Obecnie posiadam monitor 24 calowy 1920x1080p.
Rysuję na tablecie Intuos Pro L, który powierzchnią roboczą przekracza kartkę A4 i dzięki jego rozmiarowi ruch pióra na monitorze przypomina prawie zwykły ruch ołówkiem na kartce papieru, jest prawie 1:1, bez sztucznego "przyspieszania" jak to ma miejsce w przypadku DPI myszy lub malutkich tabletów, gdzie malutkim ruchem nadgarstka przemieszczamy się kursorem od krawędzi do krawędzi monitora.
U mnie trzeba wykonać znacznie większy ruch, dzięki czemu precyzja jest duża.
Rysuję w Photoshopie oraz wektory w Affinity Designer.
W Photoshopie przybliżam wiele razy dość konkretnie i czasami potrafię coś robić z dokładnością do 1 pixela.
Jak już znacie mniej więcej moją historię, to teraz się wypowiedzcie.
Zależy mi oczywiście na jak najlepszym odwzorowaniu kolorów oraz ich równomierności.
CG2420 ma 1200p, także jest to 16:10 przy 24 calach.
W PA271Q mamy 27 cale i 1440p.
Zastanawiam się który z tych monitorów wybrać i powiedzmy, że budżet mam w okolicach 5000.
W EIZO mam kaptur i wbudowany kalibrator, także teoretycznie cena 4700 jest ostateczną.
NEC to 5000 + oprogramowanie i kalibrator i1Display Pro, co daje nam 6000, kaptura brak.
Wbudowany kalibrator podobno nie mierzy Delta E, a ja niestety nie potrafię ocenić jak bardzo jest to potrzebne, brak mi wiedzy

Z drugiej jednak strony coś nie gra na poniższym screenie, który jest dość popularny w temacie: viewtopic.php?f=26&t=3683
Tutaj jednak znów nie mam za bardzo wiedzy jak to się przekłada na obraz NECa

Prosiłbym Was o jakieś porady, bo CG2420 ma być w upatrzonym przeze mnie sklepie w tym miesiącu, zaś PA271Q już jest dostępny.
Napiszcie mi jak według Was parametry monitora (rozmiar oraz rozdzielczość) przekładają się na komfort rysowania w opisany wyżej sposób oraz który z tych monitorów ma lepszą czerń i czy ten brak mierzenia Delta E poprzez wbudowany czujnik EIZO zupełnie go skreśla i należałoby zakupić zewnętrzny kalibrator