HP ‘ DreamColor nie potrzebuje tej całej „cudownej elektroniki”, gdyż pełne przestrzenie barwne są jego natywnym i naturalnym dla matrycy środowiskiem.raptor88 pisze:...Brakuje tam "tylko" całej elektroniki od ...
Eizo potrzebuje tej całej elektroniki, aby na taniej matrycy od LG zasymulować poszerzoną przestrzeń barwną. Robi to poprzez naprzemienne wyświetlanie dwóch a czasem trzech kolorów-składowych, a otrzymany w ten sposób niedostępny dla matrycy kolor, odcień, nasze oszukane oczy widzą, jako barwę spoza natywnej możliwości matrycy. Ot i po to ta cała elektronika.
Dziś jednak kupiłem to LG ze znaczkiem Eizo CX240 i jutro kurier ma się u mnie z tym pojawić.
Przekonała mnie pięcioletnia gwarancja, no i wsparcie techniczne, choć przyznam, że pokusa, aby dopłacić troszkę do lepszego i prawdziwego monitora AdobeRGB była ogromna. Na dzień dzisiejszy jednak HP ' DreamColor to chyba jednak oferta skierowana wyłącznie dla profesjonalistów, którzy dysponują źródłem obrazu, zdolnym wysterować to cudo. I nie mówię tu o karcie graficznej z DisplayPortem.