Ciekawe, wyczytałem....
Właśnie tą 19-kę zamierzam sobie sprawić, ale za kwotę o wiele niższą niż 1 tys. złotych.Poniżej 1 tys zł, brak propozycji, produkty monitoropodobne. Odpowiedniki "wędliny" z hipermarketu za 4,99 zł/kg i plastikowych obiektywów.
1. Klasa domowo-uniwersalna. Najtańsze na których coś widać. Nadają się do amatorskiej fotografii z naciskiem na amatorską. Monitory z tej grupy w większości nadają się również do zastosowań uniwersalnych, edycyjnych gdzie ważny jest komfort patrzenia. W przypadku poszukiwania monitora do celów uniwersalnych, domowych, rozrywkowych, proponuję zwrócić uwagę aby ekran monitora był typu PVA. Wyświetlacze typu IPS mają wady obrazu, które stają się bardzo widoczne w warunkach oświetlenia domowego, szczególnie wieczorem.
Do ok 2 tys zł
17" [5x4] PVA sRGB EIZO S1721
17" [5x4] PVA sRGB EIZO S1721X
17" [5x4] PVA sRGB EIZO S1731
19" [5x4] PVA sRGB EIZO S1921
Niestety na rynku wtórnym bo na nic lepszego mnie nie stać.
Czemu do amatorskiej fotografii?
Z tego co czytałem na stronach EIZO LCD to nie CRT gdzie wyświetlacz odpowiadał w 90% za jakość obrazu.
Odsyłam:
http://www.graficzne-eizo.pl/monitory-d ... c-crt.html
Czy chodzi o jeszcze coś innego?
Oczywiście bronię się rękami i nogami przed NT, lecz czy to oznacza, że powinienem zachować swój stary monitor CRT?
Chyba nie, choć nadal całkiem ładnie wyświetla kolory, ma tylko problem z czytelnością tekstu.
Z drugiej strony ten cytat mnie uspokoił, że nie muszę koniecznie mieć IPS, zwłaszcza, że pracuję w warunkach domowych.
Ten monitor może wyświetlić i 4:3 i 5:4, większość sklepów wmawia, że to 4:3, niemniej wiem, że większa powierzchnia to 5:4..hmmm...zwykle nie jest to zalecane przy monitorach 17 cali CRT..nie wiem jak z LCD bo nigdy nie miałem.
Na oku mam też monitor SAMSUNG SYNCMASTER 204TS.
Chyba jednak wybiorę tego EIZO.
Monitor ma mi służyć do pracy przy grafice jak i oglądania filmów.
Między innymi do obróbki zdjęć jak i edycji video jak i do druku.
Budżet dość skąpy...a CRT odchodzą do lamusa i coraz gorzej wyświetlają.
No i żrą sporo prądu.
I czy mam się jakoś strasznie bać tego smużenia przy 20 ms?