Parametry kalibracji
A na jakiej luminancji robicie materiały do druku? Czornyj pisał gdzieś, że 30 cd/m2.
Nie wydaje mi się koniecznym aby aż tak mocno obniżać jasność (30 cd/m2) przygotowując materiał do druku. Tak nawiasem mówiąc EA 271Q ma minimalną jasność ok. 50 cd/m2.
Niby tak, można kontrastem, ale zasadniczo tego ustawienia się nie rusza (nie powinno się zmieniać), chyba, że w ostateczności. Mój podobno (nie mierzyłem) schodzi z jasnością do 11 cd/m2, ale i tak używam najczęściej 80 cd/m2. Nawet tylko do czytania nie zmniejszam jasności (nie chce mi się, nie odczuwam takiej potrzeby).
- NocnyJastrzab
Przy EA proponuję używać na sztywno 80 nitów, a symulację druku robić w PS/LR.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- Czornyj
- Kontakt:
https://marcinkaluza.fotoblogia.pl/8140 ... tlaczy,all
Re: Parametry kalibracji
Wg badań Kodaka statystycznie na 90% pow. mieszkalnych ilość światła nie przekracza 100lx (ok. 30cd/m^2), dlatego monitor na 30cd/m^2 daje najbardziej realistyczny pogląd na to, co wyjdzie na odbitce oglądanej w warunkach domowych. Oczywiście jest to rzecz względna, zależy jaki warun chcemy zasymulować:
https://marcinkaluza.fotoblogia.pl/8140 ... tlaczy,all
Rozumiem, że takie wyniki są dobre?
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2021-05-12 140644.png (19.82 KiB) Przejrzano 4063 razy
-
- Zrzut ekranu 2021-05-12 140629.png (30.18 KiB) Przejrzano 4063 razy
- Czornyj
- Kontakt:
Jeszcze takie pytanie na koniec: czemu rzeźnik nie jest równy po kalibracji? (Telefon wyolbrzymia, ale mimo wszystko to widać)
To znaczy, że kalibracja nie jest tak dobra jak się wydaje. Zrób sprawdzenie (walidację) kalibracji darmowym programem DisplayCAL. Wyniki będą bardziej miarodajne.
Walidacja wyszła... dość ciekawie. Nie wiem co o tym powie Czornyj albo Tom01.
PS: To już jest po 2. kalibracji, 1. wyszła podobnie.
PS: To już jest po 2. kalibracji, 1. wyszła podobnie.
I tak już wywaliłem tę kalibrację w kosmos, bo w międzyczasie poprzestawiałem różne rzeczy. Zrobię to od nowa, zwaliduję i zobaczymy co wyjdzie.
- Czornyj
- Kontakt:
żeby rzeźnik wyszedł neutralny musi być powiększenie 100% - wyłącz skalowanie w Windows, bo inaczej zawsze będzie masakra
Nie korzystam ze skalowania.
Walidacja po ustawieniu korekcji dla White LED wygląda dobrze. Teraz rzeźnik otwarty w PS jest już trochę lepszy, ale dalej nie jest to gradient - widać paski.
Walidacja po ustawieniu korekcji dla White LED wygląda dobrze. Teraz rzeźnik otwarty w PS jest już trochę lepszy, ale dalej nie jest to gradient - widać paski.
- Załączniki
-
- Measurement Report 3.8.9.3 EA271Q@ 0,0, 2560x144020210512 21-41.zip
- (37.54 KiB) Pobrany 114 razy
I teraz wygląda to znacznie lepiej. Wybór właściwego podświetlenia dla danego monitora ma duże znaczenie.
Może kontrast mógłby być lepszy, ale tu chyba będzie ciężko coś zmienić w ustawieniach kalibracji aby go poprawić.
Trochę rozjechany jest balans szarości (RGB Gray Balance) w początkowym zakresie i być może to przyczyna, że ten rzeźnik nie wyświetla się tak całkiem poprawnie. Tu musiałby się wypowiedzieć ktoś lepiej znający się na rzeczy.
Przykładowo mogę wstawić walidację jak u mnie wygląda kalibracja fabryczna sRGB po 2 latach użytkowania monitora. Podkreślam, to nie moja kalibracja tylko tak jak ustawiła fabryka.
Monitor ustawiony w tryb sRGB, a profil uniwersalny z systemu windows : sRGB IEC61966-2.1
W rzeźniku muszę się dobrze przyjrzeć i raczej z dość bliska, aby zobaczyć przebarwienia.
Punkt bieli jak widać jest nieco za chłodny w tym fabrycznym ustawieniu, bo ma 6700K.
Może kontrast mógłby być lepszy, ale tu chyba będzie ciężko coś zmienić w ustawieniach kalibracji aby go poprawić.
Trochę rozjechany jest balans szarości (RGB Gray Balance) w początkowym zakresie i być może to przyczyna, że ten rzeźnik nie wyświetla się tak całkiem poprawnie. Tu musiałby się wypowiedzieć ktoś lepiej znający się na rzeczy.
Przykładowo mogę wstawić walidację jak u mnie wygląda kalibracja fabryczna sRGB po 2 latach użytkowania monitora. Podkreślam, to nie moja kalibracja tylko tak jak ustawiła fabryka.
Monitor ustawiony w tryb sRGB, a profil uniwersalny z systemu windows : sRGB IEC61966-2.1
W rzeźniku muszę się dobrze przyjrzeć i raczej z dość bliska, aby zobaczyć przebarwienia.
Punkt bieli jak widać jest nieco za chłodny w tym fabrycznym ustawieniu, bo ma 6700K.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2021, 22:18 - śr przez AndN11, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tom01
- Kontakt:
A tak wygląda EA271U COLOR. Akurat wersji Q nie mam pod ręką, ale wychodzi identycznie.
PS. Jak tłukę, że COLOR nie powstaje przypadkowo to nie wierzą.
Re: Parametry kalibracji
A tak wygląda EA271U COLOR. Akurat wersji Q nie mam pod ręką, ale wychodzi identycznie.
PS. Jak tłukę, że COLOR nie powstaje przypadkowo to nie wierzą.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Tom01
- Kontakt:
Przy okazji mamy świetną okazję do "odwiecznej" polemiki na temat "spaniałości" Benq i dowód, że "graficzny" monitor tej firmy jest gorszy niż tuningowana biurwa od NEC.
Poniżej od lewej:
Benq SW2700pt, NEC EA271U seryjny, NEC EA271U COLOR
Poniżej od lewej:
Benq SW2700pt, NEC EA271U seryjny, NEC EA271U COLOR
Tom01
monitory.mastiff.pl