Monitor do fotografii/grafiki
@arturm
A jak to wygląda wieczorkiem przy małym oświetleniu, na oko. Widać że coś jest, przeszkadza? Bo fotki to nie jest obiektywne źródło porównania.
A jak to wygląda wieczorkiem przy małym oświetleniu, na oko. Widać że coś jest, przeszkadza? Bo fotki to nie jest obiektywne źródło porównania.
Problem polega TYLKO na tym, że efekt nierównomiernego podświetlenia widzę tylko przy wyświetlaniu czarnego tła. Jak pisałem wcześniej, nie widać go w czasie normalnego użytkowania itp, chodź zdarzało się coś minimalnie wychwycić, ale nie przeszkadzało to w pracy. Dlatego nie chcę robić z tego MEGA problemu, ale chcę mieć też pewność, że nie trafiłem na wadliwy egzemplarz. Tak czy tak poproszę o opinie osoby z Alstor-a.
jak na mój gust, jeśli zapytamy sprzedawcę (dowolnego, nie mam na myśli powyżej cytowanego), to za wszelką cenę będzie próbował dać do zrozumienia, że sprzedany przez niego towar (dowolnego rodzaju) jest w granicach normy. Choćby po to, aby zaoszczędzić sobie kłopotów i dodatkowych kosztów. Sprzedawca ma z jednej strony niezbędną wiedzę, z drugiej nie jestem pewny, że jego wypowiedź będzie całkiem obiektywna. Stąd lepiej wyrobić sobie niezależną opinię.
Podkreślam jeszcze raz, że wypowiadam się ogólnie i nie mam najmniejszych podstaw, aby posądzać o cokolwiek przedstawiciela Eizo. Może więc np. zanieść swój monitor do przedstawiciela i położyć obok innego egzemplarza. Cała operacja jest możliwa oczywiście tylko gdy mieszkasz w W-wie.
No w celu próby mikrofonu załączam nowe. Ciemna noc, mocne podświetlenie. Również z boku.
Podkreślam jeszcze raz, że wypowiadam się ogólnie i nie mam najmniejszych podstaw, aby posądzać o cokolwiek przedstawiciela Eizo. Może więc np. zanieść swój monitor do przedstawiciela i położyć obok innego egzemplarza. Cała operacja jest możliwa oczywiście tylko gdy mieszkasz w W-wie.
No w celu próby mikrofonu załączam nowe. Ciemna noc, mocne podświetlenie. Również z boku.
- Załączniki
-
- NEC_LCD1990SXi_Jasny_x3.jpg (74.18 KiB) Przejrzano 2757 razy
skorzystałem z faktu, że mamy coraz krótszy dzień i coraz dłuższą noc. Żaden tam problem. Po bajce włączam, jak pieją koguty wyłączam. I jest.
Jak takiś mądry, zrób lepsze.
Jak takiś mądry, zrób lepsze.
Otrzymałem odpowiedź z Alstora. Powiedzieli, że raczej te monitory tak mają. Dostałem zdjęcie innego i powiedziałbym, że jest nawet trochę gorszy.
Panowie znowu proszę o pomoc. Wymieniłem grafikę na Ati FirePro V4800. I jestem nie mile zaskoczony, dlatego jest ciekaw czy spotkaliście się z podobnymi zjawiskami.
Otóż na wcześniejszym GeForce grafika podczas uruchamiania i zamykania zawsze ładnie i płynnie się wyświetlała, natomiast teraz się to odbywa nie zbyt efektownie, np:
Takie rzeczy dzieją się tylko jak załączam tryb 10bit. Bez niego nie grafika jest wyświetlana bez takich "cudów".
Ale ogólnie ten obraz nigdy nie jest wyświetlany płynnie (otwieranie i zamykanie systemu), nie ma tych spokojnych zaników i wpłynięć nowego obrazu, tylko jakieś nagłe mrugnięcia itp.
Spotkaliście się z tym wcześniej?
Otóż na wcześniejszym GeForce grafika podczas uruchamiania i zamykania zawsze ładnie i płynnie się wyświetlała, natomiast teraz się to odbywa nie zbyt efektownie, np:
Takie rzeczy dzieją się tylko jak załączam tryb 10bit. Bez niego nie grafika jest wyświetlana bez takich "cudów".
Ale ogólnie ten obraz nigdy nie jest wyświetlany płynnie (otwieranie i zamykanie systemu), nie ma tych spokojnych zaników i wpłynięć nowego obrazu, tylko jakieś nagłe mrugnięcia itp.
- Tom01
- Kontakt:
Sterowniki?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Instalowalem te z plyty co dostalem i najnowsze. Spawdze jeszcze tylko instalujac najnowsze (bo teraz robilem nakladke).
Ogolnie spotkaliscie sie z jakimis problemami z tymi kartami?
Bo gdzies w necie mi sie obijlo, ze ktos tez kupil profesjonalna ATI i mial krzaczenie.
Bo gdzies w necie mi sie obijlo, ze ktos tez kupil profesjonalna ATI i mial krzaczenie.
- Tom01
- Kontakt:
Najnowsze nie oznacza najlepsze.arturm pisze:Instalowalem te z plyty co dostalem i najnowsze. Spawdze jeszcze tylko instalujac najnowsze (bo teraz robilem nakladke).
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- gootchio
Nie wyświetlają mi się obrazki z forum (obejrzę sobie w domu), to nie wiem jaki masz system - jak możesz włączyć 10bit, to pewnie Mac (?) - ale może Ci pomoże: od półtora roku mam V4800 od HP i pod Win7 nie mam najmniejszych problemów. 10bit i wspomaganie Open GL w PSie też działają gładko.arturm pisze:Panowie znowu proszę o pomoc. Wymieniłem grafikę na Ati FirePro V4800. I jestem nie mile zaskoczony, dlatego jest ciekaw czy spotkaliście się z podobnymi zjawiskami.
Mam Win7 x64, ale zaciekawiles mnie tym OpeneGL-em, ponieważ pod inna grafiką załączył się automatycznie, natomiast teraz ta opcja jest nie aktywna.gootchio pisze: Nie wyświetlają mi się obrazki z forum (obejrzę sobie w domu), to nie wiem jaki masz system - jak możesz włączyć 10bit, to pewnie Mac (?) - ale może Ci pomoże: od półtora roku mam V4800 od HP i pod Win7 nie mam najmniejszych problemów. 10bit i wspomaganie Open GL w PSie też działają gładko.
Panowie sprawa wygląda tak, próbowałem już 3 rożnych sterowników i efekt zawsze jest ten sam przy załączeniu opcji 10bit. Za każdym razem poprzednie sterowniki dokładnie odinstalowane itp. Jakieś sugestie?
- Tom01
- Kontakt:
A na jakim wyjściu jest podpięty monitor?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No na DisplayPort, zakupiłem specjalnie kabelek, bo ten od nowości ma jedna końcówkę chyba mini i nie pasuje.
Tutaj zamieściłem filmik (trochę prowizorka, ale zawsze coś widać, no i proszę zwrócić uwagę na te przejścia i zaniki, a w zasadzie ich brak. https://dl.dropbox.com/u/58964804/MVA/start.AVI
Tutaj zamieściłem filmik (trochę prowizorka, ale zawsze coś widać, no i proszę zwrócić uwagę na te przejścia i zaniki, a w zasadzie ich brak. https://dl.dropbox.com/u/58964804/MVA/start.AVI
Podpiąłem monitor również pod drugie wejście na karcie graficznej i przeinstalowałem wszystko jeszcze raz, bez zmian. Co do filmiku do bardzo dobrze widać to nagłe "urwanie" w momencie kiedy się system odpala i jest znaczek windowsa, wtedy właśnie nagle następuje urwanie połowy obrazu. Tyczy się to również okienek BIOSu na samym początku. Niezgodności sprzętowe, czy wysyłać kartę na gwarancję?
- Tom01
- Kontakt:
Proponowałbym sprawdzić w innym komputerze i jeśli się powtórzy, reklamować.arturm pisze:Niezgodności sprzętowe, czy wysyłać kartę na gwarancję?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Panowie powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Ogólnie jak wzór robiłem gradient czarno biały i wtedy miałem te paski
dlatego postanowiłem przerzucić się na 10bit aby było OK.
Ale teraz sprawdziłem jeszcze jedna rzecz, mianowicie (i to na 8bit) zrobiłem gradient kolorowy (różne kolory, różne ustawienia gradientu itp) i ten efekt w ogóle nie występuje.
Dlaczego?
PS: widać ale bardzo bardzo minimalnie.
dlatego postanowiłem przerzucić się na 10bit aby było OK.
Ale teraz sprawdziłem jeszcze jedna rzecz, mianowicie (i to na 8bit) zrobiłem gradient kolorowy (różne kolory, różne ustawienia gradientu itp) i ten efekt w ogóle nie występuje.
Dlaczego?
PS: widać ale bardzo bardzo minimalnie.
- Tom01
- Kontakt:
Gradient testowy nie ma być gradientem tylko 256 lub 1024 szarymi paskami.arturm pisze:Ogólnie jak wzór robiłem gradient czarno biały i wtedy miałem te paski
Bo zaangażowanych jest więcej kolorów i mniejszy odstęp kolorymetryczny.arturm pisze:Ale teraz sprawdziłem jeszcze jedna rzecz, mianowicie (i to na 8bit) zrobiłem gradient kolorowy (różne kolory, różne ustawienia gradientu itp) i ten efekt w ogóle nie występuje.
Dlaczego?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No to wszystko jasne, szkoda, że człowiek uczy się na błędach i kosztuje to tyle nerwów i wysiłku.
W takim razie zostaje na starej karcie a tą oddaje. Nie widzę sensu robić tyle zachodu o rzecz, której mieć nie muszę.
Także ten wątek chociaż rozwiązałem.
Teraz się zacznie nauka z ustawianiem kolorów, ale już widziałem wątek, który praktycznie wszystko wyjaśnił.
Pozdrawiam i serdecznie dziękuje za cierpliwość.
W takim razie zostaje na starej karcie a tą oddaje. Nie widzę sensu robić tyle zachodu o rzecz, której mieć nie muszę.
Także ten wątek chociaż rozwiązałem.
Teraz się zacznie nauka z ustawianiem kolorów, ale już widziałem wątek, który praktycznie wszystko wyjaśnił.
Pozdrawiam i serdecznie dziękuje za cierpliwość.