dbcooper1983 pisze: ↑18 lutego 2022, 21:05 - ptNie znalazłeś bo oferta i odp. w temacie wynajmu ukierunkowana tylko na jedną firmę
To, jak i wiele innych rzeczy, w Polsce robi tylko ta jedyna wspomniana firma.
dbcooper1983 pisze: ↑18 lutego 2022, 21:05 - ptNie znalazłeś bo oferta i odp. w temacie wynajmu ukierunkowana tylko na jedną firmę
GrzesiekR pisze: ↑21 lutego 2022, 12:11 - pnJako użytkownik NEC EA271Q mogę potwierdzić, że monitory NEC mają problemy z input lag. Mój model ma odczuwalnie dłuższy czas reakcji niż mój EIZO CS2410.
Nie każdy może to odczuć lub zwrócić uwagę, ale ja to dość wyraźnie odczuwam.
Szczególnie źle jest gdy podłączam do laptopa DELL Latitude te dwa moje monitory i EIZO jest zawsze wyraźnie szybszy (NEC jest po USB-C, a EIZO po HDMI, nie ma znaczenia gdy będzie na odwrót). Sytuacja taka jest nieco lepsza w przypadku mojego prywatnego desktop PC z dość solidnym, dedykowanym GPU, ale i tam EIZO jest szybsze.
Sprawdzić to można bez używania żadnych instrumentów poza własnymi zmysłami na dwa sposoby. Jeden tylko za pomocą oka, drugi - za pomocą tandemu oko-ręka.
Najprostszy sposób:
- ręka na myszce na ciemnej podkładce, aby był między nimi wyraźny kontrast.
- jasny kursor na ciemnym tle na ekranie, aby było to samo co wyżej.
- wykonujemy np. ruch w lewo i w prawo, dość szybki.
Patrząc się w połowie drogi pomiędzy myszką a ekranem można łatwo dostrzec czy kursor porusza się praktycznie z niezauważalnym opóźnieniem w stosunku do ruchu ręki z myszką, czy też jest nieco opóźniony.
Drugi sposób, jak się ma dwa monitory, w trybie rozszerzonego pulpitu.
Przeciągamy okno pomiędzy oboma ekranami mając jedną połowę okna na jednym, a drugą na drugim. Ruszamy tak, a by ciągle okno było na obu ekranach. Można wówczas dostrzec różnicę szybkości ekranów jeśli taka występuje. Okno na wolniejszym ekranie po prostu rusza się zauważalnie wolniej niż na szybszym. Wolniej reaguje na ruch myszką.
Trzeci sposób polega na odczuciu tego co czuje ręka z tym co widzi oko. Jeśli ekran jest wolny, robiąc różne ruchy myszką, np okręgi, można odczuć że kursor pozostaje w pół kroku za tym co robi ręka. I ja tak mam na NEC EA271Q w połączeniu z laptopem.
Inną sprawą też jest spadek szybkości reakcji na NEC przy rozdzieloczościach niższych niż natywne. Tego doświadczam na prywatnym PC. EIZO na to nie reaguje, a NEC zwalnia.
dbcooper1983 pisze: ↑21 lutego 2022, 16:45 - pnAle czytać umiemy ??? EA to nie PA i z tego co kojarzę to Czornyj chyba w którymś temacie wspominał że właśnie ten PA271Q to sporo szybszy wytwór niż EA
GrzesiekR pisze: ↑21 lutego 2022, 17:01 - pnTak, być może PA są szybsze. Mówiąc monitory NEC miałem na myśli więcej niż jeden model, nie wszystkie oczywiście. Głównie chodzi o serię EA.
Ale od NEC EA oczekiwałbym jednak szybszej reakcji niż jest. Przynajmniej na poziomie EIZO CS2410, który monitorem stworzonym do szybkości nie jest również. Nie wiem jak EIZO EV27**, ale stawiałbym, że są szybsze.
Tak, sprawdzałem ten monitor podłączony jako jedyny do PC z solidnym GPU. Czasy reakcji są takie same w metodach które opisałem (pomijając te porównawcze). Odczucie jest niezmienne - ten monitor jest wolniejszy niż standard innych domowo-biurowych jakie znam. Laptop może wprowadzać dodatkowe problemy, ale napisałem, że na PC też nie jest najlepiej.lukasso pisze: ↑21 lutego 2022, 17:30 - pnGrzesiekR pisze: ↑21 lutego 2022, 17:01 - pnTak, być może PA są szybsze. Mówiąc monitory NEC miałem na myśli więcej niż jeden model, nie wszystkie oczywiście. Głównie chodzi o serię EA.
Ale od NEC EA oczekiwałbym jednak szybszej reakcji niż jest. Przynajmniej na poziomie EIZO CS2410, który monitorem stworzonym do szybkości nie jest również. Nie wiem jak EIZO EV27**, ale stawiałbym, że są szybsze.
A próbowałeś naprawdę sprawdzić input lag monitora? czy korzystasz z odczuć zwykłej pracy przy podłączonych dwóch monitorach, gdzie każdy z modeli stanowi inne wyzwanie dla przeprocesowania różnych zadań dla sprzętu?
Powinieneś sprawdzić EA271Q oddzielnie. Skoro na PC jest lepiej, to masz info zwrotne, że sygnały wejścia-wyjścia, przeprocesowanie oprogramowania, wyrenderowanie przez GPU, stanowi o niepodważalnym domniemaniu zamulenia EA271Q w nieodpowiednio wydajnym środowisku, a to z kolei nie mówi nam o input lagu monitora, a całej ścieżki.
Sprawdź sobie EA271Q jak samodzielny wyświetlacz na PC z lepszym GPU - zrób sobie testy wtedy, i tylko wtedy tak samo porównaj w takim samym teście Eizo, które ma mniejszą rozdzielczość, i stanowi mniejszy problem dla GPU.
Może nagrać kamerką swoje kliknięcie i pojawienie się reakcji na monitorze. Jak masz jakąś strzelankę na PC - to będzie najlepsze
GrzesiekR pisze: ↑21 lutego 2022, 17:45 - pnTak, sprawdzałem ten monitor podłączony jako jedyny do PC z solidnym GPU. Czasy reakcji są takie same w metodach które opisałem (pomijając te porównawcze). Odczucie jest niezmienne - ten monitor jest wolniejszy niż standard innych domowo-biurowych jakie znam. Laptop może wprowadzać dodatkowe problemy, ale napisałem, że na PC też nie jest najlepiej.lukasso pisze: ↑21 lutego 2022, 17:30 - pnGrzesiekR pisze: ↑21 lutego 2022, 17:01 - pnTak, być może PA są szybsze. Mówiąc monitory NEC miałem na myśli więcej niż jeden model, nie wszystkie oczywiście. Głównie chodzi o serię EA.
A próbowałeś naprawdę sprawdzić input lag monitora? czy korzystasz z odczuć zwykłej pracy przy podłączonych dwóch monitorach, gdzie każdy z modeli stanowi inne wyzwanie dla przeprocesowania różnych zadań dla sprzętu?
Powinieneś sprawdzić EA271Q oddzielnie. Skoro na PC jest lepiej, to masz info zwrotne, że sygnały wejścia-wyjścia, przeprocesowanie oprogramowania, wyrenderowanie przez GPU, stanowi o niepodważalnym domniemaniu zamulenia EA271Q w nieodpowiednio wydajnym środowisku, a to z kolei nie mówi nam o input lagu monitora, a całej ścieżki.
Sprawdź sobie EA271Q jak samodzielny wyświetlacz na PC z lepszym GPU - zrób sobie testy wtedy, i tylko wtedy tak samo porównaj w takim samym teście Eizo, które ma mniejszą rozdzielczość, i stanowi mniejszy problem dla GPU.
Może nagrać kamerką swoje kliknięcie i pojawienie się reakcji na monitorze. Jak masz jakąś strzelankę na PC - to będzie najlepsze
Dla mnie wystarczy test ruchu kursora na pulpicie, nie muszę odpalać gier i nagrywać reakcji na kliknięcie. Reakcja na ruch myszką wydaje mi się lepszym testem.
dbcooper1983 pisze: ↑21 lutego 2022, 18:20 - pnWidzicie ???? to jest was kilku/nastu dobrze że się chociaż zakręciłeś jak termos i jawnie mówisz jak się kręci na ostro
Dokładnie takiej sytuacji doświadczyłem w EA245WMi-2 - przysłowiowe pływanie kursora, które zwyczajnie irytuje w czynnościach całkowicie niezwiązanych z grami. EV2460 był od tego efektu całkowicie wolny.Najprostszy sposób:
Patrząc się w połowie drogi pomiędzy myszką a ekranem można łatwo dostrzec czy kursor porusza się praktycznie z niezauważalnym opóźnieniem w stosunku do ruchu ręki z myszką, czy też jest nieco opóźniony [...]
Trzeci sposób polega na odczuciu tego co czuje ręka z tym co widzi oko. Jeśli ekran jest wolny, robiąc różne ruchy myszką, np okręgi, można odczuć że kursor pozostaje w pół kroku za tym co robi ręka.
Niepocieszające. W takim razie monitor z przedrostkiem PA zakwalifikowany, jako amatorsko fotograficzny - czyli trochę bardziej napakowany sprzętowo w stronę jakości obrazu, jest płynniejszy od biurowca EA. Niby prosty Full HD EV2450/60 nie ma żadnego problemu z lagiem, graficzny CS również, nadal jakaś obawa przy EV2785 jest. Jednak tymi bogatymi wypowiedziami, zdecydowanie została przez Was zmniejszonaJa mam PA271Q, i mój monitor nie ma problemu z input lagiem, więc nie wiem czy tak ogólnie powinieneś opisywać temat opóźnień w monitorach NEC
Dokładnie, żaden z omawianych monitorów nie jest stworzony do gier, tylko biura/grafiki.Tak, być może PA są szybsze. Mówiąc monitory NEC miałem na myśli więcej niż jeden model, nie wszystkie oczywiście. Głównie chodzi o serię EA.
DarkRodent pisze: ↑21 lutego 2022, 19:01 - pnDokładnie takiej sytuacji doświadczyłem w EA245WMi-2 - przysłowiowe pływanie kursora, które zwyczajnie irytuje w czynnościach całkowicie niezwiązanych z grami. EV2460 był od tego efektu całkowicie wolny.Najprostszy sposób:
Patrząc się w połowie drogi pomiędzy myszką a ekranem można łatwo dostrzec czy kursor porusza się praktycznie z niezauważalnym opóźnieniem w stosunku do ruchu ręki z myszką, czy też jest nieco opóźniony [...]
Trzeci sposób polega na odczuciu tego co czuje ręka z tym co widzi oko. Jeśli ekran jest wolny, robiąc różne ruchy myszką, np okręgi, można odczuć że kursor pozostaje w pół kroku za tym co robi ręka.
Niepocieszające. W takim razie monitor z przedrostkiem PA zakwalifikowany, jako amatorsko fotograficzny - czyli trochę bardziej napakowany sprzętowo w stronę jakości obrazu, jest płynniejszy od biurowca EA. Niby prosty Full HD EV2450/60 nie ma żadnego problemu z lagiem, graficzny CS również, nadal jakaś obawa przy EV2785 jest. Jednak tymi bogatymi wypowiedziami, zdecydowanie została przez Was zmniejszonaJa mam PA271Q, i mój monitor nie ma problemu z input lagiem, więc nie wiem czy tak ogólnie powinieneś opisywać temat opóźnień w monitorach NEC
Dokładnie, żaden z omawianych monitorów nie jest stworzony do gier, tylko biura/grafiki.Tak, być może PA są szybsze. Mówiąc monitory NEC miałem na myśli więcej niż jeden model, nie wszystkie oczywiście. Głównie chodzi o serię EA.
Jednak raz jeszcze powtórzę, że oczekuję właśnie takiego zdrowego laga na głupim pulpicie, jak Eizo CS/tańsze EV, czy Nec PA. Nie jestem żadnym esportowym świrem, nie oczekuję 0-1ms laga.
dbcooper1983 pisze: ↑21 lutego 2022, 18:31 - pnTaaaa ,ktoś ty jest to właśnie szersze grono wtajemniczone dobrze wie ,jak to jeden asior się zakręcił i pisał : "bajki to my a nie nam" ,zainteresowany będzie wiedział o kogo się rozchodzi
Wróć do „Zastosowania amatorskie”
Użytkownicy przeglądający to forum: KubaT i 0 gości