NEC 2090UXi i 2170NX
są dwa monitory w dobych cenach 1.- NEC 21 2170NX i 2. - NEC 2090UXi. Jaka jest różnica poza wielkością, który wybrać?
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki
seria x70 to dość badziewna biurówka, x90 to seria profesjonalna - ze sprzętowo kalibrowanym 12-o bitową 1DLUT i elektroniczną kompensacją równomierności podświetlenia. x70 padały mi po 2-3 latach niezbyt intensywnej pracy - z padniętym x90 jeszcze się nie spotkałem.
ale oba x70 znalazły się na liście a 2090UXi nie
- Czornyj
- Kontakt:
x70 trafił na listę w nieco innych realiach, niejako na doczepkę - w czasach gdy był oferowany nie było niedrogich przyzwoitych monitorów, zresztą nawet x70 kosztował majątek.
W 2090UXi też były pewne problemy z jakością wczesnej matrycy H-IPS od LG (utrwalanie się obrazu, nierównomierność, bad piksele), ale (wybierając między dżumą a cholerą) zdecydowanie lepiej brać go zamias x70, który potrafi być wręcz niemiłosiernie nierówny i dość awaryjny.
W 2090UXi też były pewne problemy z jakością wczesnej matrycy H-IPS od LG (utrwalanie się obrazu, nierównomierność, bad piksele), ale (wybierając między dżumą a cholerą) zdecydowanie lepiej brać go zamias x70, który potrafi być wręcz niemiłosiernie nierówny i dość awaryjny.
"wybierając między dżumą a cholerą" ja nie chce umieraC tylko widzieć choć trochę więcej niż dotychczas (Philips 170C srgb)
- Czornyj
- Kontakt:
Kupowanie używanego monitora sprzed kilku lat zawsze obarczone jest sporym ryzykiem, mz. relatywnie bezpieczniejszym wyjściem jest 2090UXi.