Kyle pisze: ↑07 kwietnia 2021, 10:08 - śrNie widzę między tymi zdjęciami różnic - ani na oko, ani przy porównywarce gamutów.Czornyj pisze: ↑07 kwietnia 2021, 08:57 - śr...Różnice między materiałem przygotowanym w sRGB i Adobe sprowadzają się do niuansów, tu specjalnie zrobiłem i obrobiłem zdjęcie by je zilustrować, a i tak pacjenci widząc wydruki nie wiedzieli różnic lub bardziej podobały się te z sRGB:
Adobe:
https://www.dropbox.com/s/oc1gxpupmehgn ... s.jpg?dl=0
sRGB:
https://www.dropbox.com/s/zw36wsd99gwa7 ... s.jpg?dl=0
Widzę różnice miedzy zdjęciami w programie do edycji zdjęć (z wydrukami może być różnie, to prawda). Nie są powiedzmy jakieś wielkie, ale wyraźnie zauważalne. W każdym razie na pewno nie wskazałbym na to w sRGB jako lepsze.
Co do różnic to głównie w czerwieniach, ale i zieleniach (choć jest tu ich mało) . Są bardziej nasycone, ale to nie wszystko. Przykładowo ten czerwony kwiat z lewej na tym "stroiku" na głowie. W sRGB można powiedzieć zaczyna się zlewać w jednolitą czerwoną plamę, w aRGB jest więcej szczegółów (widoczne płatki), związane pewnie z tym, że jest rozróżnialne więcej odcieni czerwonego koloru. Również cekiny na dole tego stroika w aRGB są bardziej nasycone, a w sRGB wyblakłe. Nawet te rozmyte "niebieskości" za włosami modelki lepiej się prezentują kolorystycznie w aRGB (mniej wyblakłe).
Ogólnie foto w Adobe RGB jest jakby bardziej "żywe". To oczywiście tak porównując oba zdjęcia obok siebie w programie Photoshop Elements na monitorze szerokogamutowym. Na zwykłym sRGB różnic nie będzie.
Nie przeszkadza Ci jednak (choć jak sam napisałeś, sie nie znasz) wydawać jednoznacznych werdyktów na temat monitorów innych niż Nec/Eizo:
na jakiej podstawie tak twierdzisz ? bo jedna osoba na świecie tak powiedziała, a Ty przytakujesz ?
Tu masz przykładowy pomiar tych błędów dE, ponad 300 próbek, (tej bardziej rygorystycznej normy dE94) w monitorze Adobe RGB, (tym tańszym)
Link: viewtopic.php?f=6&t=3963&start=120#p57065
widzisz tu błędy dE 10 ?
jak mniemam pomiary Cie nie przekonają, a bardziej słowa bez pokrycia i tak trzymaj