Wybór monitora 4k 27 cali - Eizo EV2785 na celowniku.
Wybór monitora 4k 27 cali - Eizo EV2785 na celowniku.
Witam.
Po doświadczeniach z wieloma monitorami 1920x1080, nadszedł czas na coś poważniejszego.
Używałem wielu beznadziejnych gamingowych rozwiązań, ale tylko przy Eizo EV2460 i NEC EA245WMi-2 moje oczy i głowa odpoczywały. Zmieniłem Eizo na Neca, bo chciałem mniej ziarnisty obraz - tak było w Necu. Za to w Eizo był normalny input lag (nie jest to gamingowy 1ms tylko 5ms na papierze) - nie mówię tu stricte o grach, tylko o zwykłym operowaniu kursorem myszy, bo przesiadając się na EA245WMi-2 dowiedziałem się, co to duży input lag - mysz "pływała", a dokładniej kursor myszy "pływał" po pulpicie. Sprawdzałem również działanie po włączeniu opcji response time - to tylko zwiększyło smużenie, a input lag się nie zmniejszył. Wiem już, z innego wątku, że to sprawa bardzo zaawansowanego procesora zawartego w konstrukcji tego monitora i że osoby używające "klasycznych" biurowych myszek, a nie takich z opcja raportowania myszy 1kHz, nie wiedzą o co takiemu, co to mówi o pływaniu kursora na Necu, chodzi - był tu i tak wątek.
Przechodząc do sedna sprawy, stoję przed wyborem monitora 4k 27 cali. Znam jedynie dwie polecane pozycje nieprzeznaczone do fotografii, a są to: Eizo EV2785 oraz NEC EA271U, przewijały się tu jeszcze jakieś Delle, ale mniejsza.
Biorąc pod uwagę poprzednie doświadczenia z obiema firmami, skłaniam się ku Eizo. Naczytałem się jednak testów i recenzji, gdzie wychodziły chore wartości input laga 30-46ms.
Z tego, co pamiętam z recenzji Eizo EV2450/2460, tam input lag był na poziomie (strzelam) 5-15ms.
Chciałbym więc usłyszeć opinie osób, które miały do czynienia z monitorami z serii EV, między innymi EV2450 jego "klonami" oraz z modelem EV2785, przy którym mam owy dylemat i obawę.
Dopowiem tylko, że jestem zapalonym graczem, ale moje doświadczenia z ev2460 były naprawdę pozytywne pod kątem opóźnienia i przed przeczytaniem recenzji, nie miałem podejrzeń, że Eizo EV2785 droższy o +/- 2k od EA271U mógłby mieć taki problem z input lagiem o ile go ma, bo może testy syntetyczne nijak się mają i w użytkowaniu jest taki jak ev2450 i podobne.
Po doświadczeniach z wieloma monitorami 1920x1080, nadszedł czas na coś poważniejszego.
Używałem wielu beznadziejnych gamingowych rozwiązań, ale tylko przy Eizo EV2460 i NEC EA245WMi-2 moje oczy i głowa odpoczywały. Zmieniłem Eizo na Neca, bo chciałem mniej ziarnisty obraz - tak było w Necu. Za to w Eizo był normalny input lag (nie jest to gamingowy 1ms tylko 5ms na papierze) - nie mówię tu stricte o grach, tylko o zwykłym operowaniu kursorem myszy, bo przesiadając się na EA245WMi-2 dowiedziałem się, co to duży input lag - mysz "pływała", a dokładniej kursor myszy "pływał" po pulpicie. Sprawdzałem również działanie po włączeniu opcji response time - to tylko zwiększyło smużenie, a input lag się nie zmniejszył. Wiem już, z innego wątku, że to sprawa bardzo zaawansowanego procesora zawartego w konstrukcji tego monitora i że osoby używające "klasycznych" biurowych myszek, a nie takich z opcja raportowania myszy 1kHz, nie wiedzą o co takiemu, co to mówi o pływaniu kursora na Necu, chodzi - był tu i tak wątek.
Przechodząc do sedna sprawy, stoję przed wyborem monitora 4k 27 cali. Znam jedynie dwie polecane pozycje nieprzeznaczone do fotografii, a są to: Eizo EV2785 oraz NEC EA271U, przewijały się tu jeszcze jakieś Delle, ale mniejsza.
Biorąc pod uwagę poprzednie doświadczenia z obiema firmami, skłaniam się ku Eizo. Naczytałem się jednak testów i recenzji, gdzie wychodziły chore wartości input laga 30-46ms.
Z tego, co pamiętam z recenzji Eizo EV2450/2460, tam input lag był na poziomie (strzelam) 5-15ms.
Chciałbym więc usłyszeć opinie osób, które miały do czynienia z monitorami z serii EV, między innymi EV2450 jego "klonami" oraz z modelem EV2785, przy którym mam owy dylemat i obawę.
Dopowiem tylko, że jestem zapalonym graczem, ale moje doświadczenia z ev2460 były naprawdę pozytywne pod kątem opóźnienia i przed przeczytaniem recenzji, nie miałem podejrzeń, że Eizo EV2785 droższy o +/- 2k od EA271U mógłby mieć taki problem z input lagiem o ile go ma, bo może testy syntetyczne nijak się mają i w użytkowaniu jest taki jak ev2450 i podobne.
- Tom01
- Kontakt:
A to dziwna sprawa, bo macham w tej chwili jak oszalały myszą po pulpicie takiego monitora i reakcja jest niezauważalna gołym okiem. Może uszkodzony?
Co do wyboru, proponuję wypożyczyć obydwa i porównać u siebie, ze swoim sprzętem, oprogramowaniem, w swoim wnętrzu i oświetleniu.
Re: Wybór monitora 4k 27 cali - Eizo EV2785 na celowniku.
DarkRodent pisze: ↑17 lutego 2022, 02:06 - czwna EA245WMi-2 dowiedziałem się, co to duży input lag - mysz "pływała", a dokładniej kursor myszy "pływał" po pulpicie.
A to dziwna sprawa, bo macham w tej chwili jak oszalały myszą po pulpicie takiego monitora i reakcja jest niezauważalna gołym okiem. Może uszkodzony?
Co do wyboru, proponuję wypożyczyć obydwa i porównać u siebie, ze swoim sprzętem, oprogramowaniem, w swoim wnętrzu i oświetleniu.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Istnieją firmy które wypożyczają monitory na np okres 2 tygodni - miesiąca ? Czy bardziej chodzi Ci o to żeby kupić (przesz internet) i ewentualnie zwrócić przed 14 dniami ?Tom01 pisze: ↑17 lutego 2022, 02:44 - czwDarkRodent pisze: ↑17 lutego 2022, 02:06 - czwna EA245WMi-2 dowiedziałem się, co to duży input lag - mysz "pływała", a dokładniej kursor myszy "pływał" po pulpicie.
Jeżeli chodzi o input lag, taki oto był przypadek na tym forum z innym Nec'iem, niż 245WMi-2, którego ja posiadałem i użytkownik dostrzegał to samo:
Z tym wypożyczeniem to jest problem taki, że albo nie ma kto wypożyczyć konkretnych modeli, a patrząc na kaucję, no to tak niespecjalnie brałem tą opcję pod uwagę. Rozumiem działanie kaucji, ale nie jestem w stanie teraz wyłożyć prawie ceny monitora (takie ceny kaucji jak 2-4tys złotych widziałem) jako kaucję w celu wypożyczenia. Sprzedaję obecnie pewien komponent ze stanowiska i jestem gotowy po sprzedaży, wykrzesać kwotę na monitor ostateczny dla mojego komfortu.dciesielkiewicz pisze: ↑05 lipca 2021, 18:10 - pnKupiłem z ewentualną możliwością zwrotu NECa EA271u i pierwsza rzecz jaka mi się rzuciła w oczy, to potężny input lag. Korzystam na codzień z myszki z odświeżaniem 1kHz i na iMacu dostrzegałem ogromną różnice między tą a standardową myszką. W moim odczuciu kursor podążał niemal 1 do 1 z ruchami ręki. Na NECu wszystko dzieje się ze sporym opóźnieniem, co irytuje podczas pracy.
- Tom01
- Kontakt:
DarkRodent pisze: ↑17 lutego 2022, 12:59 - czwSprzedaję obecnie pewien komponent ze stanowiska i jestem gotowy po sprzedaży, wykrzesać kwotę na monitor ostateczny dla mojego komfortu.
Z ciekawości, co to jest?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
GPU, ale jest to jakaś część ceny takiego EV2785. Idę ogólnie w stronę gorszej wydajności w grach a znakomitego komfortu biurowego (pływający kursor nie pomoże), szczególnie, że powolutku zbliża się koniec studiów i przy komputerze spędzę czasu tyle, co na zdalnym nauczaniu (od rana do wieczora), jak nie więcej i jako astygmatyk, wiem, że oczy mi wybuchną po takich sesjach na byle czym. Przy takim Macbooku Air czy IPadzie/telefonie, mogę czytać godzinami, dlatego kieruję w to 4k i łagodność, a wiem, że 4k Eizo byłoby tak samo miło, jak ev2450 z podrasowaną czcionką.Tom01 pisze: ↑17 lutego 2022, 13:56 - czwDarkRodent pisze: ↑17 lutego 2022, 12:59 - czwSprzedaję obecnie pewien komponent ze stanowiska i jestem gotowy po sprzedaży, wykrzesać kwotę na monitor ostateczny dla mojego komfortu.
Z ciekawości, co to jest?
- Tom01
- Kontakt:
Jaką kartę Pan sprzedaje? Akurat szukam czegoś.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
SAPPHIRE Pulse Radeon RX 5700 XT. Będę też sprzedawał ten tragiczny super hiper monitor do gier, ale dopiero jak pójdzie karta, bo monitor akurat szybko zejdzie.
- Tom01
- Kontakt:
Ile cebulionów Pan za nią chce?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
4tys. Gwarancja 10 miesięcy. Nie jest to super opłacalna cena dla przeciętnego użytkownika. Rynkowo cena jest uzasadniona dobrym kopaniem akurat tego modelu-nie znam się za bardzo na tym, ale z takimi informacjami się spotykałem. Sądzę więc, że prędzej jakiś górnik skorzysta z takiej oferty. Sam cofnę się do czegoś taniego, też używanego.
Trzeba było gonić te gpu jeszcze z 1-2 miesiace temu wtedy szybko schodziły za 4-4,5tyś zacna karciocha dobrze wydobywająca ogólnie karta bez blokad więc i nawet w tych czasach powinna zejsc w trochę niższej kwocie niż jest oczekiwana
- Tom01
- Kontakt:
Zapytam zainteresowanego...
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Tom01: Obecnie dużo bardziej opłaca się wziąć 6600 XT, są w okolicach 2300zł, a mają większą wydajność niż 5700 XT. Akurat też mam Pulse 5700 XT.
5700xt dwa razy więcej ma urobku niż 6600XT a to o to w tym chodzi
Dlatego nie ma sensu kupować kopanej 5700XT za 4k, tylko lepiej kupić 6600 XT z gwarancją (jeżeli nie kupuje się do kopania).
Dobrze że wyjaśniłeś dla Toma bo na pewno tego nie wiedział gratki a tak już nie będzie lawirował
Wracając do głównego wątku, czy firmy oferujące wynajem takiego Eizo, nadal się tym zajmują? Googlując, nie znalazłem żadnej oferty nawet z innymi monitorami Eizo/Nec, niż tu omawiane. Trzeba pisać indywidualnie po taką możliwość? Jak wygląda taka procedura?
- Tom01
- Kontakt:
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Nie znalazłeś bo oferta i odp. w temacie wynajmu ukierunkowana tylko na jedną firmęDarkRodent pisze: ↑18 lutego 2022, 20:00 - ptWracając do głównego wątku, czy firmy oferujące wynajem takiego Eizo, nadal się tym zajmują? Googlując, nie znalazłem żadnej oferty nawet z innymi monitorami Eizo/Nec, niż tu omawiane. Trzeba pisać indywidualnie po taką możliwość? Jak wygląda taka procedura?
Ok, jestem po lekturze. W takim razie, gdy będę gotowy i nadal nie będę pewien wyboru, zgłoszę się na stronie mastiff.pl Może w międzyczasie, jakiś obecny/były właściciel omawianego Eizo zauważy wątek i się wypowie.
Wróć do „Zastosowania amatorskie”