Co do ogólnie polecanych tu opcji, które ostatnimi czasy padały tu jako propozycje to m.in.Andreios pisze: ↑08 stycznia 2022, 23:30 - sobJedyny chyba sensowny wybór, patrząc na powyższe aspekty to NEC EA271Q ? Nic chyba tańszego ze sprzętową kalibracją nie znajdę? Coś ktoś więcej może się wypowiedzieć na jego temat? Matryca to PLS a nie IPS. Jakie to ma znaczenie? Czy może jest jakiś tańszy sprzęt z pokryciem 100% i kalibracją sprzętową?max pisze: ↑08 stycznia 2022, 22:53 - sobWszystko zależy od budżetu.
Jeśli ma być drogo, to możesz wybrać na podstawie forumowych poleceń.
Jeśli chcesz w przeciętnych cenach musisz szukać porady gdzie indziej.
Moim zdaniem do okazjonalnego i amatorskiego używania nie warto przepłacać. Ja bym wybrał coś skalibrowanego sprzętowo (już nie wnikając, w precyzję, ważne, żeby była), koniecznie matryca IPS z pokryciem 100%, ani mniej ani więcej, najlepiej Samsunga lub LG. Następnie należy wyregulować Brightness (jasność bieli) tak, aby odpowiadała jasności białej kartki położonej przed monitorem. Jasność minimalna musi być 40cd/m2 lub mniej. Stanowisko po zmroku oświetlić, przede wszystkim tło za monitorem.
Przy spełnieniu powyższych założeń, marka monitora jest już praktycznie nieistotna.
27" [16x9] [2560x1440] DELL U2719D [PLS] [sRGB] [W-LED] [DC]
32" [16x9] [3840x2160] BENQ PD3200U [AHVA IPS] [sRGB] [W-LED] [DC] (ja bym się tu skłaniał bardziej do PD2700Q lub 2500Q - mniej problematyczne) - bywają problematyczne, więc musisz zrobić zdrowy wywiad.
(oba modele powyżej wklejone przez kolegów forumowych)
NEC MultiSync EA271Q (jest też opcja ColorTuned / czy jest COLOR to nie wiem)
NEC MultiSync EA271U (jest też opcja ColorTuned i COLOR)
Z mojej perspektywy, do CAD i fotografii raczej 4K, jeśli tylko nie masz problemu od strony programów, by pracować na takiej rozdzielczości i Twoja karta graficzna nie będzie w stanie przedzawałowym.
Powyżej są to opcje do rozważenia, a nie przeze mnie polecane. Jak ktoś ma jakiś pomysł dodatkowy, to warto dorzucić.
max dobrze Ci doradził z parametrami.
Tom01 też dobrze, że jak masz trochę grosza, to do fotografii warto dorzucić - monitor do dla Ciebie ważne narzędzie pracy, a z pewnej perspektywy najważniejsze - warto kupić fajny sprzęt, być zadowolonym i mieć święty spokój.