Witajcie!
Na poczatek chcialbym powiedziec, ze MVA to fantastyczne forum i istna kopalnia wiedzy. Swego czasu myslalem, ze wiem conieco na temat monitorow ale udowodniliscie mi, ze tak nie jest.
Czytam od pewnego czasu rozne posty tutaj jak i na innych stronach w celu znalezienia monitora ktory oszczedzi moje oczy i bedzie najlepsza odpowiedzia na to jak go uzytkuje. Doszedlem do wniosku, ze Eizo EV2760 to pewnie dosc dobry wybor, ale chce to z Wami sprawdzic.
Z monitora korzystam kazdego dnia, czesto po 10 godzin. OK 70% tego co robie to czytanie i edytowanie tekstu - strony internetowe, PowerPoint, Word, itp. OK 15% to granie w rozne gry - bardzo dynamiczne 3D jak i 'spokojniejsze' 2D. Pozostale 15% to edycja fotek w Lightroomie, Gimpie oraz programowanie/SSH/Unix/itd.
Dowiedziawszy sie o jakosci Eizo, czytajac ich blog nt. redukcji zmeczenia oczu, itd. doszedlem do tego, ze EV2760 spelni sie biorac pod uwage to jak go bede uzywac. Jednakze, marzy mi sie monitor z odswiezaniem rzedu 144Hz. Wsparcie FreeSync czy G-Sync tez moze byc choc to naprawde drugorzedne. Glebia kolorow jest wazna na tyle, zeby nie razila w oczy - nie jestem profesjonalnym fotografem czy grafikiem. Nizsza cena bylaby mile widziana, ale tak naprawde jestem przygotowany wydac tyle ile trzeba aby oszczedzic wzrok - obciazenie genetyczne nie pomaga!
Przy cenie ok 3-4kzl moge kupic sprzet Eizo ale widze i inne ciekawe monitory. Chociazby Asus PG279QE czy MSI Optix. Jednakze ciezko mi odpowiednio doglebnie przeanalizowac parametry, bedac laikiem, aby zrozumiec w jakim stopniu wplynie na wzrok. Aby bylo to klarowne: wiem, ze zaden monitor nie jest dobry dla oczu, ze potrzebne sa przerwy, nawilzenie oczu, itp. Staram sie jedynie zminimalizowac jego wplyw...
Tutaj moze warto wspomniec o planach ktore mam - przy najblizszej przeprowadzce, chce stworzyc dosc zaawansowane biuro domowe, gdzie planuje miec dwa stanowiska pracy z czego moje najpewniej bedzie miec 3-4 ekrany. Na 2-3 z tych ekranow planuje wyswietlac ceny akcji, wiadomosci rynkowe, itd. - generalnie jak widzieliscie kiedys stanowisko tradera na Wall Street to cos podobnego. Stad, jezeli uda mi sie kupic tanszy, dobry monitor to zaoszczedze 4-6x biorac pod uwage dwa stanowiska pracy. To juz jakies znaczenie ma.
Chetnie przeczytam cokolwiek wskazecie ale bylbym wdzieczny gdybyscie mogli zasugerowac mi konkretne modele. Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi!
Janusz
Alternatywa do Eizo EV2760
- Tom01
- Kontakt:
1. Przy spędzaniu wielu godzin przed ekranem, nie ma monitorów "za dobrych" a wybieranie dziadostwa w stylu Asus czy MSI to najgorsze co można zrobić.
2. Na stanowiska wielomonitorowe powinny być takie same monitory. Inaczej będzie szachownica, każdy inny.
2. Na stanowiska wielomonitorowe powinny być takie same monitory. Inaczej będzie szachownica, każdy inny.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
OK, dzięki - widziałem chyba Twoja listę polecanych modeli. Czy zatem modele NECa tam wymienione uważasz za dostatecznie dobre alternatywy Eizo?
- Tom01
- Kontakt:
Nawet bardzo dobre. Porównywalne jakościowo, czasem lepsze i tańsze.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl