rob64 pisze: ↑23 lutego 2021, 09:34 - wtTom01 - proszę zaproponuj coś w rozsądnej cenie dla człowieka, który ma zamiar zacząć swoją przygodę z grafiką - nie obróbka zdjęć czyli dążenie do tego co w życiu to na zdjęciu (dygresja dzisiejsza fotografia to niewiele ma wspólnego z tym co widzimy w życiu) - czyli aby obrobiony kolor trzymał się przysłowiowej "kupy" i nie miał większych błędów, był zdrowy dla dla oczu i czasami z konieczności życiowej nadał się do pogrania w sieci np. w jakąś strzelankę bez jakiś większych opóźnień. Z góry dziękuję.
Endriu pisze: ↑27 lutego 2021, 16:03 - sobPodajcie propozycje monitorów, w których mamy najlepszą jednorodność jasności oraz koloru do 5000 jako monitor sRGB do grafiki w internecie.
Obecnie widzę jedynie PA271Q oraz CG2420, z silnym naciskiem na CG2420.
Zależy mi na jak najlepszej czerni oraz oraz równomierności podświetlenia![]()
Obydwa wymienione przez Ciebie to monitory Adobe RGB. Za to trzeba dopłacić w cenie pewnie z 1 tyś. zł. (jak nie lepiej). Jeżeli gamut Adobe RGB nie jest Ci do niczego potrzebny to nie wiem czy jest sens przepłacać.Endriu pisze: ↑27 lutego 2021, 16:03 - sobPodajcie propozycje monitorów, w których mamy najlepszą jednorodność jasności oraz koloru do 5000 jako monitor sRGB do grafiki w internecie.
Obecnie widzę jedynie PA271Q oraz CG2420, z silnym naciskiem na CG2420.
Zależy mi na jak najlepszej czerni oraz oraz równomierności podświetlenia![]()
Rzeczywiście tak jest, ale czy w praktyce jest potrzebne to idealne sRGB (ani więcej ani mniej), tego nie wiem. Być może tak. "Typowo" monitory sRGB pokrywają tą przestrzeń w różnym przedziale. Te, które pokrywają 100% sRGB w rzeczywistości, tą przestrzeń przekraczają o kilka, czy nawet kilkanaście procent. Ale nie można o nich powiedzieć, że to idealne sRGB. Tu oczywiście pełna zgoda.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości