Witam wszystkich,
mam pytanie odnośnie kalibracji monitora NEC MultiSync P232W.
Właśnie zakupiłem ten monitor w stanie technicznym określanym jako "jak nowy", monitor właśnie do mnie podróżuje. Chciałbym go skalibrować więc w tym celu mam zamiar wypożyczyć kolorymetr X-Rite i1 display pro, nie jestem jednak pewien czy nie powinienem również zaopatrzyć się w klucz USB SpectraView II? Prześledziłem wiele wątków ale niestety nie udało mi się ustalić czy muszę kupić ten klucz czy uda się bez niego. Chodzi o pełną kalibrację sprzętową. Z tego co rozumiem ten monitor oferuje taka możliwość.
Pozdrawiam
Piotrek
NEC MultiSync P232W kalibracja
- NocnyJastrzab
Tak, oferuje. Licencja SVII jest wymagana, aczkolwiek na początek (zanim kupisz - 160 zł) można zacząć od MultiProfiler. Poza tym P232W nie ma prawa być nowy, bo produkcja zakończyła się 5 lat temu.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Dziękuję za szybką odpowiedź!
Jest jak nowy ale jednak nie nowy. Był praktycznie nie używany
Mam jeszcze jedno pytanie, w internecie ciężko znaleźć jakieś aktualne opinie na temat tego sprzętu.
Czy w 2021 roku (zakładając, że monitor jest w pełni sprawny) jest sens kupować ten model? Chodzi o użytek półprofesjonalny do obróbki zdjęć, praca na palecie sRGB. Zależy mi poprostu na wiernym odwzorowaniu kolorów przy obróbce.
Jest jak nowy ale jednak nie nowy. Był praktycznie nie używany
Mam jeszcze jedno pytanie, w internecie ciężko znaleźć jakieś aktualne opinie na temat tego sprzętu.
Czy w 2021 roku (zakładając, że monitor jest w pełni sprawny) jest sens kupować ten model? Chodzi o użytek półprofesjonalny do obróbki zdjęć, praca na palecie sRGB. Zależy mi poprostu na wiernym odwzorowaniu kolorów przy obróbce.
- NocnyJastrzab
A ile kosztował? NEC EA245WMi-2 po kalibracji będzie porównywalny. 2400-2500 jest większy EA271Q, niewiele więcej EA271U (UHD).
- Czornyj
- Kontakt:
Za ok. 1100 masz porównywalne EA231WU o wyższej rozdzielczości (1920x1200px) i proporcji 16:10
- Tom01
- Kontakt:
Klucz to ile sprzedający za niego chce? Jeśli z 500-1000 zł to warto. Powyżej nie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Zapłaciłem za niego i za przesyłkę (na terenie Niemiec) 139 EUR. Zakup od osoby prywatnej, z wieloma pozytywnymi ocenami od innych użytkowników i ponad 10 letnią historią istnienia konta więc ryzyko było raczej małe. Monitor dzisiaj dotarł, z zewnątrz wygląda jak nowy, zero kurzu w jakichkolwiek zakamarkach no i rzecz jasna zero śladów użytkowania. Na samym obrazie nie uświadczyłem żadnych artefaktów, wszystko jak trzeba. Dokładniejsza analiza jakości obrazu byłaby pewnie możliwa z kolorymetrem ale jak mówił NocnyJastrzab narazie MultiProfiler mi wystarczy.
- NocnyJastrzab
Mogło być tak, że z jakiś przyczyn przeleżał w szafie.. Ale to czyste gdybanie. Jeśli wizualnie nie ma drastycznych oznak, to powinien jeszcze trochę posłużyć z sukcesem..
- Czornyj
- Kontakt:
Nawet jakby ktoś orał nim 24/7h to nic by mu nie było, w tej cenie będzie śmigał, Multiprofiler wystarczy
Wróć do „Kalibracja monitorów”