Kupiłem Eizo EV2795 i jestem zadowolony z jakości obrazu. Gorzej ze spasowaniem matrycy z obudową. Patrząc z boku, w dolnych rogach matryca wystaje do przodu poza płaszczyznę obudowy. Patrząc z góry pod kątem, środkowo-dolna część panelu jest lekko wklęsła.
Ponadto dolna ramka jest nierówna. W okolicy przycisków z bliska (lub wieczorem przy sztucznym oświetleniu) przez szczelinę widać jakiś element wewnętrzny. Defekty te uważam za niepraktyczne - przy czyszczeniu ekranu poprzez te szczeliny będą się dostawać do środka paprochy. Dlatego postanowiłem zwrócić monitor do sklepu
O podobnych defektach ze spasowaniem można przeczytać też w dwóch opiniach na Amazon (są tam też zdjęcia). Większość opinii jest pozytywna, dlatego uznałem że może te osoby miały pecha i trafiły na wadliwe sztuki.
Teraz zastanawiam się czy mniejszy lub większy problem ze spasowaniem obudowy to "norma" w tym modelu czy też trafiłem do wąskiego grona tych, którym zabrakło szczęścia?
Data produkcji na pudełku to 2020-10-05.
Czy ktoś spotkał ten model z bardzo dobrze spasowaną ramką i panelem w 100% mieszczącym się w obudowie?
Rozważam teraz:
1) Ponowny zakup EV2795 w innym sklepie
2) Kupno NEC EA271Q
Dołączam zdjęcia wykonane z bliska, na żywo wygląda to lepiej.
Eizo EV2795
- NocnyJastrzab
Czy monitor był fabrycznie zapakowany? Przy tej dacie produkcji możliwe, że ma już "historię" albo pochodzi z nadwyżek magazynowych. Nowy monitor nie powinien tak wyglądać? Czy monitor już odesłany? Jeśli jest wgląd do numeru seryjnego to warto go sprawdzić w serwisie.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Był fabrycznie zapakowany, nie posiadał żadnych śladów użycia, licznik godzin pracy w menu wskazywał 0. Monitor jest już spakowany, dzisiaj odbiera go kurier. Na pudełku jest naklejka na której są numery P/N i S/N (zrobiłem zdjęcie), czy o taki numer chodzi?
Wyślę do serwisu maila z linkiem do tego tematu, zapytam czy spotkali się z podobnymi wadami.
Wyślę do serwisu maila z linkiem do tego tematu, zapytam czy spotkali się z podobnymi wadami.
- Tom01
- Kontakt:
Mi to wygląda na "przygodę" w transporcie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Serwis odpisał, że być może podczas transportu matryca wypięła się z zatrzasków, ale ciężko stwierdzić ze zdjęć.
Postanowiłem dać temu modelowi drugą szansę, mam nadzieję że tym razem trafię na poprawne spasowanie.
Postanowiłem dać temu modelowi drugą szansę, mam nadzieję że tym razem trafię na poprawne spasowanie.
I jak? Czy zdecydowałeś się ostatecznie na inny egzemplarz z tego modelu? Jak było z jego wykonaniem? Mam podobny problem z ramkami w EV2785, a to chyba "bliźniaczy" model. Też planuję dać drugą szansę, ale nie wiem czy w ogóle warto próbować.
Wróć do „Dobór monitora, akcesoria, ustawienia”