NEC EA271 F/Q/U
Mam dylemat nad wyborem monitora do celów niezarobkowych.
Dużo internetu, czasem gry.
Obecnie posiadam NECa EA241F.
Miałem też na próbę u siebie NECa E271N i rozdzielczość Full HD na 27 to trochę mało jednak nie było źle bo mogę siedzieć od monitora co najmniej 80cm i jest okej.
Na 27" podobało mi się to, że elementy windowsa bez skalowania były konkretne, duże i nie chciałbym z takich rezygnować, a siedzę na win 7 i tu wolę pozostać.
Zastanawiam się na jaki model zmienić moją 24kę.
NEC EA271F, EA271Q czy EA271U ?
Chciałbym głównie poznać różnice w obrazie.
Wiem tylko, że EA271Q ma lepszą czerń od EA271U, a jak z wersją F ?
Czy ktoś porównywał ?
Dużo internetu, czasem gry.
Obecnie posiadam NECa EA241F.
Miałem też na próbę u siebie NECa E271N i rozdzielczość Full HD na 27 to trochę mało jednak nie było źle bo mogę siedzieć od monitora co najmniej 80cm i jest okej.
Na 27" podobało mi się to, że elementy windowsa bez skalowania były konkretne, duże i nie chciałbym z takich rezygnować, a siedzę na win 7 i tu wolę pozostać.
Zastanawiam się na jaki model zmienić moją 24kę.
NEC EA271F, EA271Q czy EA271U ?
Chciałbym głównie poznać różnice w obrazie.
Wiem tylko, że EA271Q ma lepszą czerń od EA271U, a jak z wersją F ?
Czy ktoś porównywał ?
- Czornyj
- Kontakt:
EA271Q oraz U mają dodatkowo kompensację równomierności oraz są skalibrowane fabrycznie - w kwestii czerni różnice są pomijalne i wizualnie w praktyce zupełnie nieistotne.
EA271U ze skalowaniem 200% będzie 1:1 odpowiednikiem EA271F, tylko ze znacznie ostrzejszym, ładniejszym, gładszym obrazem i o niebo czytelniejszym tekstem.
EA271U ze skalowaniem 200% będzie 1:1 odpowiednikiem EA271F, tylko ze znacznie ostrzejszym, ładniejszym, gładszym obrazem i o niebo czytelniejszym tekstem.
Może jest jakaś metoda by przekroczyć te 150% jakie oferuje ten system ??
No i jeszcze jedna sprawa.
Mianowicie zastanawia mnie dlaczego tutaj viewtopic.php?f=40&t=152 wśród polecanych monitorów to właśnie nie droższy EA271U tylko tańszy EA271Q łapie się z wyróżnieniem w swojej klasie aż do 2. klasy ambitnej amatorskiej fotograficznej ...
To mnie bardzo ciekawi.
Re: NEC EA271 F/Q/U
Okej, a czy można skalować win7 do 200% ?Czornyj pisze: ↑22 września 2022, 09:33 - czwEA271Q oraz U mają dodatkowo kompensację równomierności oraz są skalibrowane fabrycznie - w kwestii czerni różnice są pomijalne i wizualnie w praktyce zupełnie nieistotne.
Mianowicie zastanawia mnie dlaczego tutaj viewtopic.php?f=40&t=152 wśród polecanych monitorów to właśnie nie droższy EA271U tylko tańszy EA271Q łapie się z wyróżnieniem w swojej klasie aż do 2. klasy ambitnej amatorskiej fotograficznej ...
To mnie bardzo ciekawi.
- Czornyj
- Kontakt:
Nie traciłem czasu na analizowanie tej listy i nadal nie zamierzam - EA271U i EA271Q to bliźniacze modele, o analogicznych możliwościach, bardzo podobnych matrycach - być może ten czy tamten ma pół tonu głębszą czerń, ale widać to jedynie w bezpośrednim porównaniu w mroku na czarnych tłach i kompletnie nie ma praktycznego znaczenia. Realnie lepszą czerń w IPS dają:
- OCF (Optical Compensation Film, czyli warstwy niwelujące cieknięcie czerni IPS w funkcji kąta obserwacji)
- antyrefleks (niwelujący ilość światła z otoczenia odbijającego się od czerni)
- FALD (podświetlenie bezpośrednie z lokalnym wygaszaniem).
Żaden z tych ficzerów nie został zastosowany w serii EA, więc nie ma co liczyć na istotnie odczuwalne różnice.
Win 7 ma domyślne ustawienia na 100, 125 i 150% - oraz customowe jakie ci się podoba.marcin1987 pisze: ↑22 września 2022, 11:00 - czwOkej, a czy można skalować win7 do 200% ?Czornyj pisze: ↑22 września 2022, 09:33 - czwEA271Q oraz U mają dodatkowo kompensację równomierności oraz są skalibrowane fabrycznie - w kwestii czerni różnice są pomijalne i wizualnie w praktyce zupełnie nieistotne.
To mnie bardzo ciekawi.
Nie traciłem czasu na analizowanie tej listy i nadal nie zamierzam - EA271U i EA271Q to bliźniacze modele, o analogicznych możliwościach, bardzo podobnych matrycach - być może ten czy tamten ma pół tonu głębszą czerń, ale widać to jedynie w bezpośrednim porównaniu w mroku na czarnych tłach i kompletnie nie ma praktycznego znaczenia. Realnie lepszą czerń w IPS dają:
- OCF (Optical Compensation Film, czyli warstwy niwelujące cieknięcie czerni IPS w funkcji kąta obserwacji)
- antyrefleks (niwelujący ilość światła z otoczenia odbijającego się od czerni)
- FALD (podświetlenie bezpośrednie z lokalnym wygaszaniem).
Żaden z tych ficzerów nie został zastosowany w serii EA, więc nie ma co liczyć na istotnie odczuwalne różnice.
- NocnyJastrzab
No i jeden niuans: Win7 może mieć problem z UHD, zależnie od grafiki i wersji sterownika. Ale już dawno nie miałem z nim do czynienia..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
" Win 7 ma domyślne ustawienia na 100, 125 i 150% - oraz customowe jakie ci się podoba. "
Co znaczy "customowe jakie ci się podoba" ?
Pytam bo z tego co widzę max to 150% i chyba nic innego nie da się zrobić, przynajmniej tyle mi wiadomo ..
Pytam bo z tego co widzę max to 150% i chyba nic innego nie da się zrobić, przynajmniej tyle mi wiadomo ..
- Czornyj
- Kontakt:
https://www.techrepublic.com/article/ge ... i-scaling/
"custom DPI setting" na 192:marcin1987 pisze: ↑22 września 2022, 11:36 - czw" Win 7 ma domyślne ustawienia na 100, 125 i 150% - oraz customowe jakie ci się podoba. "
https://www.techrepublic.com/article/ge ... i-scaling/
- Tom01
- Kontakt:
Windows od 10 kompilacji 1709 poprawnie działa z interfejsem rysowanym całkowicie wektorowo. Wcześniejsze nie.
To jest pomyłka, oba są wybijające się w swojej klasie.
Co do różnic, 1920x1080 na EA271F nadaje się wyłącznie do grania i filmów. W normalnych zastosowaniach obraz jest tragicznie nieostry. Różnice między EA271Q a EA271U są spore i wynikają z różnych matryc, innych producentów. Różnią się równomiernością (plus dla EA271U) i poziomem czerni (plus dla EA271Q).
marcin1987 pisze: ↑22 września 2022, 11:00 - czwOkej, a czy można skalować win7 do 200% ?
Windows od 10 kompilacji 1709 poprawnie działa z interfejsem rysowanym całkowicie wektorowo. Wcześniejsze nie.
marcin1987 pisze: ↑22 września 2022, 11:00 - czwNo i jeszcze jedna sprawa.
To mnie bardzo ciekawi.
To jest pomyłka, oba są wybijające się w swojej klasie.
Co do różnic, 1920x1080 na EA271F nadaje się wyłącznie do grania i filmów. W normalnych zastosowaniach obraz jest tragicznie nieostry. Różnice między EA271Q a EA271U są spore i wynikają z różnych matryc, innych producentów. Różnią się równomiernością (plus dla EA271U) i poziomem czerni (plus dla EA271Q).
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Czyli mam rozumieć, że jednak ta czerń w EA271Q jest sporo lepsza od EA271U ?
Tak samo z kolei EA271Q może mieć sporo gorszą równomierność od EA271U, no ale to jeszcze można jakoś poprawić włączając kompensację równomierności więc może nie będzie aż tak źle.
Z 80cm nie zobaczę wyższości 4k nad 2k, a w grach obawiam się, że uzyskam większe mydło nie grając w natywnej rozdzielczości (no bo kto dziś ma sprzęt by grać płynnie w 4k), a do tego słabszą czerń...
Podsumowując, jeśli jest tak jak napisałem to o dziwo ciekawszy dla mnie byłby tańszy model czyli EA271Q... tak sądzę.
No chyba, że ta nierównomierność w EA271Q bije po oczach ?
I czy ta głębsza czerń przekłada się na lepsze barwy ?
Tak samo z kolei EA271Q może mieć sporo gorszą równomierność od EA271U, no ale to jeszcze można jakoś poprawić włączając kompensację równomierności więc może nie będzie aż tak źle.
Z 80cm nie zobaczę wyższości 4k nad 2k, a w grach obawiam się, że uzyskam większe mydło nie grając w natywnej rozdzielczości (no bo kto dziś ma sprzęt by grać płynnie w 4k), a do tego słabszą czerń...
Podsumowując, jeśli jest tak jak napisałem to o dziwo ciekawszy dla mnie byłby tańszy model czyli EA271Q... tak sądzę.
No chyba, że ta nierównomierność w EA271Q bije po oczach ?
I czy ta głębsza czerń przekłada się na lepsze barwy ?
- NocnyJastrzab
Marcin już napisał jak jest. Nie ma sensu o tym dywagować. Wątpliwości może rozwiać tylko bezpośrednie porównanie, także sugeruję zamówienie obu! Jestem do dyspozycji jakby co
Zobaczysz, i to ogromną, przynajmniej na tekście, przy czym widoczność pojedynczego piksela nie ma tu nic do rzeczy. Na 27 calach nawet Ultra HD to za mało, żeby uniknąć wyraźnych różnic w kształtach liter (a tym samym odległościach między nimi) względem wydruku, i dotyczy to nawet typowego tekstu w Wordzie, a co dopiero mówić o różnokolorowej drobnicy w edytorze kodu. A gdybyś jeszcze chciał w ogóle uniknąć wygładzania, to na podstawie podglądu ustawień w IntelliJ mam wątpliwości, czy 8K w pełni by wystarczyło.
- Tom01
- Kontakt:
Czerń EA271Q jest lepsza, ale czernią można manipulować. Rówomiernością nie bardzo, a rozdzielczością wcale.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Pytam bo jestem w tym zupełnie zielony, ale gdzieś kiedyś wyczytałem, że w np. tv głębsza czerń ma przełożenie na głębsze barwy (tak pisano o OLEDach).
Nie wiem jak to jest w monitorach.
Może ma to jakieś znaczenie ?
A czy ta głębsza czerń ma lepsze przełożenie na barwy ?
Pytam bo jestem w tym zupełnie zielony, ale gdzieś kiedyś wyczytałem, że w np. tv głębsza czerń ma przełożenie na głębsze barwy (tak pisano o OLEDach).
- Tom01
- Kontakt:
Nie, nie ma bezpośredniego związku. W OLED tak samo, to tylko marketingowy makaron.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- NocnyJastrzab
Przecież do "internetu i gier" nie trzeba idealnych kolorówmarcin1987 pisze: ↑22 września 2022, 22:18 - czwA czy ta głębsza czerń ma lepsze przełożenie na barwy ?
Jak ktoś tworzy strony www / grafikę do gier to trzeba. Jak ktoś lubi mieć wiernie oddawane kolory "tak jak autor chciał", to teżNocnyJastrzab pisze: ↑23 września 2022, 10:17 - ptPrzecież do "internetu i gier" nie trzeba idealnych kolorów
- NocnyJastrzab
No właśnie nie sprecyzował dokładnie na samym początku. Tak czy inaczej wybór idzie w stronę EA271U jak dla mnie.
- Czornyj
- Kontakt:
Jak pisałem - czerń różni się na poziomie niuansów widocznych na czarnym tle wyświetlanym w mroku, w praktyce jest to różnica całkowicie niewidoczna w normalnych treściach (nawet ciemnych) i nie ma sensu zawracać sobie tym głowy jeśli nie jest się onanistą czerni - a jeśli nawet jest się onanistą czerni to lepiej kupić coś innego, bo oba te wyświetlacze pod akurat pod tym względem są bez szału.marcin1987 pisze: ↑22 września 2022, 22:18 - czwA czy ta głębsza czerń ma lepsze przełożenie na barwy ?
TAK chodzi mi przede wszystkim o wierne odwzorowanie kolorów.
FAKT !! Nie sprecyzowałem, to może teraz sprecyzuję.NocnyJastrzab pisze: ↑23 września 2022, 11:52 - ptNo właśnie nie sprecyzował dokładnie na samym początku. Tak czy inaczej wybór idzie w stronę EA271U jak dla mnie.
TAK chodzi mi przede wszystkim o wierne odwzorowanie kolorów.
Kolejna sprawa jest taka... czy jeśli wyświetlę strony typu aukcje allegro lub portale informacyjne na win 7 lub jakimkolwiek nowszym przy skalowaniu ekranu na poziomie 200% to uzyskam większe zdjęcia, czy jednak będą pomniejszone o tyle o ile wzrośnie rozdzielczość względem ekranu Full HD ??
Rozumiem, że zdjęcia zapisane na dysku się "przykurczą" przez duużo większą rozdzielczość, ale jak to się ma do stron internetowych na 200% skalowaniu...
Czy będzie tak, że zdjęcia staną się większe, ale (o ile są niskiej jakości) będą bardziej rozmyte + tekst i reszta elementów na stronie będzie oczywiście większa i wyraźna ??
Mówiąc krócej: monitor 4k przy skalowaniu 200% powiększy wszystko na stronie internetowej, a to czy zdjęcia na stronie będą wyraźnie wyświetlane zależy tylko i wyłącznie od rozdzielczości zamieszczonych zdjęć, a tych przeważnie nie znamy więc ... jest to loteria .. ?
Pytam bo kompletnie nie wiem jak się ma polski internet do rozdzielczości 4k..
W związku z tym czy nie lepszym rozwiązaniem pod względem jakości zdjęć internetowych miałby monitor 2k ?
Po prostu nie chciałbym przechodzić na większy ekran by uzyskać gorszej jakości zdjęcia w sieci lub bym musiał je oglądać przy pomocy lupy
Rozumiem, że zdjęcia zapisane na dysku się "przykurczą" przez duużo większą rozdzielczość, ale jak to się ma do stron internetowych na 200% skalowaniu...
Czy będzie tak, że zdjęcia staną się większe, ale (o ile są niskiej jakości) będą bardziej rozmyte + tekst i reszta elementów na stronie będzie oczywiście większa i wyraźna ??
Mówiąc krócej: monitor 4k przy skalowaniu 200% powiększy wszystko na stronie internetowej, a to czy zdjęcia na stronie będą wyraźnie wyświetlane zależy tylko i wyłącznie od rozdzielczości zamieszczonych zdjęć, a tych przeważnie nie znamy więc ... jest to loteria .. ?
Pytam bo kompletnie nie wiem jak się ma polski internet do rozdzielczości 4k..
W związku z tym czy nie lepszym rozwiązaniem pod względem jakości zdjęć internetowych miałby monitor 2k ?
Po prostu nie chciałbym przechodzić na większy ekran by uzyskać gorszej jakości zdjęcia w sieci lub bym musiał je oglądać przy pomocy lupy
Wróć do „Dobór monitora, akcesoria, ustawienia”