Przed zakupem - o tanich Eizo na poważnie

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Nova

Re: Przed zakupem - o tanich Eizo na poważnie

17 sierpnia 2012, 13:55 - pt

Panie Max - dzięki za tą informację. Jeśli brałbym 27", była by w nim wspomniana plamka 0.3113mm, ogladana z 80cm. Ale jak nie będzie problemu do mich zastosowań to super.

Panie Tom wiem, że PLS to też IPS, z tym że lepszy - i dlatego pytam który dali w 2333?
BTW. widziałem taki film http://www.youtube.com/watch?v=j_nHQ6o6GOw ta poświata wygląda koszmarnie i przemieszcza się zależnie od przyłożonego nacisku. Czy pokazane na nim problemy to to samo, co Pan mi pokazał na zdjęciu?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

17 sierpnia 2012, 14:11 - pt

Nova pisze:Panie Max - dzięki za tą informację. Jeśli brałbym 27", była by w nim wspomniana plamka 0.3113mm, ogladana z 80cm. Ale jak nie będzie problemu do mich zastosowań to super.
Kiedyś, w 27" w wersji 1920x1200 prawdopodobnie była taka wielka plamka, ale coraz mnie, takich monitorów. O ile w ogóle jeszcze są. Obecnie 27" to 2560x1440 czyli plamka malutka. Prawdopodobnie jesteśmy w przededniu znaczących zmian. Pojawiły się już ekrany z tak dużą rozdzielczością że plamki nie widać gołym okiem. Dzięki temu interfejs użytkownika systemu operacyjnego można skalować dowolnie przy zachowaniu bardzo wysokiej ostrości i jednocześnie braku schodków. W OSX Mountain Lion już tak jest. Kiedy się pojawi więcej takich ekranów i w Windows to tylko kwestia czasu.
Nova pisze:Panie Tom wiem, że PLS to też IPS, z tym że lepszy - i dlatego pytam który dali w 2333?
Dali Samsung PLS.
Nova pisze:BTW. widziałem taki film http://www.youtube.com/watch?v=j_nHQ6o6GOw ta poświata wygląda koszmarnie i przemieszcza się zależnie od przyłożonego nacisku. Czy pokazane na nim problemy to to samo, co Pan mi pokazał na zdjęciu?
Miałem w ręku raptem jeden FS2333 ale nie miał takich koszmarnych rozswietleń. Matryce dla EIZO to osobna linia produkcyjna u Samsunga, więc ogólnie jest lepiej z jakością. A nacisk powoduje taki efekt praktycznie na każdym LCD. Matryca ugina się i zbliża do dyfuzora, czyli źródła światła. Z naciskaniem jednak radzę ostrożnie. Szyba matrycy jest cienka i dość łatwo pęka.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

17 sierpnia 2012, 14:36 - pt

Tom01 pisze: Obecnie 27" to 2560x1440 czyli plamka malutka. Prawdopodobnie jesteśmy w przededniu znaczących zmian. Pojawiły się już ekrany z tak dużą rozdzielczością że plamki nie widać gołym okiem. Dzięki temu interfejs użytkownika systemu operacyjnego można skalować dowolnie przy zachowaniu bardzo wysokiej ostrości i jednocześnie braku schodków. W OSX Mountain Lion już tak jest. Kiedy się pojawi więcej takich ekranów i w Windows to tylko kwestia czasu.
Jak na dzisiejsze czasy plamka 0,3mm jest już rzeczywiście trochę duża. Moje 0,294mm ma już 6-7 lat.

No to może trochę wróżenia na najbliższy rok. Ma Pan na myśli popularyzację rozdzielczości 2560x1440 w modelach 27", a może wprowadzenie rozdzielczości (2*1920)x(2*1080)=3840x2160. Czytałem, że LG wprowadziło dla komórek ekran AH-IPS 5" o gęstości 440 punktów na cal. Daje to plamkę 0,058mm. Interesuje mnie jednak wróżenie w temacie monitorowym. Czego można oczekiwać? ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

17 sierpnia 2012, 14:42 - pt

max pisze:No to może trochę wróżenia na najbliższy rok. Ma Pan na myśli popularyzację rozdzielczości 2560x1440 w modelach 27", a może wprowadzenie rozdzielczości (2*1920)x(2*1080)=3840x2160. Czytałem, że LG wprowadziło dla komórek ekran AH-IPS 5" o gęstości 440 punktów na cal. Daje to plamkę 0,058mm. Interesuje mnie jednak wróżenie w temacie monitorowym. Czego można oczekiwać? ;)
Mam na myśli wyświetlacze zwane "retina", czyli rozdzielczości liczone w tysiącach nawet na malutkich ekranach. Apple Iphone, Ipad i ichnie najnowsze notebooki mają takie ekrany. Bajka, po prostu bajka. Obraz jest w końcu naturalny, bez widocznych pikseli. Co w "normalnych" monitorach, ciężko powiedzieć. Producentom nie jest w smak stawianie produkcji na głowie i koszty, stąd będą wprowadzać wyższe rozdzielczości z oporem. Tego jestem pewien. Motorkiem pobudzającym może byc OLED, który nie może osiągać małej plamki, więc może być walka rynkowa miedzy nowością OLED a LCD ultra wysokiej rozdzielczości.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Nova

17 sierpnia 2012, 21:18 - pt

Kiedyś, w 27" w wersji 1920x1200 prawdopodobnie była taka wielka plamka, ale coraz mnie, takich monitorów
No właśnie są takie ekrany – i to z jeszcze mniejszymi rozdziałkami. Np. Iiyama ProLite G2773HS o którą pytałem jest tego przykładem. Monitor zapowiadany jako wyjątkowy produkt koronujący 20 lecie marki - ma FullHD przy 27” - co daje taką właśnie plamkę. Chociaż rosnące rozdzielczości to nieunikniona przyszłość to rozwiązanie jednak ma swoją wysoką cenę. I dlatego nie spodziewam się tak szybkiej popularyzacji wyższych rozdzielczości. By nie być gołosłownym - najtańsze 27” w 1920x1080 warte jest poniżej 1000 zł. A 27” w 2560x1440 trzeba już zapłacić około 2500 zł.

Ale wracając na główny tor tematu i kończąc powoli dyskusję - z modeli o których tu rozmawialiśmy najlepszy dla mnie wydaje się Ezio FS 2333. Na pierwszej stronie opisaliśmy minusy matryc IPS, co mnie trochę zniechęciło do tego FS 2333, ale teraz dowiedziałem się że w tym monitorze jest LPS. Stąd - co to zmienia? Czy któreś z wad IPS, zostały usunięte w matrycach PLS? Użytkownik Raptor88, na pierwszej stronie tego tematu napisał:
Każda matryca IPS pochodzi od LG i ma większą ziarnistość niż matryce od Samsunga (xVA, TN, PLS )
Czyli już coś na plus. Macie Panowie jeszcze jakąś widzę/doświadczenie w temacie tych matryc PLS? Jakie są ich minusy?
raptor88

18 sierpnia 2012, 12:10 - sob

PLS to praktycznie IPS tylko że od Samsunga. Plusem może być to, że nie ma ziarna jak w LGkowskich IPSach.
Nova

18 sierpnia 2012, 18:19 - sob

Ok. W takim razie dziękuję za wszystkie uwagi i sugestie. Poczekam jeszcze na recenzje FS 2333. Jeśli nie będą zachęcające pozostanę przy TN. Pozdrawiam!
r102

18 sierpnia 2012, 22:26 - sob

Hmmm.... Rok temu po przestudiowaniu tego forum i rad właściciela

kupiłem sobie Eizo 2243. Jestem zadowolony tak w ogóle. ;) . Smużenia nie dostrzegam.

Szczególnie podoba mnie się tryb wyświetlanie "Eye care". Stosuję go po "ciemku". Naprawdę nie bolą oczy....
W dzień ten tryb sobie nie radzi, stosuję ustawienia "Custom"...

Jeżeli cena OK, kupuj 8-)

jeżeli stawiasz na używkę pokorporacyjną za 400 zł, trzeba pojechać do sklepu i obejrzeć stosując rady p. TomawłaścicielaForum
czyli czy "świeci" :mrgreen: i nie ma za dużo "plam". i też będzie OK

na "ślepo" można kupić ew. pokorporacyjny komputer za 300 zł, on będzie też OK

Aha. Podstawka to najlepsza jaką dotąd spotkałem tak jakoś kręci się w każdą stronę bez żadnych oporów...
Awatar użytkownika
Informator
Ogłaszacz Świetnych Rzeczy
Kontakt:

21 sierpnia 2012, 13:34 - wt

Intensywne użytkowanie wielogodzinne użytkowanie - opisując priorytetami - ma to być monitor do gier, pracy z tekstem / arkuszami, ogólnych zastosowań domowych.
Dla takich zastosowań nie ma się nad czym zastanawiać. S2243W i kropka.
FS233x są monitorami dedykowanymi dla graczy, więc granie będzie przyjemne, ale już czytanie/pisanie tekstów, korzystanie z exela i internetu trochę mniej. Choć jestem baaardzo daleki od demonizowania. Po prostu przy tych rozmiarach 16:9 a 16:10 robi różnicę.
Z tymi świecącymi rogami, też nie straszmy. IPS (czy tam PLS) jest jaśniejszy i tyle. Na jaśniejsze narożniki (o ile je zauważymy) przestaniemy zwracać uwagę po kilku dniach, choć to oczywiście zależy od wrażliwości użytkownika.
Z ultrakrótkimi czasami reakcji też nie ma co wariować. Na S2243W nigdy nie zauważyłem smużenia czy innych powidoków podczas rzezania przeciwników, lub wykonywania akrobacji lotniczych.

P.S. 27" 1920x1080 NEC niedawno wypuścił EA273, ale to zupełnie inna para kaloszy.
https://monitory.mastiff.pl - Monitory profesjonalne.

Forumowy Stig.
Gwiazdor

07 listopada 2012, 18:57 - śr

Czytam i czytam, i im więcej czytam od kilku dni tym chyba mniej wiem. Dlatego postanowiłem tutaj napisać i poprosić o pomoc u usystematyzowanie wiedzy kogoś, kto rzeczywiście się na tym zna czyli Pana Panie Tomku (Tom01).

Ja także zastanawiam się nad zakupem monitora Eizo FS2333, z którego chciałem zrezygnować na rzecz EV2335w/EV2336w bo ma lepszą ergonomię (można regulować wysokość czego mi brakowało w modelu FS2332). Ku mojemu zaskoczeniu przeczytałem, że model FS2333 ma jedna lepszą regulację od FS2332, bo można podnieść monitor na stopce 6 cm i obracać w lewo i prawo. Podobno - nie wiem na ile w tym prawy, może ktoś to potwierdzi, do monitora można zamontować stopki od innych modeli?
Jeśli tak - to w ogóle gdzie i za ile można taką stopkę kupić, żeby mieć ergonomię jak w ev2335w?

Wracając do głównego problemu i pytania... W internecie wyczytałem różne informacje z poradników na temat matryc IPS i PVA. IPS to podobno lepsze odwzorowanie kolorów niż PVA. Spotkałem się też z informacjami zupełnie odwrotnymi, że to właśnie czerń jest dobra w PVA a IPS świeci, tyle że kolory w PVA siedząc na wprost potrafią zanikać czy jakoś tak, generalnie gorsze odwzorowanie kolorów niż w IPS poza czernią, która w IPS srebrzy. Czas odświeżania podobny i gorszy niż w TN. Jak to więc jest na prawdę?

Z tego co tu czytałem, lepsza do gier i filmów byłaby jednak patryca nie PVA ale S-PVA od IPS?

Czy mógłby mi Pan podpowiedzieć, wskazać jaki monitor kupić ale w budżecie 800 do maks ok 1400 zł i takich zastosowań:
1) myślę, że ważna będzie ergonomia i wszystkie bajery które ma eizo do ochrony wzroku, gdyż przed komputerem nawet w weekendy spędzam dużo godzin, w pracy ok 8 godz. z przerwami oczywiście dłuższymi lub krótszymi. Po pracy zamiast oglądać tv wolę posiedzieć przy komputerze, poczytać neta - najwięcej czasu + dokumenty i programy np. do www, obejrzeć jakiś film i czasami pograć w DIABLO 3 czyli nie aż tak szybką grę jak strzelanki.
2) oglądając filmy i grając w gry, chciałbym mieć najlepiej w miarę dobre odwzorowanie kolorów, choć ochrona wzroku jest najważniejsza.
3) chyba 8-bitów i ogólnie dobre odwzorowanie kolorów nie przyda mi się przy tworzeniu www jako amatora dla siebie i znajomych, ale piszę o tym w razie czego.
4) zależmy na na kupieniu czegoś, co będzie działać bez zarzutów na gwarancji i po gwarancji, nie będzie badziewiem i będzie w miarę dobrze wykonane. Na gwarancji nie działbym mieć w razie czego problemów z serwisem i reklamowaniem.
5) obudowa raczej matowa i tak samo matryca byłby mile widziane.
6) nie korzystam z komputera w całkowicie zaciemnionym pokoju, mój wzrok i obraz na laptopie TN czy w zwykłym TV do tej pory nigdy mi na to nie pozwalał, bo następnego dnia kończyło się to bólem oczu i zaczerwieniem. Dlatego zawsze mam zapalone światło albo przynajmniej lampkę gdzieś oddaloną a nie przy monitorze.

Wstępnie brałem pod uwagę monitory dell 23 i 24 calowe modele u2412m i u2312hm. Z uwagi na dobrą ergonomię ale kiepskie matryce, świecenie po bokach, smużenie w grach, o czym pisano np. tutaj:
http://www.techfanatyk.net/dell-u2312hm ... -problemy/
http://laptopy.gadzetomania.pl/2012/07/ ... onania/top
zacząłem szukać czegoś innego i znalazłem eizo tj. fs2331/2332 i 2333 oraz ev2335w oraz z matrycą TN ev2315w. Jest jeszcze nowszy ev2336w ale nie wiem czym się różni. Tak na prawdę dalej nie wiem co wybrać, co spełni moje wymagania żeby nie przepłacić i nie kupić czegoś, czego nie potrzebuję, oraz czy dobrze robię idąc w kierunku matryc ips a nie pva z dopalaczem.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 listopada 2012, 19:05 - śr

Przy max 1400 zł nie ma Pan wielkiej różnorodności asortymentu. Biurowe EV należałoby zostawić tam gdzie się najlepiej sprawdzają. Zostanie więc FS. Koniec wyboru.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Lukase

08 listopada 2012, 15:57 - czw

Właśnie. Lepszy wybór do domu i multimediów to FS2333 czy FS2331? FS2331 smuży, a FS2333 ma gorszą czerń. Moje drugiej pytanie.Czy oba są równie mało szkodliwe dla oczu?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

08 listopada 2012, 16:13 - czw

Lukase pisze:Właśnie. Lepszy wybór do domu i multimediów to FS2333 czy FS2331? FS2331 smuży, a FS2333 ma gorszą czerń. Moje drugiej pytanie.Czy oba są równie mało szkodliwe dla oczu?
Oba mają dobrą regulację jaskrawości, ostrość itd, więc męczą podobnie czyli nie bardziej niż książka czy gazeta. FS2333 jako, że to odmiana IPS, dokładnie PLS, ma kiepską czerń, ale jest pioruńsko szybki, ma w końcu dobrą podstawę z regulacją. FS2331 jak przystało na PVA ma czerń nie do pobicia. Jak wnętrze beczki ze smołą oglądane po ciemku w piwnicy. Poza grami FPV sprawuje się przyjemniej.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Gwiazdor

10 listopada 2012, 16:08 - sob

Czym się różnią modele FS2333 i FS2333-BK?

Czy warto dopłacić i wybrać ergonomicznego asusa pa248q albo starszego pa246q? Czy może w tej cenie też znajdziemy coś lepszego?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

10 listopada 2012, 16:15 - sob

Gwiazdor pisze:Czym się różnią modele FS2333 i FS2333-BK?
Niczym. To ten sam monitor.
Gwiazdor pisze:Czy warto dopłacić i wybrać ergonomicznego asusa pa248q albo starszego pa246q? Czy może w tej cenie też znajdziemy coś lepszego?
Ergonomiczny, to ostatnia rzecz jaką bym napisał o ww Asusie. To jest WYBITNIE nieergonomiczny monitor.
Tom01

monitory.mastiff.pl

mike

23 kwietnia 2013, 13:57 - wt

Witam,

Jestem tu nowy ale podłącze się pod temat.
Po przewertowaniu forum nadal nie wiem który monitor wybrać.
Większość czasu monitor będzie służył do przeglądania internetu, czytania dokumentacji a w wolnym czasie do obróbki video oraz zdjęć.
Podstawowe kryteria to by nie męczył wzroku i był w miarę ergonomiczny plus typowo do użytku domowego przy sztucznym świetle.

Zastanawiam się nad seria EV jak EV2316WFS lub EV2336WFS ewentualnie coś z serii FS jak FS2231 lub FS2333 choć sam już nie wiem czy IPS jest dobrym wyborem do moich potrzeb czy bardziej PVS/TN.
Ewentualnie inne propozycje w tym przedziale cenowy.

Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

23 kwietnia 2013, 14:01 - wt

Z wymienionych EV2336W jest najlepszy. Świetna regulacja jaskrawości, komfortowa, wszystkomająca podstawka, dobra równomierność, niezła liniowość jak na sprzęt biurowo-domowo-amatorski. FS2333 pokaże wyższość w grach i to z gatunku tych super szybkich.

Każda matryca jest lepsza od TN i pomimo, że istnieją wyjątki w postaci lepszego TN niż kiepskiego PVA/IPS, to jednak bezpieczniej przyjąć regułę, że TN kupujemy w ostateczności.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Monitory różne”