Profilowanie NEC GX2 Pro

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
skoczylas

Profilowanie NEC GX2 Pro

28 września 2012, 21:13 - pt

Witam szanowną administrację jak i użytkowników wspaniałego forum.

Posiadam od ładnego czasu monitor NEC GX2 Pro i miałem zamiar popracować trochę nad wiernością kolorów jako że zacząłem (zupełnie amatorsko) robić zdjęcia i obrabiać je własnie na tym monitorze. Pożyczyłem w tym celu kolorymetr Xrite I1 Display 3 wraz z oprogramowaniem i1 Profiler. Niestety, wymiękłem już na samym początku, na ustawianiu zakresu dynamiki monitora. Posiada on dwa suwaki "contrast" i "brightness". Z porad administratora Tom01, aby ustawić poprawnie suwak kontrastu należy wyświetlić gradient w aplikacji niezarządzającej kolorem. Tak też zrobiłem (w operze), niestety nie mam pewności, czy najjaśniejsze stopnie szarości są jeszcze rozróżnialne, czy już nie. Czy nie ma na to lepszej metody? Druga i gorsza sprawa. Suwak "brightness". Z tego co rozumiem, powinno się ustawić go tak, aby czerń monitora odwzorowywała czerń mojego wydrukowanego zdjęcia. Problem w tym, że nie wiem co dokładnie ten regulator robi. Zmniejszanie go powoduje przyciemnianie ekranu (czyli działa chyba jak suwak podświetlenia?) ale od pewnej granicy powoduje także zlewanie się odcieni ze sobą (czyli działa jak klasyczny suwak zwany niegdyś "bias" w monitorach CRT?). Co w takiej sytuacji zrobić z tymi suwakami? Czy ten monitor jest jakiś dziwny?

Z.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Profilowanie NEC GX2 Pro

28 września 2012, 23:14 - pt

Witam

Regulatora "kontrast" nie wolno w ogóle ruszać! Nigdy ani nigdzie nie radziłem nic innego. Regulator "jaskrawości" to w rzeczywistości regulator jasności i nim należy ustalić poziom świecenia ekranu tak, aby nie był jaśniejszy od zwykłej kartki papieru. Regulacja punktu czerni nie jest w ogóle możliwa w tym monitorze. Obrazem z klinem szarości służy wyłącznie do celów oceny jakości wyświetlania. Absolutnie nie do regulacji.

PS. Ma Pan na myśli zapewne 20WGX2 Pro, jako najopularniejszy z tej linii. Bo monitorów z dopiskiem GX2 było więcej niż jeden.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl

Wróć do „Kalibracja monitorów”