Witam,
Zastanawiam się nad kupnem lampki mocowanej na monitor, ale nie wiem czy jest to dobry pomysł. Czy taka lampka nie wpłynie negatywnie na wzrok, a także monitor. Czy nacisk jaki wywierałaby na ramki nie spowodowałby uszkodzenia matrycy? Czy nie zakrywa za mocno otworów wentylacyjnych? Czy taka lampka ma sens?
Poniżej zdjęcia prezentujące zestawienie monitora BenQ PD3220u oraz lampki Baseus I-Wok
Lampka montowana na monitor
Ta lampka i tak prawdopodobnie do tego się nie nadaje
Na przykład:
(foto z wątku: viewtopic.php?p=67274#p67274)
Re: Lampka montowana na monitor
Jeżeli ma to mieć jakikolwiek sens, np. odciążenie wzroku pracując w ciemnym pomieszczeniu, to oświetlenie montujesz ZA monitorem, aby uzyskać w miarę równomierną nazwijmy to "poświatę" .
Ta lampka i tak prawdopodobnie do tego się nie nadaje
Na przykład:
(foto z wątku: viewtopic.php?p=67274#p67274)
- NocnyJastrzab
Ideą tej lampki jest doświetlanie powierzchni biurka przed ekranem. Jednak takie światło zaburza postrzeganie obrazu monitora i w praktyce jest rzadko spotykane/stosowane. Już na pewno nie przy pracach związanych z kolorem. Także trzeba kombinować bardziej z oświetleniem tła, jak przykład powyżej.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
No dobrze, wiem już że taka lampka jako ochrona wzroku nie ma sensu. Natomiast myślałem, żeby jej używać kiedy komputer jest wyłączony.
Czy ustawienie lampki w taki sposób jak pokazałem na zdjęciach powyżej, nie spowoduje uszkodzenia monitora? Ktoś wie czy istnieje takie ryzyko?
Czy ustawienie lampki w taki sposób jak pokazałem na zdjęciach powyżej, nie spowoduje uszkodzenia monitora? Ktoś wie czy istnieje takie ryzyko?
- NocnyJastrzab
Tam nie ma sztywnego zacisku, więc nie powinno..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
Wróć do „Zastosowania amatorskie”