Funkcjonalność bez której nie mogę żyć, kiedy pytam się o monitory full hd
Wracając do pytania: czy w tych pieniądzach jest coś lepszego od eizo cs2410?
W czym przejawia się to lepsze wyposażenie? Słyszałem też, że oprogramowanie Eizo, w przeciwieństwie do NECa ma możliwość przełączania w locie profili (w sensie z podręcznego menu). Gdyby to miało znaczenie to korzystam z MacOS Catalina.Tom01 pisze: ↑20 grudnia 2020, 13:27 - ndz
Jest porównywalny technicznie a lepiej wyposażony: https://monitory.mastiff.pl/monitory-ne ... color.html
A jeśli chcemy zmienić profil kalibracji na tym NEC COLOR to co dokładnie musimy zrobić? Chcę np. zmienić jasność świecenia takiego monitora, który jest używany w trybie CAL. Co dokładnie muszę zrobić?Tom01 pisze: ↑20 grudnia 2020, 17:46 - ndzWersja z linku jest wszechstronnie prekalibrowana. Aby go poprawnie uruchomić na stanowisku nie potrzeba kalibratora ani żadnej specjalnej wiedzy.
ColorNavigator 7 w nowszych EIZO może wykorzystać wszystkie komórki pamięci i wówczas faktycznie można je przełączać z menu, bez potrzeby angażowania softu na komputerze. Przy czym to ma dość wąskie zastosowanie, bo nie podmienia profilu w systemie.
GrzesiekR pisze: ↑21 grudnia 2020, 17:10 - pnOK, dzięki.
No właśnie, czyli chcąc zmienić przypadek użycia takiego monitora z np. praca na granie, muszę odpalić jakąś aplikację i tam poklikać. Za każdym razem. I to tylko w zakresie skończonej ilości presetów, stosunkowo niedużej. Nie zawsze znajdę odpowiednią jasność wśród nich do mojej aktualnej sytuacji i potrzeby.
W dobrze zrealizowanym monitorze w fabryce, który nie potrzebuje wersji typu CT czy COLOR, bo działa dobrze prosto z pudełka z fabryki, po prostu zmieniam sobie jasność przyciskiem na obudowie dokładnie tak jak chcę. Dla mnie to jest różnica.
Czyli tego typu formaty mają sens tylko w przypadku kinomaniaków?Tom01 pisze: ↑28 grudnia 2020, 19:48 - pnEA294WMi w żadnej wersji nie jest już dostępny. Inna sprawa, że wcale nie jest tak bardzo przesądzone co do obszaru roboczego, bo ultrapanorama ma zaledwie 1080 pikseli w pionie i jest to ogromna degradacja względem pozornie mniejszego EA245WMi-2. Wymiar w pionie jest bowiem dużo ważniejszy niż w poziomie.
16:9 z takimi nierównościami też się zdarzają. Niespecjalnie widzę, by ultra panoramy były jakoś wyraźnie gorsze: