Cześć!
Od lat (i od nowości) używam 24" modelu EV2436W. Ostatnio dokupiłem kolejną sztukę z drugiej ręki.
Obydwa są w naprawdę niezłym stanie technicznym. Jedno co mocno rzuca się w oczy to różnica w kolorystyce, a gdy stoją obok siebie jest to dość bardzo widoczne.
Czy jest jakiś sposób (najlepiej domowy), dzięki któremu zbliżę te kolory do siebie? Pobrałem profile ICC ze strony i aktywowałem, ale nie ma specjalnie różnicy.
Dwa EV2436W obok siebie - różnice kolorów
Regulamin forum
Działy firmowe są dedykowane konkretnym firmom. Pytania można zadawać tak, jakby kierowali je Państwo bezpośrednio do fabryki lub przedstawicielstwa. Wszelkie publikowane informacje są potwierdzone u źródła lub w serwisie fabrycznym. Użytkownicy z oznaczeniem marki w nazwie "rangi" są pracownikami firm związanych z producentem i je reprezentują.
Działy firmowe są dedykowane konkretnym firmom. Pytania można zadawać tak, jakby kierowali je Państwo bezpośrednio do fabryki lub przedstawicielstwa. Wszelkie publikowane informacje są potwierdzone u źródła lub w serwisie fabrycznym. Użytkownicy z oznaczeniem marki w nazwie "rangi" są pracownikami firm związanych z producentem i je reprezentują.
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Dwa EV2436W obok siebie - różnice kolorów
Trzeba skalibrować przy pomocy gain RGB w menu OSD, profil nie jest duchem świętym i nie wie jakie są ustawienia/zużycie monitora
- Tom01
- Kontakt:
Może też być, że mają inne matryce. W czasie produkcji tego modelu była zmiana panelu. Można próbować wyrównać regulacją Gain RGB jak podpowiada P. Marcin.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
A nawet próbowałem, ale nie wiem do końca jak się za to zabrać. Próbowałem najpierw na jednym i na drugim ruszać każdym po kolei. Niestety mi to nie wyszło.
Ja jednym biały wydaje się bardziej "szary".
Ja jednym biały wydaje się bardziej "szary".
- Tom01
- Kontakt:
Jeśli nie ma Pan możliwości skalibrować jednego, to nowszy radzę skasować do ustawień fabrycznych. Następnie na obu wyświetlić coś białego i na drugim regulować Gain RGB aż osiągnie Pan podobieństwo. Ważne, nie wolno regulować wszystkich trzech wag jednocześnie, tylko najwyżej dwie. Minimum jedna musi być na 100%.
PS. Biały "bardziej szary" może świadczyć o zużyciu podświetlenia. Z upływem czasu monitory o tej konstrukcji idą coraz bardziej w niebieską część widma (degradacja luminoforów) i regulacja tego może nie dać rady wyciągnąć. Monitor wówczas należy traktować jako zużyty i po prostu wymienić na nowy.
PS. Biały "bardziej szary" może świadczyć o zużyciu podświetlenia. Z upływem czasu monitory o tej konstrukcji idą coraz bardziej w niebieską część widma (degradacja luminoforów) i regulacja tego może nie dać rady wyciągnąć. Monitor wówczas należy traktować jako zużyty i po prostu wymienić na nowy.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Próbuję właśnie tak robić, ale nawet się nie zbliżam do podobieństwa. Chyba, że to właśnie jakaś strategia jest.Tom01 pisze: ↑26 października 2022, 09:48 - śrJeśli nie ma Pan możliwości skalibrować jednego, to nowszy radzę skasować do ustawień fabrycznych. Następnie na obu wyświetlić coś białego i na drugim regulować Gain RGB aż osiągnie Pan podobieństwo. Ważne, nie wolno regulować wszystkich trzech wag jednocześnie, tylko najwyżej dwie. Minimum jedna musi być na 100%.
Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że to właśnie trochę tak "niebiesko" wygląda. Na tym, który mam od nowości (tj. jak dobrze pamiętam od 2014 roku).Tom01 pisze: PS. Biały "bardziej szary" może świadczyć o zużyciu podświetlenia. Z upływem czasu monitory o tej konstrukcji idą coraz bardziej w niebieską część widma (degradacja luminoforów) i regulacja tego może nie dać rady wyciągnąć. Monitor wówczas należy traktować jako zużyty i po prostu wymienić na nowy.
- Tom01
- Kontakt:
Jeśli Pan na tym polegnie, zawsze można zlecić, Badanie rzeczywistego stanu i regulacja w/g zasad sztuki. W razie czego zapraszam: color@mastiff.pl
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
2) Upewnij się, że na obu Contrast jest w wartości fabrycznej, następnie zgraj ze sobą jasności wartościami Brightness - ustaw oba na porządaną jasność (np. 30%) następnie dopasuj jeden z nich do drugiego przyciemniając/rozjaśniając do uzyskania równej luminancji
3) Wyrównaj barwy ekranów korygując gain RGB kierując się zasadą że C= -R, M= -G, Y= -B - czyli jeśli chcesz dodać cyanu, magenty lub żółtego musisz ująć z kanałów R, G lub B, jeśli chcesz dodać czerwonego, zielonego lub niebieskiego musisz ująć z kanałów G i B, R i B lub G i B. Albo vice versa
1) Ustaw na obu gain RGB 100%, 100%, 100%
2) Upewnij się, że na obu Contrast jest w wartości fabrycznej, następnie zgraj ze sobą jasności wartościami Brightness - ustaw oba na porządaną jasność (np. 30%) następnie dopasuj jeden z nich do drugiego przyciemniając/rozjaśniając do uzyskania równej luminancji
3) Wyrównaj barwy ekranów korygując gain RGB kierując się zasadą że C= -R, M= -G, Y= -B - czyli jeśli chcesz dodać cyanu, magenty lub żółtego musisz ująć z kanałów R, G lub B, jeśli chcesz dodać czerwonego, zielonego lub niebieskiego musisz ująć z kanałów G i B, R i B lub G i B. Albo vice versa
Dzięki! Coś tam podregulowałem, ale do ideału daleko
- Tom01
- Kontakt:
Za pierwszym razem na pewno się nie uda. Trzeba zrobić jak najbliżej a następnie zacząć od początku, bazując na aktualnej regulacji. Dać oczom odpocząć, zmienić planszę testową i jeszcze raz. Po kilku iteracjach będzie możliwie najbliżej. Jeśli natomiast efekt finalny i tak będzie niesatysfakcjonujący, zmienić monitory na lepsze.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl