Aż szkoda że Eizo nie robi nieco tańszych wersji monitorów bez głośników.
Mam obecnie przed sobą Eizo EV2436. Zaczyna mi jednak brakować nieco przestrzeni roboczej. Co prawda pracuję głównie z dokumentami, ale wbrew pozorom redakcja tekstów też wymaga wielu okien. Do tego jeszcze monitora używam czasem do gier. Nie zajmuję się fotografią, nie oglądam filmów na monitorze.
Czego potrzebuję:
1. Chyba nieco wyższej rozdzielczości, ale jednak nie 4K, bo wydaje mi się, że przy pracy skalowanie może po prostu przeszkadzać. Tyle że czy 1440 da mi zauważalnie więcej przestrzeni i nie będzie meczące ze względu na mniejszy tekst?
2. Żadnego migotania, problemów z wyświetlaniem, w końcu spędzam długie godziny przed ekranem po prostu czytając.
3. Profili i jakiegoś programu do automatycznego zmienia ich. Tak jest w Eizo, gdzie mam profil "do papieru" i do swoich gier. Niestety programik Eizo zdenerwował mnie ostatnio, bo przełączeniu na DisplayPort chimerycznie. Nie chcę się bawić w przejściówki itp. Dodam, że programik nie jest fanaberią, ale koniecznością, jestem bowiem osobą niepełnosprawną i obsługa myszką i klawiaturą po prostu ułatwia mi życie w znacznym stopniu.
4. Przynajmniej dwa USB, ale to chyba obecnie raczej standard.
5. Poprawki w wyświetlaniu, że tak to ogólnie ujmę. Dobrze by było, by czerń jednak była jednak nieco choć bardziej czarna niż na moim Eizo obecnym. Gdy go kupowałam miałam do wyboru też Nec-a 24 cale, nie pamiętam który to był. W każdym razie był on wtedy w tym aspekcie lepszy od Eizo, ale niestety bolała mnie przy nim głowa, więc odpadł. Na ciemnym obrazie w jakiejkolwiek grze Nec po prostu prezentował się lepiej, nie da się ukryć. Eizo ma też jedną wadę, która wyszła podczas pracy. Nie wiem, z czego to wynika, ale przy przewijaniu dokumentów obraz nie biegnie gładko, ale lekko skacze. To problem z odświeżaniem? Z czego to wynika i czy nowsze modele sprawują się w tym aspekcie lepiej? Zdaję sobie sprawę, że nie dostanę pewnie tu "gładkości" amoleda z telefonu, ale wcześniejszy Eizo, stareńki nie miał tego problemu. Co więcej nie widzę jakiegoś smużenia w grze, skąd więc te skoki w dokumentach lub przeglądarce?
Nie potrzebuję natomiast np. głośników. Aż szkoda że Eizo nie robi nieco tańszych wersji monitorów bez głośników.
- Tom01
- Kontakt:
W serii EV EIZO ma przynajmniej trzy modele będące większymi następcami: EV2750, EV2760. Jest też UHD EV2785 i to akurat polecam. Przy pracy z tekstem, obraz wygląda jak wydruk na laserze. Bajka. Od konkurencji też jest kilka dobry modeli, NEC EA271Q COLOR i lider tego zestawienia EA271U COLOR. Ma wszystko co ważne. Proszę się nie sugerować dedykacją fotograficzną. Po prostu cokolwiek lepszego i tak zawsze rekrutuje się z branż foto i graficznej.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
A jakie wykończenie matrycy ma EV2785? Gładka satyna czy mat z widocznym ziarnem?Tom01 pisze: ↑21 września 2020, 14:02 - pnW serii EV EIZO ma przynajmniej trzy modele będące większymi następcami: EV2750, EV2760. Jest też UHD EV2785 i to akurat polecam. Przy pracy z tekstem, obraz wygląda jak wydruk na laserze. Bajka. Od konkurencji też jest kilka dobry modeli, NEC EA271Q COLOR i lider tego zestawienia EA271U COLOR. Ma wszystko co ważne. Proszę się nie sugerować dedykacją fotograficzną. Po prostu cokolwiek lepszego i tak zawsze rekrutuje się z branż foto i graficznej.
Też dodam, że wolałabym satynę.
I jeszcze pytanie o to, jak się sprawdza skalowanie przy 4K. Skalować przy tej rozdzielczości już trzeba, by dało się komfortowo pracować z tekstem.
Może ktoś z Forumowiczów ma w tym temacie doświadczenia?
I jeszcze pytanie o to, jak się sprawdza skalowanie przy 4K. Skalować przy tej rozdzielczości już trzeba, by dało się komfortowo pracować z tekstem.
Może ktoś z Forumowiczów ma w tym temacie doświadczenia?
Ja mam monitor EA271U skalibrowany - ColorTuned. Kupiony i poddany CT przez Tom01. Obecnie monitor wyświetla, że minęło ponad 900 dni od ostatniej kalibracji, więc zaleca jej ponowienie. Piszę o tym, bo prawie 3 letni okres daje już dobre podstawy do opinii.
Monitor jest genialny jeśli chodzi o tekst. Nic nie musiałem robić, czy też skalować - odpowiadając na Twoje pytanie. Mam kilka aplikacji (Windows 10), które używam, a mają problem ze skalowaniem. Ale to wina samych, źle napisanych programów. Przykłady: Wielki Słownik Angielski PWN-OXFORD, Mendeley. Ale z tym ostatnim problem ma wiele osób. Już kilka lat temu pojawiały się wpisy na forum. Producent na to ....
Słowem: zdecydowana większość programów skaluje się wyśmienicie.
Z monitora jestem bardzo zadowolony. Zauważyłem jedną wadę: przy przewijaniu stron internetowych tekst się delikatnie rozmywa/pływa. Ale nie jest to wielki problem dla mnie. Jeśli chcesz wiedzieć więcej - pisz.
Monitor jest genialny jeśli chodzi o tekst. Nic nie musiałem robić, czy też skalować - odpowiadając na Twoje pytanie. Mam kilka aplikacji (Windows 10), które używam, a mają problem ze skalowaniem. Ale to wina samych, źle napisanych programów. Przykłady: Wielki Słownik Angielski PWN-OXFORD, Mendeley. Ale z tym ostatnim problem ma wiele osób. Już kilka lat temu pojawiały się wpisy na forum. Producent na to ....
Z monitora jestem bardzo zadowolony. Zauważyłem jedną wadę: przy przewijaniu stron internetowych tekst się delikatnie rozmywa/pływa. Ale nie jest to wielki problem dla mnie. Jeśli chcesz wiedzieć więcej - pisz.
A jak wygląda jego obsługa przez mysz i klawiaturę tego modelu? I czy da się ustawić profile dla poszczególnych aplikacji?
Gdy pracuję to często używam wypranego, zażółconego obrazu. Przy grze czy oglądaniu zdjęć potrzebuje jednak innych ustawień. W Eizo zmienia mi się profil automatycznie.
Re: Monitor 27' poszukiwany
To 4K, to dobre wieści. Mi potrzebne skalowanie w Office'ie i przeglądarkach tak naprawdę. Tekst musi być większy, by nie wysilać oczu. Redaguję książki, więc siła rzeczy to dla mnie najważniejszy parametr.Rob pisze: ↑21 września 2020, 16:12 - pnJa mam monitor EA271U skalibrowany - ColorTuned. Kupiony i poddany CT przez Tom01. Obecnie monitor wyświetla, że minęło ponad 900 dni od ostatniej kalibracji, więc zaleca jej ponowienie. Piszę o tym, bo prawie 3 letni okres daje już dobre podstawy do opinii.
A jak wygląda jego obsługa przez mysz i klawiaturę tego modelu? I czy da się ustawić profile dla poszczególnych aplikacji?
Gdy pracuję to często używam wypranego, zażółconego obrazu. Przy grze czy oglądaniu zdjęć potrzebuje jednak innych ustawień. W Eizo zmienia mi się profil automatycznie.
Ostatnio zmieniony 21 września 2020, 16:25 - pn przez Offka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tom01
- Kontakt:
NEC EA271U we wszystkich wersjach jest satynowy. EIZO EV matowy, choć to od dawna nie jest już grubomielony mat.
Za rozmywanie przy przewijaniu odpowiada opcja "Response improve" i jest w drugiej grupie w menu. Trzeba wyłączyć.
Za rozmywanie przy przewijaniu odpowiada opcja "Response improve" i jest w drugiej grupie w menu. Trzeba wyłączyć.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
https://i.imgur.com/nWdubf4.png
Mam łącznie pięć słowników PWN-u z lat 2004-2016 i wszystkie zdołałem ustawić (w opcjach skalowania poszczególnych skrótów) tak, że skalują się prawie w stu procentach. Największy problem mam właśnie z PWN-Oxford (z 2010 roku), ale dotyczy to wyłącznie zapisu wymowy (nie wyświetla się część znaków), co na szczęście ma niewielkie znaczenie o tyle, że i tak korzystam z nagrań wymowy (przy okazji, jakby ktoś nie wiedział — wywołuje je skrót F5).Rob pisze: ↑21 września 2020, 16:12 - pnMam kilka aplikacji (Windows 10), które używam, a mają problem ze skalowaniem. Ale to wina samych, źle napisanych programów. Przykłady: Wielki Słownik Angielski PWN-OXFORD, Mendeley. Ale z tym ostatnim problem ma wiele osób. Już kilka lat temu pojawiały się wpisy na forum. Producent na to ....
Wszystko widać na zrzucie:
https://i.imgur.com/nWdubf4.png
Ostatnio zmieniony 21 września 2020, 18:06 - pn przez voteck, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja też w opcjach, dla słownika ustawiłem skalowanie. Odstaje ono od właściwie napisanych programów. Ja to widzę.
@Tom01: dzięki. U mnie ta opcja jest na 4 pozycji w menu - nie drugiej.
@Tom01: dzięki. U mnie ta opcja jest na 4 pozycji w menu - nie drugiej.
Rozmycie przy przewijaniu czy ogólnie ruchu zawsze będzie przy 60Hz. Ba, przy 120Hz też jest tylko mniejsze. Dopiero ok 200Hz to eliminuje.
Rozumiem, że taki Word skaluje się dobrze w 4K?
A ja ponowię pytanie. Jak wygląda obsługa NEC-a przez mysz i klawiaturę? Da się ustawić profile dla poszczególnych aplikacji?
Tak mam w Eizo.
Rozumiem, że taki Word skaluje się dobrze w 4K?
- Tom01
- Kontakt:
Nie, NEC nie ma takich możliwości w sofcie. EIZO niestety też uśmierciło projekt ScreenManager Pro.
W 4K UHD wszystko wygląda lepiej, ostrość nieporównywalna, zero rozmycia na krawędziach liter. Pakiet Office poddaje się skalowaniu systemowemu wręcz wzorowo.
W 4K UHD wszystko wygląda lepiej, ostrość nieporównywalna, zero rozmycia na krawędziach liter. Pakiet Office poddaje się skalowaniu systemowemu wręcz wzorowo.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Czego nie można powiedzieć o różnych innych aplikacjach czy środowiskach developerskich na Win10. Zakup 4K UHD do Windows to ciągle pójście na kompromis. Co innego taki iMac. Tam jest wszystko pięknie na retinie.
@GrzesiekR: nie wiem, o jakich środowiskach developerskich piszesz, ale moje doświadczenie jest takie, że pod Win 10 zdecydowana większość pracuje bez zarzutu. Na pewno oprogramowanie MS (Office itp.) - a jego też pytanie dotyczyło - pracuje wzorcowo. Słowem - zdecydowanie polecam monitor 4K pod Win 10.
Nec też się chwali Naviset Administrator 2 w opisie modelu, ale jego możliwości w ogóle nie znam, stąd pytanie.
To mnie zaniepokoiło, bo w specyfikacjach modeli ze strony Eizo mamy podane programy do obsługi zdalnej. Ma się to obecnie nazywać Screen InStyle.
Ten program też nie działa?
Nec też się chwali Naviset Administrator 2 w opisie modelu, ale jego możliwości w ogóle nie znam, stąd pytanie.
Rozwinę: nawet Office 2003 o dziwo potrafi się dobrze skalować z tego co widziałem, a w nowszych wersjach może być tylko lepiej. Libre Office też od dawna dobrze się skaluje. W Open Office trzeba przestawić w kompatybilności dla programu na "aplikacja" i też jest dobrze (do tego w ustawieniach już OpenOffice ustawić musiałem duże ikony). Microsoft Office po zmianie systemowego powiększenia wymaga czasem ponownego uruchomienia PC.
* - jak jakiś programista używa dzisiaj Windows Forms = pisze aplikację przestarzałą, bo już od kilkunastu lat ma WPF, gdzie skalowanie w napisanych programach działa bez problemu.
Visual Studio skaluje się bez problemu. Generalnie tylko przestarzałe* aplikacje nie skalują się jak należy.
* - jak jakiś programista używa dzisiaj Windows Forms = pisze aplikację przestarzałą, bo już od kilkunastu lat ma WPF, gdzie skalowanie w napisanych programach działa bez problemu.
To radzę wybrać monitor 4K (3840x2160 - 4096x2160) lub 5K (5120x2160 - 5120x2880). Im większe PPI tym lepiej (łatwiej widać różnice w różnych krojach czcionek).