Odpowiadam:
- Ochrona na zewnątrz (UV, przed wiatrem, kurzem, pyłem, zbyt mocnym świeceniem słońca w oczy powodującym rażenie - minimalnie, bo do tego są okulary przeciwsłoneczne), wewnątrz (do pracy przy komputerze, niwelując tak myślę, mogę się mylić, zbyt mocne świecenie przez monitor, żarówki led, TV, smartfon oraz niwelowanie odbić światła od ekranu monitora, TV, smartfona). Myślę, że okulistce-optometrystce chodziło właśnie o takie odbicia światła sztucznego/słońca od ekranu monitora, TV, smartfona i trafiające do oczu, co męczy wzrok. Słowo w słowo Wam nie napiszę to co powiedziała, bo to było we wrześniu ale tak to zrozumiałem, odbieram teraz jak piszę.
- W przypadku nie zakładania okularów mówię o odbiciach światła sztucznego z LED/świetlówek w pracy/światła słonecznego od szyb/ekranu monitora/TV/smartfonu.
Do wszystkich
Nie wiem na ile jest to informacja wiarygodna ale usłyszałem dziś w rozmowie telefonicznej od obsługi jednego z salonów optycznych, że zarówno najtańsze szkła za ok 80-90 zł jak i te droższe za ok 130-140 zł i te jeszcze droższe za ok 170-180 zł oraz pewnie aż do idea max uv i ich odpowiedników u konkurencji, wszystkie szkła mają taki sam zielony antyrefleks, nie jest on lepszy ani gorszy w tych droższych-tańszych szkła, jest po prostu taki sam, tylko najtańsze szkła mają tylko antyrefleks a droższe stopniowo dodatkowe powłoki. Co o tym myślicie?
Waszym zdaniem pewnie powinienem wrócić do pierwszych szkieł i jednak próbować się przyzwyczaić do tych cylindrów, które słyszałem nie lubią się z błędnikem, jak ktoś ma problemy a w ogóle nawet zdrowym osobom nie zawsze pasują i trzeba się przyzwyczaić.
Max co byś zrobił na moim miejscu - albo, albo?
Mogę jeszcze kupić tanie szkła o tych parametrach od pierwszego okulisty tylko z antyrefleksem czyli bez tej żółtej powłoki i sprawdzić, czy dalej są problemy tylko że wydam 150-200 zł na taki test a jest sporo prawdopodobieństwo, że mój błędnik nie polubi się z cylindrami.
Przy okazji znalazłem coś takiego na temat antyrefleksów: http://okularydokomputera.pl/index.php?c=5_1 warto poczytać do końca.