Hello Wam,
zmieniłem chwilę temu komputer na najnowszego Macbooka Pro z procesorem M1 Pro (system Mac OS Monterey). Niestety po instalacji MultiProfilera (v. 1.4.40) pojawia się okno z informacją, że aplikacja nie widzi wspieranego monitora NEC. Podłączony jest NEC PA311D. Poniżej zrzut ekranu. Na innym laptopie ( ale już z procesorem Intela i systemem Mac OS Big Sur), aplikacja wykrywa monitor bez problemu. Z notki release note tej wersji MultiProfilera wynika, że wspierają Maci z procesorem M1 Apple Silicon....
Byłbym bardzo wdzięczny za radę w jaki sposób spróbować dogadać ich obu.
NEC PA311D - Multiprofiler nie widzi monitora
- Tom01
- Kontakt:
Re: NEC PA311D - Multiprofiler nie widzi monitora
Proponuję podłączyć dodatkowo USB.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
- NocnyJastrzab
To dziwne, bo mi na PA271Q SVII i MP działa pod M1 już bez problemu (też po USB-C).
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Co mógłbym przeinstalować, żeby dać szansę tej konfiguracji jeszcze raz? Tylko MultiProfilera prawda? Czy może jest jakiś driver, którego zapomniałem doinstalować?
Pomyślałem jeszcze o trybie USB do ustawienia w preferencjach monitora. Mam tam USB-C 3.1, zmieniałem co prawda i na 2.0 ale to również nic nie daje.
A może M1, a M1 Pro i Max to inna bajka pod względem kompatybilności?NocnyJastrzab pisze: ↑09 listopada 2021, 12:34 - wtTo dziwne, bo mi na PA271Q SVII i MP działa pod M1 już bez problemu (też po USB-C).
Co mógłbym przeinstalować, żeby dać szansę tej konfiguracji jeszcze raz? Tylko MultiProfilera prawda? Czy może jest jakiś driver, którego zapomniałem doinstalować?
Pomyślałem jeszcze o trybie USB do ustawienia w preferencjach monitora. Mam tam USB-C 3.1, zmieniałem co prawda i na 2.0 ale to również nic nie daje.
Znalazłem special m1 build dla SVII i w tej wersji program wykrył mi NECa. Natomiast z tego co szukałem MultiProfiler nie ma specjalnego builda i tutaj wciąż jestem do tyłu o synchronizację profili i kalibracji sprzętowej z Maciem :<
- NocnyJastrzab
To pewnie trzeba będzie zaczekać i bazować na razie na SVII, jeśli kalibracja pójdzie bez problemu.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
Wróć do „Dział wsparcia technicznego”