Obecnie posiadam monitor Eizo EV2450, który che zmienić na coś lepszego. Monitor używam do pracy, filmów i gier. Na początku mojego szukania celowałem w monitory Eizo, ale dałem się ogłupić marketingiem i pseudo testerom że jest mi potrzeby 144Hz, G-sync, ULMB czy czas rekcji 1ms. W ten sposób czytając recenzje i testy doszedłem do wniosku że są cztery monitory z których muszę wybrać jeden. Ale jak tu wybrać jeden opierając się tylko na recenzjach. Więc postanowiłem że zamówię wszystkie cztery i sam przetestuje na żywo, były to modele:
- Asus PG279Q(E)
- Predator XB273Xbmiprzx
- Predator XB271HUBMIPRZ
- AOC AGON AG271QG
Napiszę tylko krótko że najlepiej z tych wszystkich wypadł Asus PG279QE. Niestety w porównaniu z moim starym EZIO który jest 3 razy tańszy od Asusa wypadł bardzo słabo pod względem jakości obrazu, kontrastu, czerni, kątów widzenia i powłoki ekranu. Eizo po prostu go przebił, inaczej mówiąc jest to chłam dla graczy - na konkurencyjnym forum PurePC napisałem wszystko na ten temat (Monitory dla graczy - jakość?? a raczej chłam).
W ten sposób wróciłem do początku szukania monitora, ale już w grupie NEC/Eizo. W ten sposób wytypowałem cztery modele z których muszę wybrać ten jeden:
- Eizo EV2780 - wiem że jest już nie produkowany, ale jeszcze można kupić
- Eizo EV2785
- NEC EA271U
- NEC PA271Q
Proszę opinię osób używających tych monitorów. Przeczytałem dużo wątków na tym forum i w sumie nie wiem do końca który. Nie chcę też aby ten temat zamienił się w dyskusję niezwiązana z moim pytaniem - co jest bardzo częste na tym forum.