Dzień dobry.
Czy monitory z funkcją pivot różnią się czymś jeszcze od analogicznych modeli, ale bez pivota? Chodzi mi konkretnie o Iiyamy XUB2395WSU-B1 oraz XU2395WSU-B1. Na papierze wyglądają identycznie, jedyna różnica polega na tym, że XUB... ma pivota.
Pytam dlatego, że chcę postawić taki monitor w trybie portretowym, a z racji warunków, w jakich będzie pracować, to i tak muszę dokupić dodatkowy uchwyt VESA, bo stopy używać nie będę. Logicznym więc wyborem byłoby wzięcie tańszego modelu.
Czy występuje jakaś istotna cecha dotycząca jakości obrazu w trybie portretowym (inny model matrycy, jakieś różnice konstrukcyjne itp.), czy ten cały pivot po prostu sprowadza się do stopy z funkcją obrotu, a od strony wyświetlania wszystko jest identyczne? Matryca IPS jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie.
Poziomu jakościowego monitorów Iiyamy jestem świadom, to będzie mocno dodatkowy monitor, w dodatku to jedyny model 16:10 z szerokością mniejszą niż 50 cm i tylko ten mi wejdzie w planowaną wnękę - więc temat wyboru innego modeli pomijamy
Dziękuję za pomoc!
Iiyama XUB2395WSU-B1 kontra XU2395WSU-B1 - pivot / niepivot - czy to wszystko, czy coś jeszcze?
- Tom01
- Kontakt:
Re: Iiyama XUB2395WSU-B1 kontra XU2395WSU-B1 - pivot / niepivot - czy to wszystko, czy coś jeszcze?
Są konstrukcje które mają inaczej rozwiązane chłodzenie, ale nie spodziewałbym się tego po "Iiyamie".
PS. Cudzysłów celowy, bo to wcale nie jest Iiyama. Iiyama od lat nie istnieje.
PS. Cudzysłów celowy, bo to wcale nie jest Iiyama. Iiyama od lat nie istnieje.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Re: Iiyama XUB2395WSU-B1 kontra XU2395WSU-B1 - pivot / niepivot - czy to wszystko, czy coś jeszcze?
Zależy od oprogramowania. Na przykład kiedyś Wordy i podobne używały wygładzania subikselowego i była kaszana, a teraz „czarno-białego”. Nie wiem, może to kwestia zmian w systemowym ClearType, w każdym razie u mnie jest dobrze.rerekumkum pisze: ↑24 marca 2021, 11:34 - śrCzy występuje jakaś istotna cecha dotycząca jakości obrazu w trybie portretowym (inny model matrycy, jakieś różnice konstrukcyjne itp.), czy ten cały pivot po prostu sprowadza się do stopy z funkcją obrotu, a od strony wyświetlania wszystko jest identyczne? Matryca IPS jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie.
Dziękuję panom za odpowiedź.
Sprzęt kupiony, wybrałem tańszy. Ustawiony, odpalony, wygrzany przez dwie godziny, dostrojony tak, by oczu nie wypalał, przekręcony o 90 stopni w obie strony dla porównania. Nie widzę istotnej różnicy w żadnym położeniu, może jakby się przyjrzeć z lupką to lekko postrzępione czcionki w trybie portretowym. Ale przy normalnym używaniu nie widzę różnicy.
Nie mam zbyt dużych wymagań, więc jest OK. Dziękuję.
Sprzęt kupiony, wybrałem tańszy. Ustawiony, odpalony, wygrzany przez dwie godziny, dostrojony tak, by oczu nie wypalał, przekręcony o 90 stopni w obie strony dla porównania. Nie widzę istotnej różnicy w żadnym położeniu, może jakby się przyjrzeć z lupką to lekko postrzępione czcionki w trybie portretowym. Ale przy normalnym używaniu nie widzę różnicy.
Nie mam zbyt dużych wymagań, więc jest OK. Dziękuję.