EIZO Foris FS2331

Baza podstawowych informacji o monitorach.
Regulamin forum
W niniejszym dziale znajdują się informacje użytkowe o praktycznie poznanych monitorach. Stworzone na podstawie zbadania, pomierzenia konkretnego modelu i w prawdziwych, długoterminowych testów użytkowych, nie sponsorowanych.

UWAGA: Ze względów porządkowych nie można zakładać tu nowych wątków. To jest łatwa do przeszukania lista modeli. Do dyskusji zapraszam w wątkach istniejących. Pytania dotyczące nowych recenzji proszę zadawać w wątku "Chciałbym poznać opinię o...".
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: EIZO Foris FS2331

31 października 2012, 10:44 - śr

Wewnętrzna tablica koloru służy do linearyzacji. Szerokość adresowa matrycy to z kolei informacja ile rzeczywistych kolorów może być wyświetlone. W przypadku FS2331 jest to 6-bitów + FRC. Rozwiązanie generalnie złe, ale zrobione tak, że trzeba się postarać żeby zauważyć różnicę w stosunku do matryc 8-bitowych,
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Axure

31 października 2012, 10:45 - śr

Razel, włącz sobie w Windzie obsługę ClearType, która wygładza czcionki.
(Nie jestem pewien tylko, czy to zadziała na aplikacje pełnoekranowe, typu gry. Ale spróbuj.)
przemek111

31 października 2012, 11:28 - śr

Tom01 pisze:Wewnętrzna tablica koloru służy do linearyzacji. Szerokość adresowa matrycy to z kolei informacja ile rzeczywistych kolorów może być wyświetlone. W przypadku FS2331 jest to 6-bitów + FRC. Rozwiązanie generalnie złe, ale zrobione tak, że trzeba się postarać żeby zauważyć różnicę w stosunku do matryc 8-bitowych,
Czyli rozumiem z tego iż ta matryca wyświetla tyle kolorów co zwykła TN a reszta jest reprodukowana?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

31 października 2012, 11:36 - śr

przemek111 pisze:Czyli rozumiem z tego iż ta matryca wyświetla tyle kolorów co zwykła TN a reszta jest reprodukowana?
Nie. Jeśli monitor nie ma wewnętrznej LUT to część odcieni jest traconych przez same nieliniowe właściwości matrycy. Skutkiem tego są pręgi na gradientach, przebarwienia. Wewnętrzna linearyzacja "wyciska" z matrycy wszystko co jest możliwe.
Tom01

monitory.mastiff.pl

przemek111

31 października 2012, 12:16 - śr

Monitor posiadający 8-bitową elektronikę, może wyświetlić po 8-bitów kolorów na kanał. Każdy kanał R, G oraz B dysponuje zatem paletą 256 odcieni. Licząc dalej, daje nam to w sumie 16 777 216 wyświetlanych kolorów. W przypadku monitorów z ekranami TN mamy do czynienia jedynie z 6-bitowym prezentowaniem kolorów. Monitor jest w stanie wyświetlić jedynie 6-bitów kolorów na każdy z trzech kanałów. Oznacza to możliwość wyświetlenia zaledwie 262 144 kolorów. Reszta barw jest sztucznie emulowana przy pomocy układu FRC. Aby możliwe było wyświetlenie "nieznanych" kolorów, układ FRC tworzy kompozycję możliwych do wyświetlenia barwy tak, by oko ludzkie z pewnej odległości uległo złudzeniu, że obserwuje inny niż faktycznie wyświetlany kolor. W praktyce monitory wyposażone w 6-bitową elektronikę wyświetlają co czwarty odcień z każdej składowej palety RGB, aż do wyczerpania 6-bitowej biblioteki. Na takim panelu bez emulacji prezentowane są zatem odcienie o wartościach 0, 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 44, 48, 52... itd. każdej ze składowych palety RGB. Wyczerpanie 6-bitowej biblioteki następuje dla wartości 252. W przypadku, gdy kolor żądany nie może zostać wyświetlony, ponieważ nie jest on zdefiniowany w 6-bitowej palecie, np. odcień czerwony o wartości 14, powstaje on poprzez kompozycję odcieni sąsiednich, czyli w tym przypadku czerwieni o wartości 12 oraz 16 ze znanej palety. Taka sama zasada obowiązuje wszystkie "nieznane" monitorowi barwy, także te bardziej skomplikowane, np.: R250 G13 B191. Nie trudno zauważyć, iż 6-bitowe ekrany nie mogą zaprezentować, nawet poprzez sztuczną emulację (dithering), odcieni o wartościach 253, 254 oraz 255 każdej ze składowych palety RGB. Dzieje się tak ponieważ układ FRC ma tylko jeden punkt odniesienia, tj. odcień 252, a nie mając drugiego końca przedziału, nie jest w stanie dokonać odpowiedniej kompozycji barw. Monitor 6-bitowy jest zatem w stanie wyświetlić jedynie 262 144 barwy, a sztucznie reprodukować, w związku z brakiem ostatnich trzech odcieni każdej ze składowych RGB, 16 194 277 kolory.

Czy w tym monitorze jest tak samo?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

31 października 2012, 12:39 - śr

przemek111 pisze:Czy w tym monitorze jest tak samo?
Niezupełnie. Po pierwsze nie ma związku rodzaju matrycy z szerokością słowa sterującego. Po drugie, opisał Pan stan teoretyczny-idealny. Niskiej jakości matryce mają silnie nieliniową charakterystykę odpowiedzi co w praktyce powoduje ogromne zniekształcenia funkcji jasności. Z palety 16,77 mln odcieni blisko 100% będzie wyświetlane źle. Potencjalnie, z lepszej i lepiej zlinearyzowanej matrycy ale o uproszczonym sterowaniu można wyciągnąć lepszą liniowość niż z kiepskiej o pełnym 8-bitowym słowie sterującym. Kluczem jest wewnętrzna tablica koloru. Oczywiście najbardziej korzystną kombinacją jest conajmniej 10-bitowy LUT i conajmniej 8-bitowa matryca, ale to nie ten przedział budżetu.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

31 października 2012, 12:42 - śr

o ile mi wiadomo powyższy opis jest prawdziwy, za wyjątkiem sposobu działania modułu FRC. Brakujących kolorów nie wypełnia poprzez mieszanie RGB. To przecież nic by nie dało. Z tego co wiem FRC powoduje mruganie subpixela z różną częstotliwością i stosunkiem czasu zapalenia do zgaszenia. Mamy 2^2=4 takie możliwości. Matryca wyświetli zatem 2^6bitów na kanał RGB, kolejne 2^2bitów "tworzy" elektronika mrugając subpixelami. Razem mamy 6bitów+2FRC=8bitów. A zatem monitor jest wstanie wyświetlić 8 bitów, jednak trochę gorzej niż prawdziwy 8 bitowy. Różnica polega na tym, że te 2FRC mrugają. Zatem jeśli przypatrzymy się z bliska, subpixele pixeli, które wypadają pomiędzy 0, 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 44, 48, 52... itd. będą "mrowić". Podsumowując monitor taki nieco "mrowi", co jest dostrzegalne jedynie z bliska. Podobna zasada, ale w całym zakresie przetwarzania koloru, obowiązuje telewizory plazmowe.
Proszę ew. o weryfikację tego wywodu, bo nigdzie tego nie wyczytałem, a jedynie "wydaje mi się" ;) .
Tablica LUT to osobna sprawa...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

31 października 2012, 13:40 - śr

max pisze:Różnica polega na tym, że te 2FRC mrugają.
Tak. Widoczność działania FRC zależy od częstotliwości. Na tanich monitorach łatwo natrafić na elementy migające. Na lepszych efekt na granicy lub poza percepcją.
max pisze:Podsumowując monitor taki nieco "mrowi", co jest dostrzegalne jedynie z bliska.
Na specyficznych typach obrazów zawierających mikrowzory.
max pisze:Podobna zasada, ale w całym zakresie przetwarzania koloru, obowiązuje telewizory plazmowe.
Podobieństwo jest tylko w tym że miga. Plazma ma "regulację" jasności przez kształtowanie wypełnienia sygnału.
max pisze:Proszę ew. o weryfikację tego wywodu, bo nigdzie tego nie wyczytałem, a jedynie "wydaje mi się" ;) .
Wnioskowanie jest praktycznie prawidłowe.
Tom01

monitory.mastiff.pl

przemek111

31 października 2012, 14:21 - śr

Tom01 pisze:Niezupełnie. Po pierwsze nie ma związku rodzaju matrycy z szerokością słowa sterującego. Po drugie, opisał Pan stan teoretyczny-idealny. Niskiej jakości matryce mają silnie nieliniową charakterystykę odpowiedzi co w praktyce powoduje ogromne zniekształcenia funkcji jasności. Z palety 16,77 mln odcieni blisko 100% będzie wyświetlane źle. Potencjalnie, z lepszej i lepiej zlinearyzowanej matrycy ale o uproszczonym sterowaniu można wyciągnąć lepszą liniowość niż z kiepskiej o pełnym 8-bitowym słowie sterującym. Kluczem jest wewnętrzna tablica koloru. Oczywiście najbardziej korzystną kombinacją jest conajmniej 10-bitowy LUT i conajmniej 8-bitowa matryca, ale to nie ten przedział budżetu.
Czy można zatem przyjąć iż ten monitor nie obsługuje w pełni sRGB, a podawane dane przez producenta są nie do końca prawdziwe?

Z Pana wątku: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=154 można zobaczyć iż drugi obraz testowy wyraźnie miga, co chyba nie jest za dobre?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

31 października 2012, 14:40 - śr

przemek111 pisze:Czy można zatem przyjąć iż ten monitor nie obsługuje w pełni sRGB, a podawane dane przez producenta są nie do końca prawdziwe?
Oczywiście że nie obsługuje. Praktycznie żaden monitor sRGB nie pokrywa gamutu sRGB. No i kwestia jeszcze czy mówimy o gamucie czy przestrzeni?
przemek111 pisze:Z Pana wątku: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=154 można zobaczyć iż drugi obraz testowy wyraźnie miga, co chyba nie jest za dobre?
To są obrazy przygotowane aby ujawnić moduł FRC, więc muszą migać.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

31 października 2012, 16:46 - śr

Tom01 pisze: Oczywiście że nie obsługuje. Praktycznie żaden monitor sRGB nie pokrywa gamutu sRGB. No i kwestia jeszcze czy mówimy o gamucie czy przestrzeni?
Odpowiedź została tak sformułowana, że konieczne jest zadanie następnego pytania ;) .
Rozumiem, że chodzi o to, że monitor szerokogamutowy potrafi wyświetlić całą (100%) przestrzeń sRGB (+ zapas wokół trójkąta RGB oczywiście). Co nie znaczy, że wyświetla obraz w sRGB. Wręcz przeciwnie. Nie wyświetla np. S2433W.
Za to monitor normalnogamutowy może nie być wstanie wyświetlić 100% przestrzeni sRGB. Na ogół wyświetla 9X-99%. Ale nie wchodząc w szczegóły, tak naprawdę wyświetla obraz w przestrzeni sRGB.
Czy tak? Nie jestem grafikiem, więc może mylę przestrzeń i gamut.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

31 października 2012, 17:18 - śr

max pisze:Rozumiem, że chodzi o to, że monitor szerokogamutowy potrafi wyświetlić całą (100%) przestrzeń sRGB
Tak.
max pisze:Co nie znaczy, że wyświetla obraz w sRGB. Wręcz przeciwnie. Nie wyświetla np. S2433W.
A dlaczegóżby nie? Na monitorze o przestrzeni zbliżonej do AdobeRGB można z powodzeniem programowo symulować wyświetlanie 100% sRGB.
max pisze:Za to monitor normalnogamutowy może nie być wstanie wyświetlić 100% przestrzeni sRGB. Na ogół wyświetla 9X-99%. Ale nie wchodząc w szczegóły, tak naprawdę wyświetla obraz w przestrzeni sRGB.
Czy tak? Nie jestem grafikiem, więc może mylę przestrzeń i gamut.
Chodzi o to że monitory sRGB mają zawsze niedostatki w gamucie. Szerokogamutowe kryją ją w całości.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

31 października 2012, 17:37 - śr

Tom01 pisze: A dlaczegóżby nie? Na monitorze o przestrzeni zbliżonej do AdobeRGB można z powodzeniem programowo symulować wyświetlanie 100% sRGB.
Fakt. Mój błąd.
Byle nie w Windows... ;)
Hopes

12 listopada 2012, 17:32 - pn

Witajcie jestem tutaj nowy i przymierzam się do zakupu EIZO Foris FS2331 i wiem że to dobry monitor w swojej cenie jednak chciałbym się zapytać o parę rzeczy, na których odpowiedzi nie mogłem znaleźć lub po prostu gdzieś pominełem w swojej lekturze ;) Monitor do zastosowań domowych TV, internet, nauka po nocach, filmy przez allplayer/vlc oraz rekreacyjna gra w gry komputerowe.

1) Czy EIZO Foris FS2331 obsłuży mi w pełni dekoder/tuner TV przez HDMI? Mam wątpliwości bo gdzieś na tym forum wyczytałem że flagowy EIZO S2433W nie obsłuży TV (ze względu na brak obsługi chyba 60 hz czy 50 - już nie pamiętam dokładnie).
2) Czy ktoś na EIZO Foris FS2331 próbował oglądać przez dekoder/tuner TV?
3) Czy ładnie pokazuje obraz sygnału TV? Jak byście ocenili, ładniej od masówki TN z wbudowanym tunerem TV?
4) Czy model Benq VW2420H oraz EW2430 posiadają wady wymienione na tej stronie/recenzji BenQ GW2450HM?
http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=608& ... 72HD#p5425
Pytam się ponieważ nie znalazłem zbyt dużo informacji na temat tych dwóch w/w monitorów na waszym wspaniałym posiadających rzetelne informacje forum. Natomiast na pure PC je polecają, co prawda jak wiele innych masówek nie nadające się do użytkowania podczas nocy/półmroku.
5) To już chyba tylko zamówić. Jak myślicie ten model http://www.komputronik.pl/product/12261 ... 31_BK.html czy jakiś inny? (wiadomo że wszędzie inne dodatki, obudowa, itp.)

Jak uzyskam odpowiedz na te 5 pytań w 100 % to z czystym sumieniem mogę już zamówić. Mam nadzieję, że nie oszpecam tematu własnym postem.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

12 listopada 2012, 17:51 - pn

Hopes pisze:1) Czy EIZO Foris FS2331 obsłuży mi w pełni dekoder/tuner TV przez HDMI? Mam wątpliwości bo gdzieś na tym forum wyczytałem że flagowy EIZO S2433W nie obsłuży TV (ze względu na brak obsługi chyba 60 hz czy 50 - już nie pamiętam dokładnie).
Monitory wymagają 60Hz. Na szczęście większość odbiorników TV jest w stanie dać taki obraz.
Hopes pisze:2) Czy ktoś na EIZO Foris FS2331 próbował oglądać przez dekoder/tuner TV?
Tak.
Hopes pisze:3) Czy ładnie pokazuje obraz sygnału TV? Jak byście ocenili, ładniej od masówki TN z wbudowanym tunerem TV?
To nie jest telewizor, ale nieźle go udaje. Zaryzykuję opinię, że lepiej niż marketowe telewizory. Wyłączając plazmowe rzecz jasna.
Hopes pisze:4) Czy model Benq VW2420H oraz EW2430 posiadają wady wymienione na tej stronie/recenzji BenQ GW2450HM?
http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=608& ... 72HD#p5425
Niestety tak.
Hopes pisze:Natomiast na pure PC je polecają, co prawda jak wiele innych masówek nie nadające się do użytkowania podczas nocy/półmroku.
Na purepc i podobnych większość piszących jest wykształconych na marketowych TN. Nic dziwnego, że polecają wszystko, co jest choć o włos lepsze.
Hopes pisze:5) To już chyba tylko zamówić. Jak myślicie ten model http://www.komputronik.pl/product/12261 ... 31_BK.html czy jakiś inny? (wiadomo że wszędzie inne dodatki, obudowa, itp.)
Jeśli cena odbiega od sieci dystrybucji trzeba być ostrożnym. Łatwo kupić "niemiecki", z tzw. "Ograniczoną gwarancją producenta". Pewne źródło.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Hopes

12 listopada 2012, 19:09 - pn

Zapomniałem jeszcze o jedną rzecz spytać w pkt. 5). Co prawda mało to ma wspólnego z monitorem, ale być może wiecie jak jest z gwarancją w komputroniku. Otóż w opisie na komputroniku napisane jest 5 lat w serwisie zewnętrznym czyli co nie będę miał gwarancji 5-letnia gwarancja w systemie door-to-door jak w linku podanym przez Ciebie? I będę płacić za przesyłkę?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

12 listopada 2012, 19:24 - pn

Ciężko mi wypowiadać się na temat pochodzenia i gwarancji towaru w innych sklepach. Reprezentuję polskie przedstawicielstwo EIZO i na ten temat mogę zabierać głos.
Tom01

monitory.mastiff.pl

kozdroman

13 listopada 2012, 03:48 - wt

Witam serdecznie. Posiadam taki monitor od mniej więcej 9 miesięcy.
Jak go ustawić tak, żeby kolory cieszyły oko i dało się oglądać zdjęcia w miarę wierne kolorystycznie?
dostaje czasem zdjęcia od kumpla, który robi zdjęcia po imprezach na których jestem. Raz mi pożyczył aparat w góry, a ma jakiś dobry cyfrowy, który ponoć ładnie robi zdjęcia.. nie pamiętam firmy..
czy jest jakaś szansa ustawienia tego monitora tak, żeby wyświetlał kolory lepiej od fabrycznych ustawień?
Nie interesuje mnie rzecz jasna profesjonalna kalibracja bo na to mnie nie stać.
Chciałbym tez takie zdjęcia drukować, ale to po kupieniu drukarki.
Da się na oko i jak to zrobić? na stronie Toma01 jest jakiś poradnik, ale ja to czytam już 3 raz i nie kumam..
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

13 listopada 2012, 08:13 - wt

Oczywiście, że się da. Trzeba po prostu skalibrować. Proszę tylko pamiętać, że monitor ma pokazywać zdjęcia wiernie a nie ładnie. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

kozdroman

13 listopada 2012, 12:01 - wt

Tom01 pisze:Oczywiście, że się da. Trzeba po prostu skalibrować. Proszę tylko pamiętać, że monitor ma pokazywać zdjęcia wiernie a nie ładnie. ;)
no dobra tylko jak to ma zrobić laik taki jak ja :D. Czytam Pana artykuły ze szczeną na butach i nie łapię się już co do czego. W monitorze mam: black level, contrast, saturation, Hue, temperature i w advanced settings - contras enhancer, power resolution, gamma, Gain, overdrive. Dodatkowo w karcie mam jakieś ustawienia gammy jasności i tak dalej?
od czego jest każdy parametr i jak nim manipulować? według jakich konkretnie wzorców- Wlasnie chcialbym, zeby zdjecia wygladaly mniej wiecej tak jak zostaly zrobione tak jak przez dobrej klasy aparat.

Wróć do „Krótkie recenzje monitorów”