Parametry kalibracji
- Tom01
- Kontakt:
Działająca karta kosztuje od 30 do 300 zł. Nikt nie każe kupować deficytowych potworów RTX.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Mam można powiedzieć zabytkowy komputer (blisko 10 letni) i w mojej starodawnej karcie graficznej (Radeon HD 5670) nie ma problemu z rozdzielczością 2560 X 1440 px po kablu DVI dual-link.
PS.
Chyba, że mowa jest tu o laptopie, ... to nie wiem, nie znam się, jestem zarobiony
Re: Parametry kalibracji
Tu chyba nie chodzi o : " slot na płycie", a bardziej o kartę graficzną.
Mam można powiedzieć zabytkowy komputer (blisko 10 letni) i w mojej starodawnej karcie graficznej (Radeon HD 5670) nie ma problemu z rozdzielczością 2560 X 1440 px po kablu DVI dual-link.
PS.
Chyba, że mowa jest tu o laptopie, ... to nie wiem, nie znam się, jestem zarobiony
Chodzi o płytę. Integra pociągnie.
- Załączniki
-
- Wyimek ze specyfikacji płyty głównej.
- Zrzut ekranu 2021-05-07 183824.png (8.7 KiB) Przejrzano 4222 razy
Komputer jest blaszaną skrzynką, której jedyną kartą graficzną jest ta zintegrowana z procesorem. Karta ta, zdaniem Intela wypuszcza sygnał o parametrach 4096*2304@60Hz, aczkolwiek producent płyty głównej stwierdził, że będzie ona przekazywała przez swoje złącza sygnał taki jak w powyższej tabeli.
Jeżeli płyta główna posiada DisplayPort to było by wręcz niemożliwe, aby rozdzielczość 2560 x 1440 px byłaby nie obsługiwana.
Z drugiej strony, biorac pod uwage to:
W każdym razie jak tego monitora nie możesz ustawić w kompie do natywnej rozdzielczości to całkowicie bez sensu jest przeprowadzenie kalibracji.
Z drugiej strony, biorac pod uwage to:
"Powyższej tabeli" nie widziałem (może ktoś widział ? ) i nie wiadomo o co chodzi...
W każdym razie jak tego monitora nie możesz ustawić w kompie do natywnej rozdzielczości to całkowicie bez sensu jest przeprowadzenie kalibracji.
- Tom01
- Kontakt:
Problem w tym, że z zacytowanego kawałka specyfikacji wynika, że płyta nie ma DP. HDMI jest jakie jest a DVI od dawna jest traktowane po macoszemu.
Problem w tym, że z zacytowanego kawałka specyfikacji wynika, że płyta nie ma DP. HDMI jest jakie jest a DVI od dawna jest traktowane po macoszemu.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Edit.
"Problem" w tym, że nie wiadomo jaka to płyta i co w ogóle ma.
Taki tekst:
chyba niczego nie ułatwia, nawet jakby ktoś chciał pomóc (zresztą mi się akurat tak średni chce... )wocek pisze: ↑07 maja 2021, 17:51 - ptMała aktualizacja: właśnie odebrałem kabel DVI dual-link. Po czym dowiedziałem się, że slot na płycie nie pociągnie więcej jak 1920*1200.
Nie widzi mi się kupować teraz jakiejkolwiek karty graficznej, więc mam pytanie: HDMI u mnie jest do 4096*2160 30 Hz. Czy jeżeli w sterowniku ustawię pełen zakres kwantyzacji (w sumie już tak mam), to pojawią się jakieś problemy?
Edit.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2021, 19:44 - pt przez AndN11, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tom01
- Kontakt:
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Jak się pojawią problemy, to je zajebiście zobaczysz. W samym HDMi nie ma nic złego, jeśli tylko działa poprawnie.wocek pisze: ↑07 maja 2021, 17:51 - ptMała aktualizacja: właśnie odebrałem kabel DVI dual-link. Po czym dowiedziałem się, że slot na płycie nie pociągnie więcej jak 1920*1200.
Nie widzi mi się kupować teraz jakiejkolwiek karty graficznej, więc mam pytanie: HDMI u mnie jest do 4096*2160 30 Hz. Czy jeżeli w sterowniku ustawię pełen zakres kwantyzacji (w sumie już tak mam), to pojawią się jakieś problemy?
PS. w każdym razie zapomnij o kalibracji jeśli nie możesz uzyskać natywnej rozdzielczości z monitora
Patrz, nie patrzyłem pod tym względem, a mój 8 letni komp (na pewno, a może nieco starszy) obsługuje 2560 x 1440 po złączu na karcie graficznej DVI dual-link.
PS. w każdym razie zapomnij o kalibracji jeśli nie możesz uzyskać natywnej rozdzielczości z monitora
Mogę, ale po HDMI!
I to jest odpowiedź, której oczekiwałem, bez lania wody.Czornyj pisze: ↑07 maja 2021, 19:49 - ptJak się pojawią problemy, to je zajebiście zobaczysz. W samym HDMi nie ma nic złego, jeśli tylko działa poprawnie.wocek pisze: ↑07 maja 2021, 17:51 - ptMała aktualizacja: właśnie odebrałem kabel DVI dual-link. Po czym dowiedziałem się, że slot na płycie nie pociągnie więcej jak 1920*1200.
Jeśli w tej pierwszej to podtrzymuję, kalibracja jest bez sensu i pytania o jej parametry. Jeśli masz po HDMI rozdzielczość 2560 x 1440 px., to jeszcze nie świadczy, że jest wszystko poprawnie.
W pełni się zgadzam z powyższym, tylko u Ciebie wocek, w sumie nie wiadomo (dokładnie nie określiłeś) w jakiej rozdzielczości wyświetla monitor, czy 1920 X 1080, czy w natywnej 2560 x 1440 px ?
Jeśli w tej pierwszej to podtrzymuję, kalibracja jest bez sensu i pytania o jej parametry. Jeśli masz po HDMI rozdzielczość 2560 x 1440 px., to jeszcze nie świadczy, że jest wszystko poprawnie.
And, piszę po raz 3. - obraz wyświetla się w natywnej rozdzielczości, w 60 Hz. Nie widzę problemów z obrazem.
Cóż, starość nie radość, bo nie widzę tych wypowiedzi. Może powinienem się domyśleć ...
Fajnie w takim razie, czyli pytań już nie będzie (żarcik, taki, jak najbardziej pytaj)
Już pomijając dyskusję nt. DVI, to raczej nie widuję płyt z DP, dlatego się zdziwiłem.
Wróć do „Kalibracja monitorów”