Muszę Cię zmartwić, bo nie kupisz tego monitora w tym roku. Miały być zaraz po świętach, ale jest poślizg i nie dojadą. Dopiero 1 połowa stycznia.
Ale możesz spróbować odezwać się w sprawie ceny
Muszę Cię zmartwić, bo nie kupisz tego monitora w tym roku. Miały być zaraz po świętach, ale jest poślizg i nie dojadą. Dopiero 1 połowa stycznia.
Przychylam się do propozycji. Z opinii mądrych, z którymi się konsultowałem, nie ma jednej dobrej pozycji do pracy przy komputerze.Czornyj pisze: ↑17 grudnia 2021, 15:30 - ptWypróbuj siedzenie aktywne/dynamiczne, fizjo polecają je jako lepsze od stania - można na fancy piłkach, specjalnych stołkach itp. ja po prostu siedzę na krawędzi zwykłego stołka bez oparcia, w rozkroku, przenosząc część ciężaru na stopy i pilnując prostej pozycji. W moim przypadku sprawdza się świetnie, zero bólu i zmęczenia mimo wielogodzinnej pracy.
Istotna jest stabilność nóg. W tym celu pofatygowałem się kiedyś do IKEI i sprawdziłem wszystko co było.Mac74 pisze: ↑18 grudnia 2021, 16:20 - sobco polecacie - jakie biurko do pracy stojącej? na rynku jest masa tego, a ja również chciałbym zrobić ostatni zakup na firmę w tym roku, korzystając z odliczeń.
Nie wiem na co zwrócić uwagę przy kupnie takiego biurka elektrycznego (są rzeczy istotne i marketingowe mało istotne rzeczy jak możliwość ładowania usb, itd)
Dell robi całkiem przyzwoite monitory jak U2720Q i inne też i dobre i ładne,nie jak brzydkie Nec i Eizo ,komputery z resztą też,obojętnie jak byś to nie nazwał.
Ja mówiłem o DELL U2719D na matrycy PLS Samsunga. Konkretnie.
max pisze: ↑21 grudnia 2021, 10:05 - wtKalibracja fabryczna jest w tym przypadku całkowicie wystarczająca do celów biurowych i programowania, co mogę potwierdzić porównując do referencyjnego PA272W, a poziom ergonomii i regulacji jest bardzo dobry. Jedynie do celów foto potrzeba czegoś bardziej precyzyjnego i zaawansowanego.
Nie napisałem, że EIZO za 10tys. to dno i wodorosty.Tom01 pisze: ↑21 grudnia 2021, 11:33 - wtMnóstwo razy w swojej praktyce zawodowej miałem styczność z ludźmi to takiej wrażliwości, że Samsung za 1200 zł był idealny a EIZO za 10 tys, dno i wodorosty. No cóż, może to dla nich i lepiej. Łatwiej w życiu, niż osobom, które nie mogą zaakceptować wad obrazu.
A kto tu coś powiedział o programowaniu podaj .
Tak, wiem, NEC EA24xx w wersji COLOR, z niską rozdzelczością 1920x1200, wielką plamką i niską ostrością. Akurat do wyświetlania tekstu (programowania) to wyjątkowo marne polecenie.
Pan pomija fakt ,że większość monitorów Pana eizo ma zj....eą równomiernorść podświetlenia i można to to udowodnić nawet na pana forum pośród pana użyszkodników i użytkowników.Tom01 pisze: ↑21 grudnia 2021, 12:08 - wt
Pomija Pan drobny fakt, że pracuję zawodowo z obrazem i na swoim biurku miałem masę modeli monitorów, w tym również DELL-i serii U. Od 21 do 49", kilkanaście różnych. Nie wiem dlaczego pisze Pan o niewiele różniącej się jakości od PA272W, bo to bzdura jak stąd do Paryża. Najlepsze DELL-e z jakimi miałem styczność są wyraźnie gorsze od najtańszej serii NEC-a, nie mówiąc o zestawianiu z profesjonalnymi. Ma Pan prawo do swojej opinii, sprawa jasna, ale jeśli ktoś to czyta, to należy prostować, bo fakty są jednak inne. I nie mówię o właściwościach profesjonalnych, tylko na pierwszy rzut oka jest różnica w specyfice obrazu. Widoczna jak koń.
Pozwoli Pan w swej ŁASKAWOŚCI ,że nie doczytam do końca,a dlaczego monitory które uważa Pan za dno i wodorost mają RÓWNIEJSZE podświetlenie matrycy niż drogie Pana eizoTom01 pisze: ↑21 grudnia 2021, 12:32 - wt
Nierównomierność podświetlenia to jest cecha wrodzona techniki LCD. Nie można jej wyeliminować do zera, acz w najlepszych konstrukcjach jest niemal niewidoczna gołym okiem, nawet w bardzo niekorzystnych warunkach. Na monitorach EIZO nie występuje w większym nasileniu niż na jakichkolwiek innych, a modele klas średniej i wyższej mają ją na dużo niższym poziomie. Pisze Pan więc srogą nieprawdę, co zresztą jest zrozumiałe, bo ile monitorów EIZO, szczególnie nie z najniższych linii, widział Pan na własne oczy? Żadnego? Jeden? Wiem wiem, to trochę argument poniżej pasa, ale wiarygodność wymaga, aby wiedzieć co się mówi a nie powielać jakieś bzdury.
No są, a jakże, tylko dla takich osób to forum nie jest potrzebne. Forum ma za zadanie doradzić tak, aby było dobrze i w miarę mozliwości tanio lub przynajmniej różnorodnie. EIZO za 7tys. jest dobrze, ale nie tanio. Po prostu monitorów stricte biurowych (relatywnie prostych w budowie) drożej się już kupić nie da. Uważam, że do polecania monitorów biurowych za 7tys. jakiekolwiek forum, wiedza i doświadczenie z dziedziny monitorów, jest niepotrzebne. Do tego wystarczy zwykły sprzedawca lub handlowiec.Tom01 pisze: ↑21 grudnia 2021, 12:08 - wtHm.... Za 10 może nie, rzeczywiście trąci to już fanatyzmem, ale EIZO w ofercie ma monitory ogólnobiurowe, czyli do nawet niższych wymagań niż programiści, z przedziału nawet do ok 7 tys zł. I są tacy, co je kupują. I nawet są zadowoleni. I nawet następny model kupują tej samej klasy. Dziwy....
Nie pomijam. To z jednej strony zaleta. Z drugiej wada, bo każdy sprzedawca poleca to na czym ma wysoką marżę. Nie jest to przytyk do Pana. Robi to każdy sklep tyle, że nie każdy sklep prowadzi niby obiektywne forum.
Wróć do „Zastosowania amatorskie”
Użytkownicy przeglądający to forum: vespuczi i 1 gość