Witam, mam problem z takim ustawieniem monitora przed kalibracja aby po kalibracji punkt bieli symulował biel papieru.
Mam monitor Eizo Flexscan EV233W i kalibrator Spyder 3 pro.
Na początku kalibracji pojawia się komunikat, ze zalecanym ustawieniem temperatury świecenia jest 6500K. Nie mogę zmienić tej wartości w programie wiec ustawiam monitor na taka właśnie temperaturę. Jednak po kalibracji biały jest ciepły, widzę go w letko różowym zabarwieniu. Pewnym rozwiązaniem jest ustawienie monitora na 7000 K (w programie nadal zostaje 6500). Wtedy biel wydaje mi się najbardziej neutralna, tzn. nie wpada ani w różowy ani w niebieskawy odcień. Jednak nadal nie jest to biały, który symulowałby papier (bez względu na rodzaj papieru) i ma on lekko sinawe/szare zabarwienie - jest zbyt ciemny/brudny.
Sam monitor ma czujnik, który, który zmienia jasność świecenia w zależności od warunków oświetlenia, jednak biały zawsze jest zbyt ciemny.
Czy ze sprzętem którym dysponuje możliwe jest takie ustawienie aby biały był bardziej „biały”?
Czy przed kalibracja powinienem jakoś specjalnie ostawić jasność i kontrast na monitorze czy wczytać ustawienia standardowe?
Jak uzyskać właściwą biel na monitorze?
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Jak uzyskać właściwą biel na monitorze?
Są dwie metody - bierzesz kartkę i ustawiasz ręcznie biel monitora w menu OSD (parametr gain RGB) tak, by uzyskać zgodność wizualną, a potem kalibrujesz i profilujesz monitor do natywnego punktu bieli. Metoda jest arcytrudna, bo nasz wzrok adaptuje się do bieli (coś a'la balans bieli w aparatach), więc po chwili wszystko nam się mieni i dostajemy oczopląsów.
Druga metoda to pomiar koordynatów chromatycznych światła odbitego od papieru, tu jednak problemem jest jakość sensora - znośne rezultaty uzyskuję w przypadku spektrofotometru X-Rite i1pro2, z kolorymetrami bywa różnie - w zależności od widma oświetlenia i ilości OBA w papierze, np. basICColor DISCUS jest skalibrowany pod widmo świetlówek JUST Normlicht i pomiar papieru oświetlonego iluminantem o innym widmie daje nad wyraz nędzne rezultaty. Istotne jest również, by po ew. pomiarze ustawić zarówno koordynaty chromatyczne bieli monitora jak i jego jaskrawość do pomierzonych wartości (i BTW w tym miejscu kolorymetr również niestety może się "pierdolnąć").
Nie jestem pewien, czy oprogramowanie "pajonka" ma tego typu możliwości, w razie czego można spróbować pobawić się ArgyllemCMS+dispcalGUI.
Druga metoda to pomiar koordynatów chromatycznych światła odbitego od papieru, tu jednak problemem jest jakość sensora - znośne rezultaty uzyskuję w przypadku spektrofotometru X-Rite i1pro2, z kolorymetrami bywa różnie - w zależności od widma oświetlenia i ilości OBA w papierze, np. basICColor DISCUS jest skalibrowany pod widmo świetlówek JUST Normlicht i pomiar papieru oświetlonego iluminantem o innym widmie daje nad wyraz nędzne rezultaty. Istotne jest również, by po ew. pomiarze ustawić zarówno koordynaty chromatyczne bieli monitora jak i jego jaskrawość do pomierzonych wartości (i BTW w tym miejscu kolorymetr również niestety może się "pierdolnąć").
Nie jestem pewien, czy oprogramowanie "pajonka" ma tego typu możliwości, w razie czego można spróbować pobawić się ArgyllemCMS+dispcalGUI.
Wróć do „Kalibracja monitorów”