1) Czujnik on/off - poziom jasności regulowany automatycznie bez możliwości dostosowania/konfiguracji.
Przykład:
- Philips279P1 - Adam Simmons w recenzji stwierdził że nie lubi tej funkcji, gdyż nie ma wpływu na poziom jasności (zwykle poziom jest wyższy niż jego preferencje), czyli albo ma się preferencje zgodne z tym co zaprogramował producent albo funkcjonalność jest do wyłączenia
2) Czujnik z regulacją
Przykład:
- Nec EA271U - w instrukcji opisano, że ustawia się dwa poziomy jasności: 1) poziom, do którego zostanie zwiększona jasność, kiedy poziom oświetlenia otoczenia jest najwyższy (HIGH), 2) poziom, do którego zostanie zmniejszona jasność, kiedy poziom oświetlenia otoczenia jest niski (LOW). Przy ustawianiu tego poziomu, należy dopilnować, żeby pomieszczenie było jak najciemniejsze.
Na podstawie samej instrukcji wnioskuję, że wartość jasności jest zmieniana liniowo (płynnie) pomiędzy LOW i HIGH, ale nie mam pewności że nie jest to skokowo - tylko dwa ustawione poziomy. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś wypowiedział się jak jest w rzeczywistości.
- Eizo EV2785 - instrukcja wskazuje że w menu (Auto EcoView) jest tylko On/Off, ale w opisie jest:
Czy należy rozumieć to tak, że użytkownik ma wpływ na tę automatykę, czyli może określić się jako "jasnolubny" lub "ciemnolubny"?Even when the Auto EcoView setting is “On”, the operation switch on the front of the monitor or color adjustment can be used to change the “Brightness” to suit your personal preference. Moreover, the manner in which the Auto EcoView function changes brightness also differs according to the changed value.
Problemy na jakie napotkałem czytając o czujnikach:
1) Czujnik wrażliwy na światło pochodzące z monitora (przy białym kolorze jest jaśniej, przy czarnym ciemniej):
Przykład:
- Benq PD2500Q - opinia z tego forum użytkownika gaim:
2) Nieoczekiwane zmiany poziomu jasności gdy warunki otoczenia subiektywnie się nie zmieniły - "automatyczna regulacja potrafi czasami lekko "wariować" na takiej zasadzie, ze co chwilę minimalnie robi jaśniej i ciemniej"-beznadziejny czujnik światła, jest przedstawiany jako idealne ściemnianie ekranu w miarę zmniejszenia światła zewnętrznego, ale jak masz otwarte jasne aplikacje-to ekran potrafi świecić jak żarówa. -kiedy zwróciłem na to uwagę wsparciu Benq zalecono mi wyłączenie czujnika światła, co jest kuriozalne bo kupiłem monitor ze względu na czujnik światła mocno reklamowany.
Jest o tym na forum w wątkach:
"ev2450 - czułość czujnika światła" viewtopic.php?t=4490
"Czujnik oświetlenia" viewtopic.php?t=2832
Oto fragment "raportu z testów" monitora Eizo EV2455 z roku 2016:
Test nr 1 - czujnik jasności, wynik: FAILED
Automatyczna regulacja jasności - czyli bajer z powodu, którego głownie zakupiłem ten monitor.
Niestety ale to działa bardzo nieracjonalnie i nieprzewidywalnie.
Monitor nie odróżnia ciemności od półmroku. Na takim przygaszonym świetle obraz jest zbyt ciemny.
Niestety w oświetlonym pokoju monitor ustawił jasność na 95!! nie pracowało się komfortowo, czuć było ze "daje" po oczach.
1. Przykład złego działania: ustawiam na EcoView próg Maximum Brightness na 90, monitor ma ustawioną jasność na 95 i nie spada do 90, zgodnie z instrukcją monitor powinien nie przekraczać maksymalnie ustawionej wartości.
2. Przykład: monitor miał ustawioną minimalną jasność na 5. Wejście w ręczne ustawienie jasności i próba jej zwiększenia nie dawała efektu, monitor nie reagował na próby zwiększenia. W pokoju nie było ciemno, przygaszone światło było. Obraz był wyświetlany po prostu za ciemny i chciałem podjaśnic, nie dało się. Dopiero wyłączenie i włączenie monitora pomogło. Na forum znalazłem, że ten sam problem miała inna osoba.
Pytania:
1) Czy jest tu ktoś kto z zadowoleniem używa czujnika i jeśli tak, to na jakim sprzęcie?
2) Czy w tej kwestii lepiej działa NEC (seria EA) czy Eizo (seria EV) i czy znane są jakieś znaczące różnice pomiędzy modelami/egzemplarzami?
Z góry dziękuję za wszelkie wypowiedzi w temacie