Nec PA231W czy nowszy P232W i jakiś dobry kalibrator … budżet na wszystko 3000zł. Wiem że „poświęcam” proporcje 16:10, ale używam Lightroom’a więc choćby i proporcje boków były 16:16 to i tak boczny pasek cały nie wlezie

Pytanie jest w dziale CAD. Przenoszę do właściwego. Przy zmienionych kryteriach, można faktycznie do zaproponowanych dołożyć NEC PA231W/P232W, tyle że trzeba pamiętać, że są mniejsze. Brakuje 120 linii w pionie.arsis pisze:Tom ... nie do CAD. Obróbka zdjęć (imprezowe, okolicznościowe, przyrodnicze) oraz tworzenie www.
P232W jest diodowy i jest następcą wycofanego PA231W. Oba mają nielubianą przeze mnie ekonomiczną wersję panelu eIPS. Bardziej pewnie się czuję polecając pełnowartościowe, jak PA241W, ale to już przekracza budżet. Kalibrator wystarczający X-Rite I1 Display Pro.arsis pisze:znacząco się różnią te Nec'i? cena podobna. Jeśli kalibrator za ok 800 zł to jaki polecisz do tych Nec'ów?
Przez długie lata LED pakowane do monitorów, a i obecnie do telewizorów było kiepskiej, żeby nie powiedzieć fatalnej, jakości. Są już w nielicznych monitorach przyzwoite a nawet dobre, ale w mniejszości.arsis pisze:Ok Tom ... czy diodowe podświetlanie nie jest gorsze od podświetlania starszego typu?
PA241W nie jest stary. W monitorach profesjonalnych nie zmienia się nic przez nawet 5-10 lat. Czasem tylko symbol odświeżą ze względów marketingowych.arsis pisze:Chodzi o komfort pracy, równomierność podświetlania czy ogólnie jakość obrazu. Polecałbyś kupić stary ale jary jak to mówią PA241W czy diodowy P242W. Sam jakoś nie mam zaufania do "nowinek" ...
Do kalibratorów z reguły nie ma w ogóle instrukcji. To narzędzie specjalistyczne, trzeba z góry wiedzieć jak z niego skorzystać. Jeśli nie ma Pan ochoty doktoryzować się z tematu, sensownie, zarówno pod względem merytorycznym jak i ekonomicznym, jest po prostu zlecić usługowo.arsis pisze:Tom ... jest jakaś wersja tego kalibratora w języku polskim?. Głupio by było kupić kalibrator i nie wiedzieć jak się do niego zabrać
Tak.arsis pisze:w wątku "lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki" umieściłeś nec'a pa231w w klasie profesjonalnej, czy nec P232w po zmianie podświetlania na LED'owy będzie można pozostawić w tej klasie?
Wróć do „Zastosowania zawodowe”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości