Monitor GRY/PRACA/ZDJĘCIA
- Tom01
- Kontakt:
Dobra dobra. PA271Q podobnie jak inne profesjonalne nie przyjmują korekcji z kalibratora. Taka możliwość jest póki co zablokowana w SVII i nie wiadomo czy będzie kiedyś działać.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie- ... bki-zdjec/
Do pracy z kolorem ściana musi być odpowiednio oświetlona i tyle.
Re: Monitor GRY/PRACA/ZDJĘCIA
Jeśli ciemny ma oznaczać faktycznie ciemny, to raczej niemożliwe, chyba że monitor będzie wyłączony - wtedy czerń niewątpliwie będzie się zgadzać. Przykładowe ustawienie 6500 K, 80 cd/m2 jest przeznaczone do tła o konkretnych parametrach. Zresztą sam spojrzyj na obrazy trikowe:
https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie- ... bki-zdjec/
Do pracy z kolorem ściana musi być odpowiednio oświetlona i tyle.
dalej nie wiem co kupić....
obecnie nie zgadzają mi się kolory, zrobię ładny portret i przy ustawianiu kolorów u mnie jest wszystko ok, a wszędzie indziej wychodzą dziwne brzydkie np czerwone przebarwienia na twarzy których na moim monitorze nie widać - tego nie chcemy !
aczkolwiek używałem wczoraj u kolegi Pa272w sv2 kupionego w mastiff i kolory faktycznie ładnie odwzorowane a właściciel co dziwne twierdzi że nigdy nie będzie musiał go ponownie kalibrować bo sam sie kalibruje szybkim mignięciem - dziwne historie warsztatowe xD ale generalnie chodzi o to że tego chce, dobrych kolorów.
Mam szarą ścianę za monitorem i do monitora z tylu przyklejonego leda, ale dalej to nic nie daje bo monitor nie ma odpowiednich kolorów.
Na razie rozumiem z waszych że albo kupie monitor za 6 tysięcy i będzie dobrze albo bez znaczenia jaki ips z kalibratorem i też będzie dobrze.
obecnie nie zgadzają mi się kolory, zrobię ładny portret i przy ustawianiu kolorów u mnie jest wszystko ok, a wszędzie indziej wychodzą dziwne brzydkie np czerwone przebarwienia na twarzy których na moim monitorze nie widać - tego nie chcemy !
aczkolwiek używałem wczoraj u kolegi Pa272w sv2 kupionego w mastiff i kolory faktycznie ładnie odwzorowane a właściciel co dziwne twierdzi że nigdy nie będzie musiał go ponownie kalibrować bo sam sie kalibruje szybkim mignięciem - dziwne historie warsztatowe xD ale generalnie chodzi o to że tego chce, dobrych kolorów.
Mam szarą ścianę za monitorem i do monitora z tylu przyklejonego leda, ale dalej to nic nie daje bo monitor nie ma odpowiednich kolorów.
Na razie rozumiem z waszych że albo kupie monitor za 6 tysięcy i będzie dobrze albo bez znaczenia jaki ips z kalibratorem i też będzie dobrze.
A co to za LED? Jeśli będzie za zimny, monitor będzie za ciepły, a jeśli będzie za ciepły, to monitor będzie za zimny (przy czym LED 6500 K bynajmniej nie odpowiada wizualnie CCT 6500 K w monitorze), do tego dochodzą możliwe zafarby.
Monitor skalibrowany i programy wyświetlające mają podpięty profil ekranu (aktywne profilowanie bezwzględnie kolorymetryczne)?tasso pisze: ↑22 kwietnia 2020, 17:57 - śrdalej nie wiem co kupić....
Generalnie mam SpyderUtility który ładuje profil do systemu przy starcie zmieniając kolorystykę globalnie stworzony z takiego słabego kalibratora jak Spyder5Express . Programy nie mają bezpośrednio wgranego profilu. Nie mniej jednak Asus TN z 2003 który nie jest nawet FHD nie nadaje się do niczego.
Ponawiam, 27 - 32" cos w okolicach WQHD 60 hz do zdjęć. Jeśli warto dołożyć - dołożę. Pomińmy na razie kolor ścian i oświetlenie za monitorem to nie ważne na dziś, dziś szukamy dobrego monitora z kalibratorem lub takiego którego kalibrować nie trzeba.
Ponawiam, 27 - 32" cos w okolicach WQHD 60 hz do zdjęć. Jeśli warto dołożyć - dołożę. Pomińmy na razie kolor ścian i oświetlenie za monitorem to nie ważne na dziś, dziś szukamy dobrego monitora z kalibratorem lub takiego którego kalibrować nie trzeba.
Chyba się zdecyduje na Monitor NEC Multisync PA271Q tylko nie rozumiem różnic w dopiskach, może ktoś przetłumaczyć z polskiego na nasze ?
Monitor NEC Multisync PA271Q COLOR
Monitor NEC Multisync PA271Q-CPR ColorProof
Monitor NEC Multisync PA271Q-SV2
Monitor NEC Multisync PA271Q
- Pandemiya
PA271Q Color Proof - wersja oferowana przez krakowski oddział NEC. Skalibrowana pod 5 różnych scenariuszy użytkowania, rozszerzona 5 letnia gwarancja. Licencja na SpectraViewII w zestawie. Posiada kaptur na monitor.
PA271Q-SV2 - zwykły nieskalibrowany PA271Q z 3 letnią gwarancją i z dołączoną licencją na program SpectraViewII (należy tylko pamiętać przy wyborze tej i zwykłej wersji że jest problem z oprogramowaniem uniemożliwiający poprawną kalibrację monitora, nie do ominięcia dla zwykłego użytkownika)
PA271Q - podstawowa wersja monitora. 3 lata gwarancji. Zamiast kalibracji jak ustawi się programem Multiprofiler to można osiągnąć świetne rezultaty, podobne jak dobrej klasy kalibratorem.
Sam posiadam wersję ColorProof. Kawał graficznej bestii
Jestem bardziej niż zadowolony z wyboru. Uzywam do pracy z tworzeniem logotypów, brandingu ale też do takiego codziennego typowego pierdolamento typu gry internet.
PA271Q COLOR - wersja oferowana przez sklep monitory mastiff. Skalibrowana pod kilka scenariuszy użytkowania. Ma 5 lat gwarancji plus pół roku gwarancji na piksele. Otrzymuje się w zestawie klucz USB z oprogramowaniem kalibracyjnym SpectraViewII. Brak kaptura.tasso pisze: ↑08 lipca 2020, 23:18 - śrChyba się zdecyduje na Monitor NEC Multisync PA271Q tylko nie rozumiem różnic w dopiskach, może ktoś przetłumaczyć z polskiego na nasze ?
PA271Q Color Proof - wersja oferowana przez krakowski oddział NEC. Skalibrowana pod 5 różnych scenariuszy użytkowania, rozszerzona 5 letnia gwarancja. Licencja na SpectraViewII w zestawie. Posiada kaptur na monitor.
PA271Q-SV2 - zwykły nieskalibrowany PA271Q z 3 letnią gwarancją i z dołączoną licencją na program SpectraViewII (należy tylko pamiętać przy wyborze tej i zwykłej wersji że jest problem z oprogramowaniem uniemożliwiający poprawną kalibrację monitora, nie do ominięcia dla zwykłego użytkownika)
PA271Q - podstawowa wersja monitora. 3 lata gwarancji. Zamiast kalibracji jak ustawi się programem Multiprofiler to można osiągnąć świetne rezultaty, podobne jak dobrej klasy kalibratorem.
Sam posiadam wersję ColorProof. Kawał graficznej bestii

Ostatnio zmieniony 09 lipca 2020, 00:19 - czw przez Pandemiya, łącznie zmieniany 1 raz.
.
- Czornyj
- Kontakt:
PA271Q nie trzeba kalibrować, jest skalibrowany fabrycznie i ma wbudowaną autokalibrację działającą w czasie rzeczywistym.
CPR ma dodatkowo kaptur, oprogramowanie SVII, rozszerzoną do 5 lat gwarancję, zaprogramowane symulacje druku offsetowego i odbitki.tasso pisze: ↑08 lipca 2020, 23:18 - śrChyba się zdecyduje na Monitor NEC Multisync PA271Q tylko nie rozumiem różnic w dopiskach, może ktoś przetłumaczyć z polskiego na nasze ?
PA271Q nie trzeba kalibrować, jest skalibrowany fabrycznie i ma wbudowaną autokalibrację działającą w czasie rzeczywistym.
oczywiście po roku czy dwóch PA271Q trzeba będzie mimo wszystko skalibrować zewnętrznym kalibratorem
Ok czas na zakup. Więc finalnie rozważam 2 opcje:
Którą brać ?
Którą brać ?
- Tom01
- Kontakt:
Pierwszy to gotowiec w takim stopniu, w jakim jest to w ogóle możliwe. Poza tym, ma gwarancje na piksele, paprochy.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl