iPad air lub pro
Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby mój dotychczasowy komputer (i3-10100, 16 GB RAM) oraz monitor (EA271Q) zastąpić jakimś iPadem. Przyczyną jest to, że zajmuję się też trochę montażem filmów (jednak na dużo niższym poziomie niż zdjęciami) i po prostu wkurza mnie to, jak bardzo mój komputer wiesza się i crashuje podczas tego typu zadań. Z ipadami nie ma tego problemu, natomiast niewiadomą pozostaje ekran. Czy ten z pro 2018 lub aira 2020 da radę do dłubania przy zdjęciach (PS i LR)?
- Tom01
- Kontakt:
W Pro jest najlepszy ekran jaki można znaleźć w urządzeniach przenośnych.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Nie lepiej Mac mini na M1? Ten sam procesor co w iPadzie Pro, ale pełnoprawny system operacyjny.
- Czornyj
- Kontakt:
Tyle tylko, że mając już monitor wygodniej będzie dokupić miniacza M1 - będzie pocinał jeszcze szybciej niż najnowszy iPad Pro
Re: iPad air lub pro
iPady Pro są powszechnie używane do montażu filmów - procki ARM robią robotę.
Tyle tylko, że mając już monitor wygodniej będzie dokupić miniacza M1 - będzie pocinał jeszcze szybciej niż najnowszy iPad Pro
Ale miniacz m1 jest droższy. A poza tym fajnie by było mieć możliwość zabrania pracy gdzieś indziej.
Nieprawda - mam szwankujące auto, więc kupuję lepsze.
Chyba, że mówisz o Air, ale kupowanie Air do montowania filmów, bo komputer jest zbyt słaby, to lekkie nieporozumienie.
Najlogiczniej i najtaniej byłoby po prostu wymienić procesor.
Re: iPad air lub pro
Nie jest.
Chyba, że mówisz o Air, ale kupowanie Air do montowania filmów, bo komputer jest zbyt słaby, to lekkie nieporozumienie.
Mam szwankujący komputer, więc kupuję tablet
Najlogiczniej i najtaniej byłoby po prostu wymienić procesor.
Prawie zawsze kupuję sprzęt używany (wyjątkiem jest monitor), więc tak, jest. I raczej nie mam tu na myśli najnowszego pro z M1 - raczej air 4 lub pro 2018.
- Czornyj
- Kontakt:
Pewnie 16GB jest w wielu zastosowaniach odczuwalnie szybszy, ale przy FHD 8GB będzie zapierdalał, ten procek naprawdę robi robotę.
- Czornyj
- Kontakt:
M1 tak czy owak jest zaskakująco szybkie, m.in. właśnie dzięki memorce zintegrowanej SoC. Oczywiście w zasobożernych zastosowaniach mniejsza ilość RAMu powoduje większe korzystanie ze swapa i w efekcie odczuwalne zamula, ale przy odrobinie higieny przy edycji video w FHD nawet przy 8GB i tak będzie srogi pocisk.
Też zastanawiam się nad iPad Air 2020, tym najtańszym z 64GB magazynem, który teraz kosztuje ok. 2700-2900 w wersji WiFi only.
Wyświetlacze Liquid Retina są OK i mają OCF. Ale też mają oczywiście wady LCD jak każdy taki ekran. Za największą dla mnie uznaję dość słabe kąty widzenia. Nawet patrząc idealnie na wprost na środek ekranu przy wyświetlaniu jakiegoś jasnego apla można zauważyć zmianę waloru bliżej jego brzegów. To samo widzę w MacBookach. W monitorach IPS tego problemu nie ma w takim stopniu.
Oczywiście smużenie 60Hz i pochylanie obrazu w ruchu jak w każdym takim ekranie też występuje.
Wyświetlacze Liquid Retina są OK i mają OCF. Ale też mają oczywiście wady LCD jak każdy taki ekran. Za największą dla mnie uznaję dość słabe kąty widzenia. Nawet patrząc idealnie na wprost na środek ekranu przy wyświetlaniu jakiegoś jasnego apla można zauważyć zmianę waloru bliżej jego brzegów. To samo widzę w MacBookach. W monitorach IPS tego problemu nie ma w takim stopniu.
Oczywiście smużenie 60Hz i pochylanie obrazu w ruchu jak w każdym takim ekranie też występuje.