Nawet mi nie opowiadaj. Nie wiem kto tam toto tak podzielił. Równie dobrze mogliby zrobić podział na LED i LED (do pierwszej puli połowa modeli, do drugiej połowa)NocnyJastrzab pisze: ↑22 listopada 2019, 22:52 - ptA już w ogóle patologią na portalach komputerowych i np. Ceneo podział na LCD i LED![]()
![]()
Podaj model poprzedniego monitora i kiedy mniej-więcej był kupiony. Jakie skalowanie systemowe miałeś ustawione na nowym EA271U, a jakie na starym monitorze?Mase pisze: ↑24 czerwca 2021, 22:57 - czwOstatnia szansa na zmianę monitora - MultiSync EA271U. Kolorki śliczne, obraz piękny i oddałem po tygodniu. Lepiej niż poprzednicy, ale coś nie pasuje. Im gorszy monitor i mniejsza rozdzielczość tym mnie mniej oczy boląPo cichu chwalę starego LG HD co by pożył jeszcze i czekam na OLEDowe monitory.
Coś w tym jest. Mam PA272W i tez za długo nie mogę przy nim siedzieć. Podejrzewam, że może to być kwestią rodzaju matrycy (podświetlenia?), szerokiego gamutu (większy udział niebieskiego?) i niewielkiej plamki oraz słabego skalowania tekstu i elementów ekranowych. Poprzednio miałem 17-calowe EIZO na VA i było super. Stanowisko pracy mam dobrze oświetlone, choć jak pracuję w ciemniejszych warunkach, to drażni mnie IPS glow, i nie mogę się do końca do niego przyzwyczaić. Skłaniam się ostatnio do jakiegoś monitora biurwowego 32 cale 2560x1440 na matrycy VA tam, gdzie kolor nie będzie tak krytyczny.Mase pisze: ↑24 czerwca 2021, 22:57 - czwOstatnia szansa na zmianę monitora - MultiSync EA271U. Kolorki śliczne, obraz piękny i oddałem po tygodniu. Lepiej niż poprzednicy, ale coś nie pasuje. Im gorszy monitor i mniejsza rozdzielczość tym mnie mniej oczy boląPo cichu chwalę starego LG HD co by pożył jeszcze i czekam na OLEDowe monitory.
Oko jest detektorem kontrastu, nie zaś detektorem jasności absolutnej. Z doświadczenia wiemy, że nawet lampiąc się godzinami na błękitne niebo o ekstremalnie wysokim udziale światła niebieskiego i luminancji 10.000cd/m2 nie męczymy oczu, bo kontrastowość nieba jest niewielka, a źrenica oka reguluje ilość wpadającego światła - to samo niebo zobaczone w piwnicznym okienku zmiecie nas z planszy.mat pisze: ↑06 lipca 2021, 10:39 - wtNo dobra, a czy nie jest tak, że w bielach jest duży udział światła niebieskiego, które męczy oczy? I czy faktycznie męczy, czy to tylko kabaretowy chłit marketingowy?
Na dziś, z kwadratów, które zaprezentował Marcin, optymalnym wydaje mi się wariant czwarty (prawy w dolnym wierszu).
Jak zatem polecasz obniżyć kontrast w monitorze - w OSD, czy przez Multi Profiler się da w NECu? Chodzi mi o zrobienie sobie trybu do pracy z tekstem/wykresami.
Czy jednak nie jest tak, że od pewnego momentu nie reguluje, to znaczy nie zwęży się bardziej niż do pewnego stopnia? Sam jestem zwolennikiem wysokiego ustawienia jasności na jasnym tle przez prawie cały dzień, ale ostatnio kupiłem sobie okulary lodowcowe, bo zwykłe kategorii 3. nie wystarczały, żeby uniknąć większego zmęczenia/pieczenia oczu po porannym spacerze w słoneczną pogodę. I nie, to nie kwestia wiatru. (A do jazdy samochodem w takich warunkach, gdy nie muszę wypatrywać szczegółów w leśnych cieniach, zakładam wręcz podwójne. Nie żebym miał jakąś szczególną nadwrażliwość — długo nic mnie nie męczy ani nie piecze, dopiero po kilku godzinach się zaczyna, i to ostro — tylko potem w pracy z tekstem to wychodzi, nawet po względnie krótkiej jeździe).a źrenica oka reguluje ilość wpadającego światła
Bo cały świat siedzi po ciemku albo przy biurkowych lampkach, do tego pozwala to oszczędzać energię OLED-om. Ale pomijając oszczędność, jeśli tło jest tak samo jasne jak ekran, to w czym problem? Papierowe książki też chciałbyś mieć czarne?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości