Mam dwa pytania od laika.
1. Jak uzyskać kolor biały, nie ciepły szary na wydrukach w labie internetowym na papierze matowym typu Fuji Crystal Archive Digital Paper Professional? Chodzi mi o biały #ffffff.
Jakiś czas temu oddałem do druku kilka zdjęć. Dwa z nich to low key. Chciałem wstawić w czarne ramki i powiesić na przedpokoju na jasnoszarej ścianie. Była sobota, zależało mi na czasie, więc znalazłem jakiś lab 15 minut drogi ode mnie. Zaniosłem zdjęcia, pół godziny później je odebrałem i dopiero w domu sprawdziłem wydruki. I o ile kolorowe wyszły akceptowalnie to jedno z low key nie. Teraz chciałbym zamówić więcej zdjęć zdjęć do albumów plus do ramek, ale w inny miejscu i wolałbym, żeby low key wyglądały tak jak na monitorze, na tyle, na ile to możliwe. Poniżej pokażę zdjęcie jak wygląda w różnych warunkach oświetleniowych + porównanie z tym co widzę na monitorze. Nie wiem, czy osoba labie ingerowała w pliki, jeśli chodzi o kolorystykę, czy ma skalibrowany monitor (widziałem jakiś 4:3 u pracownika, które raczej nie produkują obecnie) i nie wiem, czy używają oryginalnych tuszy, czy zamienników.
Oświetlenie: plafon 4000K (WB w Lr na białą ramkę w górnej części)

Oświetlenie: żarówka 5400K (WB w Lr na białe tło zdjęcia w PS)| Porównanie wydruku (papier błyszczący w ramce KNOPPÄNG z IKEA + zdjęcie na monitorze

Link do zdjęcia na dropboxie > https://www.dropbox.com/s/lk005wnuudl3n ... w.jpg?dl=0
2. Wymieniłem monitor na trochę lepszy (BenQ PD2700Q z rzekomo 100% pokryciem przestrzeni sRGB) niż poprzedni i pogubiłem się w poprawnej konfiguracji i przygotowaniu pliku do wysyłki do labu, więc napiszę po kolei co zrobiłem i jakby ktoś mógł mnie poprawić to byłbym wdzięczny.
• Monitor jest fabrycznie skalibrowany. Wprowadziłem jedynie delikatne poprawki do trybu wyświetlania sRGB i jasność obniżyłem do zera.
• Podpiąłem monitor przez MiniDisplay do PC z Win10 Pro.
• Ze strony producenta ściągnąłem sterowniki, w tym profil ICM do monitora i zainstalowałem go.
• W zarządzaniu kolorami – ustawienia domyślne systemu, w zakładce Urządzenia, jako domyślny profil ustawiłem właśnie ten od BenQ zamiast sRGB IEC61966-2.1, natomiast w zakładce Zaawansowane w polu Profil urządzeń mam ustawione sRGB IEC61966-2.1.
• W Photoshopie w przestrzeni roboczej RGB również jest ustawiony profil sRGB IEC61966-2.1.
• Ściągnąłem ze strony producenta papieru profil ICM tego, na którym chcę mieć wydruki zdjęć (w między czasie napisałem z prośbą do labu o to samo, aby być pewnym, że używają tego samego). Profil zainstalowałem i zrestartowałem komputer.
• Podczas soft proofingu (profil papieru, metoda konwersji kolorów – percepcyjna, zaznaczona kompensacja punktu czerni) sprawdzam, czy mi pasuję kolorystyka, itp. Jeśli jest ok to konwertuje zdjęcie do profilu papieru (silnik Adobe ACE, metoda percepcyjna i zaznaczona kompensacja punktu czerni) + ewentualnie wprowadzam drobne poprawki.
• Zamieniam zdjęcia 16-bitowe na 8-bitowe i zapisuję jako jpg w 300DPI o wymaganym rozmiarze dla wydruku bez dodawania profilu papieru, na którym ma być drukowane zdjęcie.
Czy to jest poprawny proces konfiguracji monitora, systemu i przygotowaniu pliku pod wydruk w labie internetowym przy założeniu, że monitor jest dobrze skalibrowany na tyle, na ile jest to możliwe?