Chyba nieco zbyt "wyszukane" to "prównanie".Nok pisze: ↑31 lipca 2022, 22:57 - ndzTrochę humorystycznie skomentuję przy pomocy sceny z filmu Wilk z Wall Street
Ja bym to podsumował tak:
Chyba nieco zbyt "wyszukane" to "prównanie".Nok pisze: ↑31 lipca 2022, 22:57 - ndzTrochę humorystycznie skomentuję przy pomocy sceny z filmu Wilk z Wall Street
No nie porównuj Tom1 do obsługi z mediamarkt… tam to nie mają zielonego pojęcia, co wciskają.max pisze: ↑01 sierpnia 2022, 14:48 - pnChyba nieco zbyt "wyszukane" to "prównanie".Nok pisze: ↑31 lipca 2022, 22:57 - ndzTrochę humorystycznie skomentuję przy pomocy sceny z filmu Wilk z Wall Street
Ja bym to podsumował tak:
Może to był jakiś Benq za 500 zł. ?Tom01 pisze: ↑31 lipca 2022, 23:32 - ndzProponuję do kompletu znaleźć mikro test, polegający na odniesieniu koordynatów przykładowego odcienia żółtego, zdjętego z monitora graficznego, który przy tych samych danych wejściowych, wynikowo na ekranie, od wynalazku BenQ, różnił się o dobre dE 9-10. Dodam, tylko, że człowiek widzi różnicę od 1 a 3 to kompletnie różne odcienie.
viewtopic.php?t=4492&start=40#p64179
Zresztą polecam lekturę całego cytowanego wątku.
Jestem bardzo uczulony w tym względzie, dlatego przykładowo nie wyobrażam sobie oglądania TV w ustawieniu obrazu w trybie dynamicznym, czy standardowym, a jedynie w trybie Film gdzie temp. jest najbardziej zbliżona do 6500 K i kolory są akceptowalne w odbiorze. Ale co ja tam wiem, to pewnie też złudzenie, że w trybie dynamicznym widzę kolor zbliżony do buraczkowego zamiast pomarańczowego gdy przykładowo jest mecz z reprezentacją Holandii.
Czyli jednym słowem nawet do amatorskiej produkcji na YT to wszystko oprócz Eizo i Nec jest do niczego? Nawet po kalibracji zewnętrznym kalibratorem?Tom01 pisze: ↑02 sierpnia 2022, 14:15 - wtTłumaczę po czym rozpoznać, czy dany producent ma w ogóle w ofercie coś do pracy w danej branży. Ani DELL, ani BenQ i podobni wytwórcy sprzętu konsumenckiego nie mają w ofercie oczywiście monitorów profesjonalnych, a i nawet amatorskich "do jutuba" również. I na litość, żadna nieistniejąca "fabryczna kalibracja" DELL-i tego nie zmienia. Nie rozumiem, co tu może być nie na rękę sprzedawcom DELL-i. Raczej odwrotnie, bo każdy szanujący się doradca techniczny, po rozpoznaniu, że sprzęt ma służyć do produkowania materiałów do sieci, zaleci właściwy monitor. A przynajmniej powinien. Chyba, że nie wie o czym rozmowa.
Czyli jednym słowem to bzdury.
Panie Czornyj, ja pojęcia o kalibracji itp mam tyle, co pewien człowiek, co zamiast dzieci ma kota, o praworządności. Proszę pisać do mnie po polsku bo nie wiem, czy bzdurą jest, że napisałem, iż tylko Eizo i Nec się nadaje, a reszta nawet po kalibracji jest do niczego, czy bzdurą jest co Tom1 napisałCzornyj pisze: ↑02 sierpnia 2022, 16:13 - wtCzyli jednym słowem to bzdury.
Jak doskonale wiadomo NEC EA nie ma możliwości kalibracji gamutu z poziomu SpectraView II - czyli skoro soft do video nie ma zarządzania barwą, to cała seria COLARGOL kalibrowana SpectraView II jest bezwartościowa w zastosowaniach video?
Różnica między zielenią EA271U a zielenią Rec.709 wynosi 14∆E - skoro zatem w oprogramowaniu do video nie działa zarządzania barwą, a EA271U nie ma kalibracji gamutu z poziomu SpectraView II to idąc tropem "rozumowania" Tom01 błąd dla zieleni EA serii COLARGOL w aplikacjach video będzie wynosił 14∆E, czyli gorzej niż dla żółcieni Bęku gdzie wg Tom01 jest to zaledwie 9∆E, co i tak zdaniem Tom01 jest horrendum straszliwym.waldek984 pisze: ↑02 sierpnia 2022, 16:20 - wtPanie Czornyj, ja pojęcia o kalibracji itp mam tyle, co pewien człowiek, co zamiast dzieci ma kota, o praworządności. Proszę pisać do mnie po polsku bo nie wiem, czy bzdurą jest, że napisałem, iż tylko Eizo i Nec się nadaje, a reszta nawet po kalibracji jest do niczego, czy bzdurą jest co Tom1 napisałCzornyj pisze: ↑02 sierpnia 2022, 16:13 - wtCzyli jednym słowem to bzdury.
Jak doskonale wiadomo NEC EA nie ma możliwości kalibracji gamutu z poziomu SpectraView II - czyli skoro soft do video nie ma zarządzania barwą, to cała seria COLARGOL kalibrowana SpectraView II jest bezwartościowa w zastosowaniach video?
Wróć do „Zastosowania amatorskie”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości