Wielkie dzięki za pomoc.Tom01 pisze:Ja siedzę nieco bliżej ale przy 30-tce i szczerze mówiąc mógłby być większy.Gans125 pisze:Jeszcze mam pytanko odnośnie wielkości monitora. Siedzę ok 1m od monitora czy 24 cale nie będzie za duży?
Monitor do filmow i gier
Tom01, nad jaką 30-stką się obecnie znęcasz?
Re: Monitor do filmow i gier
Powyżej 24" są problemy nawet siedząc centralnie. 27" co prawda nie jest wiele wyższa ( 1 cm ), ale jest sporo szersza, więc kąt jest większy = większe świecenie. W 30" to już w ogóle.expresso pisze:A to nie zdarza się przypadkiem tylko wtedy jak się patrzy na monitor pod kątem?
Bo jak tak to chyba nie jest to wielkim problemem.
Ja siedzę jakieś 85 cm od 30" i ta wielkość już mi wystarcza ( ale rozdzielczością większą bym nie pogardził ).Tom01 pisze:Ja siedzę nieco bliżej ale przy 30-tce i szczerze mówiąc mógłby być większy.Gans125 pisze:Jeszcze mam pytanko odnośnie wielkości monitora. Siedzę ok 1m od monitora czy 24 cale nie będzie za duży?
Tom01, nad jaką 30-stką się obecnie znęcasz?
- Tom01
- Kontakt:
Dlatego trzeba mieć światło w miejscu pracy. Po ciemku i przy czarnym tle pulpitu - masakra.raptor88 pisze:kąt jest większy = większe świecenie. W 30" to już w ogóle.
NEC PA301W.raptor88 pisze:Tom01, nad jaką 30-stką się obecnie znęcasz?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No i jeszcze jedno. Czy tak wielka powierzchnia, wypełniająca praktycznie cały świat przed oczami, nie powoduje aby przyspieszonego zmęczenia narządu wzroku przy długotrwałym używaniu (cecha osobnicza\indywidualna oczywiście). L=ok.80cm.
Wydrukowałem sobie taką 30tke na papierze. Jest ogromna.
To przy okazji zapytam. Da się tą kobyłę okręcić do pionu? Teoretycznie wiem, że się da, bo piwot jest. Zastanawia mnie, czy tak wielki ekran + 2 kable da się w miarę wygodnie obracać, czy może lepiej nie lub lepiej nie za często? I wybrać do piwota zamiast 2560x1600 => 1200x1920 (przy zdjęciu formatu 3:2) 2400x1600 (w poziomie 30") => 1200x1800 (w pionie 24"). 24" łatwiej obracać do pionu, a po obróceniu uzyskujemy większą rozdzielczość niż 30" przed obróceniem, + większa powierzchnia (większy pixel).Tom01 pisze: NEC PA301W.
No i jeszcze jedno. Czy tak wielka powierzchnia, wypełniająca praktycznie cały świat przed oczami, nie powoduje aby przyspieszonego zmęczenia narządu wzroku przy długotrwałym używaniu (cecha osobnicza\indywidualna oczywiście). L=ok.80cm.
Wydrukowałem sobie taką 30tke na papierze. Jest ogromna.
Autopoprawka. Przy 30" w poziomie (bez obracania) i zdjęciu 3:2 wyświetlonym w pionie mamy 1067x1600px.
Przy 24" (po obróceniu) i zdjęciu 3:2 wyświetlonym w pionie mamy 1200x1800px.
Przy 24" (po obróceniu) i zdjęciu 3:2 wyświetlonym w pionie mamy 1200x1800px.
- Tom01
- Kontakt:
Pivot właśnie najbardziej przydaje się do podłączania kabli.max pisze:To przy okazji zapytam. Da się tą kobyłę okręcić do pionu? Teoretycznie wiem, że się da, bo piwot jest. Zastanawia mnie, czy tak wielki ekran + 2 kable da się w miarę wygodnie obracać, czy może lepiej nie lub lepiej nie za często?
A dlaczegóż miałby? Rzeczywistość obserwowana oczami jest znacznie większa niż 30". I nie męczy. Kwestia w takiej regulacji aby nie walił po oczach jak lampa gestapowska. Nawiasem mówiąc idealnie ergonomicznym stanowiskiem jest 3x30". Takie sobie zrobię jak już będę bogaty.max pisze:No i jeszcze jedno. Czy tak wielka powierzchnia, wypełniająca praktycznie cały świat przed oczami, nie powoduje aby przyspieszonego zmęczenia narządu wzroku przy długotrwałym używaniu
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
A na poważnie, wolałbym 30" o wyższej rozdziałce niż 3x30". Nie da się patrzeć na 3 monitory jednocześnie. Po drugie, pod wpływem 3x30" czułbym się już na pewno przytłoczony. Po pierwszych ochach i achach oczywiście, i przy pracy 8h/24h, 5d/1t.
Ha.Ha.Tom01 pisze:Nawiasem mówiąc idealnie ergonomicznym stanowiskiem jest 3x30". Takie sobie zrobię jak już będę bogaty.
A na poważnie, wolałbym 30" o wyższej rozdziałce niż 3x30". Nie da się patrzeć na 3 monitory jednocześnie. Po drugie, pod wpływem 3x30" czułbym się już na pewno przytłoczony. Po pierwszych ochach i achach oczywiście, i przy pracy 8h/24h, 5d/1t.
BTW, niech Eizo zrobi CX300 z patentem na nie świecenie czerni, to biorę od zaraz.
Rozdzielczość jednej 30" większa niż 3x30" na nic się zda, bo ilość informacji będzie mniejsza z tego powodu, że wszystko byłoby gigantycznie małe. Nie byłoby się wstanie niczego odczytać. Zysk byłby po powiększeniu/skalowaniu, uzyskalibyśmy czystość i klarowność wszystkiego co wyświetlane na monitorze, ale ilość informacji byłaby mniejsza.
Tak, wiem. Z tymże to nie jest monitor tylko do pracy ( mały procent tego zastosowania ) a do ogólnego użytkowania w warunkach domowych. A 30" uniwersalnych ( PVA ) to nie ma od dłuższego czasu. Nawet nie wiem czy bym chciał PVA przy tej wielkości.Tom01 pisze:Dlatego trzeba mieć światło w miejscu pracy. Po ciemku i przy czarnym tle pulpitu - masakra.raptor88 pisze:kąt jest większy = większe świecenie. W 30" to już w ogóle.
Tom01 pisze:NEC PA301W.raptor88 pisze:Tom01, nad jaką 30-stką się obecnie znęcasz?
BTW, niech Eizo zrobi CX300 z patentem na nie świecenie czerni, to biorę od zaraz.
To nie chodzi o patrzenie jednocześnie na 3 monitory, bo wiadomo że to fizycznie jest nie możliwe. Chodzi o podgląd bez przeskakiwania po okienkach i klikania. Przy specyficznych zastosowaniach zyskuje się na tym masę czasu, co w pracy jest współmierne do zysków. Zależy od potrzeb/zachcianek. Miałem co prawda 2x30" nie 3x30" ale można sobie mniej więcej uzmysłowić styl pracy przy 3.max pisze:Ha.Ha.Tom01 pisze:Nawiasem mówiąc idealnie ergonomicznym stanowiskiem jest 3x30". Takie sobie zrobię jak już będę bogaty.
Rozdzielczość jednej 30" większa niż 3x30" na nic się zda, bo ilość informacji będzie mniejsza z tego powodu, że wszystko byłoby gigantycznie małe. Nie byłoby się wstanie niczego odczytać. Zysk byłby po powiększeniu/skalowaniu, uzyskalibyśmy czystość i klarowność wszystkiego co wyświetlane na monitorze, ale ilość informacji byłaby mniejsza.
- Tom01
- Kontakt:
To nawet nie jest takie trudne. Analizując konstrukcję panelu CX240 stwierdzam, że to się da zrobić samemu. Kwestia dobrania pewnej czarodziejskiej folijki, którą opiszę dopkadniej w teście CX240.raptor88 pisze:BTW, niech Eizo zrobi CX300 z patentem na nie świecenie czerni, to biorę od zaraz.
A do tego Flight Simulator w wolnych chwilach. W bocznych monitroach widok z bocznych okien kabiny.raptor88 pisze:To nie chodzi o patrzenie jednocześnie na 3 monitory, bo wiadomo że to fizycznie jest nie możliwe. Chodzi o podgląd bez przeskakiwania po okienkach i klikania.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
no to lądujemy. Przesiadamy się do uboota i peryskop w górę (19 calowy )
Ja przesiadłbym się z uboota chociaż do samochodu. Czekam na odpowiednik CX270, CX300 od NECa: PA272W, PA302W (ponoć przełom roku: PA272W Q4/2012, PA302W Q1/2013). Pożyjemy, zobaczymy. Może będzie taniej i niewiele gorzej...
Ja przesiadłbym się z uboota chociaż do samochodu. Czekam na odpowiednik CX270, CX300 od NECa: PA272W, PA302W (ponoć przełom roku: PA272W Q4/2012, PA302W Q1/2013). Pożyjemy, zobaczymy. Może będzie taniej i niewiele gorzej...