Oświetlenie pomieszczenia
Cześć,
Chcę udoskonalić swoje miejsce pracy i zrobić dobre oświetlenie oraz dograć kolor ścian. Sprawa wygląda tak jak na zdjęciu:
Czy ścianę za plecami i boczną mogę pomalować na szaro, czy lepiej jak zostanie w bieli?
Jakie oświetlenie i w którym miejscu założyć. Jaka temperatura barwowa ile tego oświetlenia?
Aktualnie mam nad monitorem i za plecami 2 oprawy po 2 świetlówki ledowe o barwie niby 5500k, ale są to świetlówki z allegro i były tanie...
Zależy mi na tym aby pomieszczenie jak najlepiej przystosować i aby dobrze mi się pracowało.
Chcę udoskonalić swoje miejsce pracy i zrobić dobre oświetlenie oraz dograć kolor ścian. Sprawa wygląda tak jak na zdjęciu:
Czy ścianę za plecami i boczną mogę pomalować na szaro, czy lepiej jak zostanie w bieli?
Jakie oświetlenie i w którym miejscu założyć. Jaka temperatura barwowa ile tego oświetlenia?
Aktualnie mam nad monitorem i za plecami 2 oprawy po 2 świetlówki ledowe o barwie niby 5500k, ale są to świetlówki z allegro i były tanie...
Zależy mi na tym aby pomieszczenie jak najlepiej przystosować i aby dobrze mi się pracowało.
- Tom01
- Kontakt:
Oczywiście całe pomieszczenie w neutralnej kolorystyce to super pomysł. Proszę tylko pamiętać, że pozornie białe czy szare farby potrafią różnie świecić w różnym świetle. Łącznie z fioletami.
Ściana za monitorami dyskretnie oświetlona światłem dobrej jakości, takim, aby nie odróżniało się zbytnio od bieli / szarości ekranu. Np coś w ten deseń. To akurat pracownia do koloryzacji, do innych zastosowań, np fotografii, powinno być nieco jaśniej niż na zdjęciu.
Ściana za monitorami dyskretnie oświetlona światłem dobrej jakości, takim, aby nie odróżniało się zbytnio od bieli / szarości ekranu. Np coś w ten deseń. To akurat pracownia do koloryzacji, do innych zastosowań, np fotografii, powinno być nieco jaśniej niż na zdjęciu.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- NocnyJastrzab
Kwestia jeszcze, jakie wykończenie matryc (satyna/matowe) i w jakich porach dnia będzie się najczęściej pracowało? Biała tylna ściana mogła by wadzić przy świetle z okna, bo dawało by refleksy. Jeżeli będzie stale zasłonięte to nie powinno być problemu. Kiedyś tak miałem, ale to lekko przeszkadzało tylko w ciągu dnia, bo akurat miałem biurko przy oknie na zachód. Sugerowałbym oświetlenie na plecy za monitorem + ewentualnie coś na sufit z delikatnym miękkim światłem dla uzupełnienia ogólnej ilości światła w pomieszczeniu. Wpłynie to korzystnie na ogólny komfort pracy.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Czyli za monitorem jakieś miecze np. od yangnou z barwą 5500k i cri 95? aby wyrównać ścianę z monitorem? a co w takim razie z góry? Jakieś sprawdzone lampy? Pracuję głównie w dzień, dlatego okno jest cały czas zasłonięte, że światło przez nie nie wpada.
Tom01, co to za tv/monitor masz nad monitorami?
- NocnyJastrzab
Tu już trzeba kombinować i eksperymentować: miecze, taśmy LED lub porządny LED E27. Szukać lepiej czegoś z dobrą regulacją, bo sztywne 5000-5500K wcale nie musi być optymalne. Tym bardziej, że przy zróżnicowanej jakości diód mogą występować zafarby na pozornie neutralnej bieli.
Ps. To nie jest stanowisko Tom01 ;p
Ps. To nie jest stanowisko Tom01 ;p
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
- Tom01
- Kontakt:
Yongnuo jest ok. Jeśli ściana jest na pewno neutralna to można zastosować lampy "miecze" YN-360S, ale jeśli wpada w jakiś kolor, wówczas w pełni regulowane, np YN-360. Można też pójść w konsumenckie regulowane światła, tylko dobrej jakości, np Philips HUE.
To nie moja pracownia, ale najwyżej jest telewizor podglądowy.
Re: Oświetlenie pomieszczenia
damianoo pisze: ↑01 listopada 2022, 15:39 - wtCzyli za monitorem jakieś miecze np. od yangnou z barwą 5500k i cri 95? aby wyrównać ścianę z monitorem? a co w takim razie z góry? Jakieś sprawdzone lampy? Pracuję głównie w dzień, dlatego okno jest cały czas zasłonięte, że światło przez nie nie wpada.
Yongnuo jest ok. Jeśli ściana jest na pewno neutralna to można zastosować lampy "miecze" YN-360S, ale jeśli wpada w jakiś kolor, wówczas w pełni regulowane, np YN-360. Można też pójść w konsumenckie regulowane światła, tylko dobrej jakości, np Philips HUE.
To nie moja pracownia, ale najwyżej jest telewizor podglądowy.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Najlepsze są źródła światła LEDVANCE serii Sun@Home na emiterach SunLike w technologii Toshiba TRI-R - używam w formie żarówki E27, wcześniej zrobiłem na tych emiterach kilka żarówek GU10 i nie ma nic lepszegodamianoo pisze: ↑01 listopada 2022, 15:39 - wtCzyli za monitorem jakieś miecze np. od yangnou z barwą 5500k i cri 95? aby wyrównać ścianę z monitorem? a co w takim razie z góry? Jakieś sprawdzone lampy? Pracuję głównie w dzień, dlatego okno jest cały czas zasłonięte, że światło przez nie nie wpada.
Czy mogę prosić linka? One mają temperaturę 5500K czy 5000 K?
Czornyj pisze: ↑02 listopada 2022, 12:04 - śrNajlepsze są źródła światła LEDVANCE serii Sun@Home na emiterach SunLike w technologii Toshiba TRI-R - używam w formie żarówki E27, wcześniej zrobiłem na tych emiterach kilka żarówek GU10 i nie ma nic lepszegodamianoo pisze: ↑01 listopada 2022, 15:39 - wtCzyli za monitorem jakieś miecze np. od yangnou z barwą 5500k i cri 95? aby wyrównać ścianę z monitorem? a co w takim razie z góry? Jakieś sprawdzone lampy? Pracuję głównie w dzień, dlatego okno jest cały czas zasłonięte, że światło przez nie nie wpada.
- Czornyj
- Kontakt:
https://www.ledvance.com/consumer/produ ... tId=156087
5000K (wizualnie bielsze niż 5500K w zwykłych) Do kupienia np. na Allegrodamianoo pisze: ↑08 listopada 2022, 14:41 - wtCzornyj pisze: ↑02 listopada 2022, 12:04 - śrNajlepsze są źródła światła LEDVANCE serii Sun@Home na emiterach SunLike w technologii Toshiba TRI-R - używam w formie żarówki E27, wcześniej zrobiłem na tych emiterach kilka żarówek GU10 i nie ma nic lepszegodamianoo pisze: ↑01 listopada 2022, 15:39 - wtCzyli za monitorem jakieś miecze np. od yangnou z barwą 5500k i cri 95? aby wyrównać ścianę z monitorem? a co w takim razie z góry? Jakieś sprawdzone lampy? Pracuję głównie w dzień, dlatego okno jest cały czas zasłonięte, że światło przez nie nie wpada.
https://www.ledvance.com/consumer/produ ... tId=156087
- Voland
Moje Home office jest jeszcze mniejsze, ale też ma wnękę z biurkiem i podobny układ. Ja zrobiłem tak, że wszystko w zasięgu wzroku jest na biało, żeby nie trzeba było walić mocnym światłem, które później niepotrzebnie mocno by się odbijało ode mnie i od wszystkiego w monitor, a wszystko poza wzrokiem jest czarne. Jak ścianę za plecami miałem jasną, to czerń monitora na tym cierpiała. Biel za monitorami i w okolicy jest też extra do ambientu zgranego z ekranem (np. jak się gra).
Czy istnieją źródła światła E14 / E27 bazujące na wspomnianych emiterach, ale bez ficzerów typu Smart-Wifi-coś-tam?
Czornyj pisze: ↑02 listopada 2022, 12:04 - śrNajlepsze są źródła światła LEDVANCE serii Sun@Home na emiterach SunLike w technologii Toshiba TRI-R - używam w formie żarówki E27, wcześniej zrobiłem na tych emiterach kilka żarówek GU10 i nie ma nic lepszegodamianoo pisze: ↑01 listopada 2022, 15:39 - wtCzyli za monitorem jakieś miecze np. od yangnou z barwą 5500k i cri 95? aby wyrównać ścianę z monitorem? a co w takim razie z góry? Jakieś sprawdzone lampy? Pracuję głównie w dzień, dlatego okno jest cały czas zasłonięte, że światło przez nie nie wpada.
Czy istnieją źródła światła E14 / E27 bazujące na wspomnianych emiterach, ale bez ficzerów typu Smart-Wifi-coś-tam?
Ja założyłem na sufit 4x quadralite 5500K. Cri 93. Na prawdę teraz fajnie w pomieszczeniu, jeszcze coś za monitory, pewnie podja miecze od YN. Minus zaroweg quadra to gabaryty.
Chcę kupić w/w żarówkę, lecz nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytania :
- jak ustawia się temp. barwową np 5000K wiem że w aplikacji lecz jak : wybiera/wpisuje się wartość czy na oko wybiera na kole barw ?
- gdy już ustawię to czy będzie ona niezmienna po każdym wł/wył kontaktu czy trzeba ustawiać przy każdym włącżaniu
- czy ściemianie żarówki realizuje aplikacja ? i czy po wył/wł kontaktu poziom ściemnienia na nowo trzeba ustawiać
- czy jak żarówka nie ma łączności z aplikacją czy można ją fizycznie włączyć z tymi ustawieniami
Dzięki poradom uzyskanym na tym forum głównie Czornyj-a i Nocnego Jastrzębia po długich namysłach kupiłem NEC EA271U i po jego skalibrowaniu ( ukłon w stronę Nocnego Jastrzębia ) pora na właściwe oświetlenie.
Chcę kupić w/w żarówkę, lecz nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytania :
- jak ustawia się temp. barwową np 5000K wiem że w aplikacji lecz jak : wybiera/wpisuje się wartość czy na oko wybiera na kole barw ?
- gdy już ustawię to czy będzie ona niezmienna po każdym wł/wył kontaktu czy trzeba ustawiać przy każdym włącżaniu
- czy ściemianie żarówki realizuje aplikacja ? i czy po wył/wł kontaktu poziom ściemnienia na nowo trzeba ustawiać
- czy jak żarówka nie ma łączności z aplikacją czy można ją fizycznie włączyć z tymi ustawieniami
- Czornyj
- Kontakt:
Żarówa ma 6 presetów temp., z czego najchłodniejszy odpowiada 5000K. Ustawienie temperatury i jasności jest stałe, po wyłączeniu i włączeniu zawsze pamięta ostatnie ustawienia. Ścieminianie i ocieplanie realizuje się z poziomu aplikacji, nie ma możliwości fizycznej zmiany tych parametrów. Można ew. zaprogramować automatyczną zmianę parametrów, gdzie temperatura i jasność zmieniają się w zależności od pory dnia, pogody, lokalizacji itp.Krzych10a pisze: ↑01 grudnia 2022, 14:42 - czw- jak ustawia się temp. barwową np 5000K wiem że w aplikacji lecz jak : wybiera/wpisuje się wartość czy na oko wybiera na kole barw ?
Czornyj
Dzięki za szybką i precyzyjną odpowiedź, w necie było niewiele i niespójnych porad
Dzięki za szybką i precyzyjną odpowiedź, w necie było niewiele i niespójnych porad
- Tom01
- Kontakt:
Po wyłączeniu i włączeniu żarówka nie pamięta ustawień. Tylko przy wyłączeniu z aplikacji. Do takich zastosowań o niebo lepszy jest Philips HUE + mostek. Jakościowo / widmowo gorszy, ale nie ma to żadnego znaczenia poza proofingiem.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Oczywiście, że pamięta po wyłączeniu z prądu.
Oczywiście, że jakość widmowa ma znaczenie.
Oczywiście, że jakość widmowa ma znaczenie.
- Tom01
- Kontakt:
No, niekoniecznie:
Tom01
monitory.mastiff.pl