Czym więc jest seria ColorTuned, firmowana przez producenta?
Czy monitor szerokomamutowy przydaje się do edycji zdjęć?
- Tom01
- Kontakt:
Re: Czy monitor szerokomamutowy przydaje się do edycji zdjęć?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Tom01
- Kontakt:
Ponawiam pytanie: Czym jest wersja EA245WMi-2 ColorTuned?
Ponawiam pytanie: Czym jest wersja EA245WMi-2 ColorTuned?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Ponawiam odpowiedź, NEC EA245WMi-2 jest pozycjonowany przez producenta jako monitor biurowy/biznesowy (nie fotograficzny jak pisał wocek).
- Tom01
- Kontakt:
No to inaczej: Jaki inny monitor biurowy ma możliwość sprzętowej kalibracji z użyciem 14 bitowej LUT, prawdziwej, nie udawanej oraz elektroniczną kompensację nierówności podświetlenia?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No to inaczej, dlaczego ja mam odpowiadać na pytania skoro pan tego forum nie raczy odpowiadać na pytania zero jedynkowe , a podobno nick zobowiązuje (żartuję, nick to raczej ściema z tym 0,1)
"Kalibracja sprzętowa
Model EA245WMi-2 posiada 10-bitowy 1D LUT, co pozwala na sprzętową kalibrację tego monitora i lekką poprawę linearyzacji krzywej gamma."
link do powyższego cytatu: https://www.fotoplus.pl/monitory/monito ... ColorTuned
To trzeba by wytłumaczyć zwykłemu użytkownikowi, że źle widzi :
MikeLdz pisze: ↑30 kwietnia 2021, 11:02 - ptNiestety ja po przesiadce z EA244wmi na EA245wmi jestem bardzo rozczarowany nierównomiernym podświetleniem .
Zmiana wiązała się tylko i wyłącznie z powodu migotania w EA244wmi które na dłuższą metę było meczące , ale to co zobaczyłem w nowszym modelu mnie przerosło i uważam że tej klasy sprzęt jednak takich wpadek nie powinien mieć pomimo że jest to biurwa .
Ktoś się myli w "zeznaniach" ( a może to zupełnie nieistotne ? ):
"Kalibracja sprzętowa
Model EA245WMi-2 posiada 10-bitowy 1D LUT, co pozwala na sprzętową kalibrację tego monitora i lekką poprawę linearyzacji krzywej gamma."
link do powyższego cytatu: https://www.fotoplus.pl/monitory/monito ... ColorTuned
AndN11 pisze: ↑30 kwietnia 2021, 20:17 - ptNo to inaczej, dlaczego ja mam odpowiadać na pytania skoro pan tego forum nie raczy odpowiadać na pytania zero jedynkowe , a podobno nick zobowiązuje (żartuję, nick to raczej ściema z tym 0,1)
To trzeba by wytłumaczyć zwykłemu użytkownikowi, że źle widzi (mi też to było sugerowane) :
MikeLdz pisze: ↑30 kwietnia 2021, 11:02 - ptNiestety ja po przesiadce z EA244wmi na EA245wmi jestem bardzo rozczarowany nierównomiernym podświetleniem .
Zmiana wiązała się tylko i wyłącznie z powodu migotania w EA244wmi które na dłuższą metę było meczące , ale to co zobaczyłem w nowszym modelu mnie przerosło i uważam że tej klasy sprzęt jednak takich wpadek nie powinien mieć pomimo że jest to biurwa .Ktoś się myli w "zeznaniach", a może to zupełnie nieistotne, (LUT 10 czy 14 bit, 1D czy 3D, najważniejsza promocja produktu ? ):
"Kalibracja sprzętowa
- Tom01
- Kontakt:
Pomyłka w opisie na stronie sklepu. EA245WMi-2 ma 14-bitową LUT. Starszy model EA244WMi miał 10 bitową.
Dlaczego ma Pan odpowiadać na pytania? Bo rzuca Pan fałszywą tezę. Faktycznie w założeniach seria EA to monitory korporacyjne. Jednakże mają duży nieudokumentowany do niedawna potencjał, który można z nich wyciągnąć. Po wyciągnięciu, właściwości wykraczają daleko poza swoją pierwotną klasę i są oferowane jako monitory fotograficzne, nawet przez samego producenta.
Dlaczego ma Pan odpowiadać na pytania? Bo rzuca Pan fałszywą tezę. Faktycznie w założeniach seria EA to monitory korporacyjne. Jednakże mają duży nieudokumentowany do niedawna potencjał, który można z nich wyciągnąć. Po wyciągnięciu, właściwości wykraczają daleko poza swoją pierwotną klasę i są oferowane jako monitory fotograficzne, nawet przez samego producenta.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- NocnyJastrzab
Panowie.. nad czym wy się znów namiętnie rozczulacie?!
Monitory NEC serii EA (Enteprise Advenced) są formalnie klasy biznesowej. Jednak, gdy odkryto furtkę w postaci kalibracji sprzętowej, która poprzez linearyzację panelu podnosi walory obrazowe, wykorzystano ten fakt do stworzenia serii ColorTuned ("dla leniwych" i nie tylko amantów pracy z kolorem). Atut możliwości sprzętowej kalibracji jest na tyle istotny, gdyż dostajemy neutralny obraz z płynnymi przejściami tonalnymi, poprawną krzywą gamma i wysokim poziomem reprodukcji (średnia dE często poniżej 0,5!!!)
Oczywiście jak ktoś kupi golasa można go tak samo skalibrować po zakupie i będzie tralalaaa..
Monitory NEC serii EA (Enteprise Advenced) są formalnie klasy biznesowej. Jednak, gdy odkryto furtkę w postaci kalibracji sprzętowej, która poprzez linearyzację panelu podnosi walory obrazowe, wykorzystano ten fakt do stworzenia serii ColorTuned ("dla leniwych" i nie tylko amantów pracy z kolorem). Atut możliwości sprzętowej kalibracji jest na tyle istotny, gdyż dostajemy neutralny obraz z płynnymi przejściami tonalnymi, poprawną krzywą gamma i wysokim poziomem reprodukcji (średnia dE często poniżej 0,5!!!)
Oczywiście jak ktoś kupi golasa można go tak samo skalibrować po zakupie i będzie tralalaaa..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- NocnyJastrzab
Kurde.. faktycznie się poprawi..
Jeszcze odwróciłbym pytanie, dlaczego pan nie musi odpowiadać na pytania zero-jedynkowe ?
Jakieś obawy ? Przecież może być odpowiedź zgodnie z rzeczywistością i ewentualnie można wyrazić swój pogląd.
Wydaje mi się, że to zbyt trudne dla pana, panie Tomaszu. Specjalnie mnie to nie dziwi,w sumie byłbym zaskoczony rzetelnością odpowiedzi.
Edit.
Z góry rzuca pan niczym nie potwierdzone tezy i wówczas jest OK ?, wiadomo "autorytet" i trzeba wszystko przyjąć be zająknięcia
Musisz również wytłumaczyć temu użytkownikowi, że źle widzi i na pewno jest tralalaaa..:
viewtopic.php?f=40&t=3188&p=64488#p64486
Bym bardzo poprosił o tą moją fałszywą tezę, najlepiej z cytatem (to chyba nie problem ? )
Jeszcze odwróciłbym pytanie, dlaczego pan nie musi odpowiadać na pytania zero-jedynkowe ?
Jakieś obawy ? Przecież może być odpowiedź zgodnie z rzeczywistością i ewentualnie można wyrazić swój pogląd.
Wydaje mi się, że to zbyt trudne dla pana, panie Tomaszu. Specjalnie mnie to nie dziwi,w sumie byłbym zaskoczony rzetelnością odpowiedzi.
Edit.
Z góry rzuca pan niczym nie potwierdzone tezy i wówczas jest OK ?, wiadomo "autorytet" i trzeba wszystko przyjąć be zająknięcia
Równomierność podświetlenia będzie również tralalaaa.. ?NocnyJastrzab pisze: ↑30 kwietnia 2021, 21:43 - pt...Oczywiście jak ktoś kupi golasa można go tak samo skalibrować po zakupie i będzie tralalaaa..
Musisz również wytłumaczyć temu użytkownikowi, że źle widzi i na pewno jest tralalaaa..:
Czy jeżeli zmienimy ea245wmi na ea245wmi-ct, to usatysfakcjonuje Cię to? Producent pozycjonuje ten monitor dwojako: jako budżetowy fotograficzny i biurowy. Miałem na myśli to pierwsze, z uwagi na temat wątku.
Nie rozumiem, dlaczego zależy Ci tak na zdyskredytowaniu wszystkich udzielających się w tym wątku. Walczysz z wiatrakami.
Nie rozumiem, dlaczego zależy Ci tak na zdyskredytowaniu wszystkich udzielających się w tym wątku. Walczysz z wiatrakami.
Zresztą zadajesz pytanie w temacie wątku na które z góry "znasz odpowiedź" .
Co do "zdyskredytować", to raczej takie wypowiedzi pod to podchodzą:
Co ma ea245wmi czy ea245wmi-ct do tematu wątku ?
Zresztą zadajesz pytanie w temacie wątku na które z góry "znasz odpowiedź" .
Co do "zdyskredytować", to raczej takie wypowiedzi pod to podchodzą:
wocek pisze: ↑06 kwietnia 2021, 18:27 - wtKyle, dziwię się, że jeszcze Cię moderacja tego forum toleruje, naprawdę, Tom01 ma anielską cierpliwość do takich jak Ty. Po prostu każde pytanie o monitor, każdą jedną dyskusję zamieniasz w tyradę o rzekomym "małym rozmiarze" normalnego gamutu (cokolwiek by to miało oznaczać), ogłaszając jednocześnie całemu światu swoje fetysze. ...
Ostatnio zmieniony 01 maja 2021, 23:02 - sob przez AndN11, łącznie zmieniany 1 raz.
- NocnyJastrzab
Równomierność podświetlenia nie zależy od kalibracji. Odnosiłem się do samych parametrów kalibracji, że zasadniczo będą takie same wyniki, jak się nic nie spieprzy w trakcie..AndN11 pisze: ↑30 kwietnia 2021, 21:54 - ptRównomierność podświetlenia będzie również tralalaaa.. ?NocnyJastrzab pisze: ↑30 kwietnia 2021, 21:43 - pt...Oczywiście jak ktoś kupi golasa można go tak samo skalibrować po zakupie i będzie tralalaaa..
Ogólnie o tym wiem, tak tylko sobie napisałem, że nie koniecznie po kalibracji musi być " tralalaaa" (wszystko OK), chyba się tu zgadzamy ?NocnyJastrzab pisze: ↑01 maja 2021, 22:58 - sob...Równomierność podświetlenia nie zależy od kalibracji. Odnosiłem się do samych parametrów kalibracji, że zasadniczo będą takie same wyniki, jak się nic nie spieprzy w trakcie..
Po kalibracji "tralala" jest wszystko, na co kalibracja ma wpływ. Wiem, że lubisz posługiwać się magicznym, życzeniowym myśleniem, ale nie oczekuj cudów.
Niezupełnie tak do końca:
Można sporo spieprzyć przy kalibracji. Tu chyba nawet Tom01 niechętnie przyznałby mi racjęNocnyJastrzab pisze: ↑01 maja 2021, 22:58 - sobOdnosiłem się do samych parametrów kalibracji, że zasadniczo będą takie same wyniki, jak się nic nie spieprzy w trakcie...
Przyznam, nie mam pojęcia o czym piszesz ...
Swoją drogą ciekawe jak się spisuje kalibracja nierównomierności w jakichś ASUS (mają taki bajer ich "graficzne" modele - pewnie nie wszystkie).NocnyJastrzab pisze: ↑01 maja 2021, 22:58 - sobRównomierność podświetlenia nie zależy od kalibracji.
Ale że sam możesz sobie pomierzyć nierównomierności i on wprowadzi te korekty?
Tak, mierzysz w iluś punktach wyznaczonych przez firmowe oprogramowanie i na tej podstawie generowana jest mapa dla sprzętowego kompensatora w monitorze.
Wróć do „Kalibracja monitorów”