Może po prostu dam już sobie z poprawianiem tego spokój?
![Bardzo szczęśliwy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
AndN11 pisze: ↑12 maja 2021, 22:33 - śrPanie Tomaszu, proszę czytać uważniej to co napisałem. To nie była moja kalibracja. Sprawdziłem, zrobiłem walidację, kalibracji fabrycznej sRGB, którą fabryka wykonała 2 lata temu.
To powyższe pańskie porównanie jest bez sensu.
Tak nawiasem mówiąc, to co pan pokazał (odnośnie NEC EA271U ) wygląda mi na laurkę, kalibracji lub profilowania w DisplayCAL.
Proszę mnie nie rozśmieszać. Profil według, którego przeprowadzał pan walidację:
Oczywiście wiem, że nie rozumie Pan istoty takich pomiarów. Profil jest całkowicie przezroczysty, ale musi zawierać definicję przestrzeni, bo monitor tego typu ma gamut nieco inny niż sRGB. Także, pokazana jest postać tego monitora jaka idzie do standardowej dostawy w programie COLOR.
Dlatego piszę po raz enty, aby monitor ustawić w fabryczny tryb sRGB i wówczas sprawdzić, jak dobre jest to fabryczne ustawienie (powinno odpowiadać gamutowi sRGB, czyż nie ?), jakie są odchyłki.
AndN11 pisze: ↑12 maja 2021, 23:05 - śrPo raz ostatni napiszę. Proszę ustawić ten EA271U w fabryczny tryb sRGB (chyba ma takowy ?) , w systemie jako domyślny ustawic uniwersalny profil sRGB IEC61966-2.1 i wówczas przeprowadzić walidację w DisplayCAL. Wtedy można mówić o sprawdzenie stanu fabrycznego i porównać wyniki do tych moich.
Zgadza się ktoś tu czegoś nie rozumie.
Zgadza się, EA271U ma objętość gamutu ok. 110% sRGB.
Jeśli COLOR traktuje pan jako "fabryczne" ustawienie to rzeczywiście nie mamy o czym dyskutować. Dla mnie fabryczne to jest to co dosłownie wyszło z linii montażowej i spakowane w pudełko.
Wróć do „Kalibracja monitorów”
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość