Tak samo wykazane jak to twierdzenie:..."Te 144 musi być naprawdę a nie na papierze." (jak i wiele innych teorii)
Skoro się nie zajmuje skąd to wie ? Papier wszystko przyjmie, więc można pisać takie i inne bzdety.NocnyJastrzab pisze: ↑04 grudnia 2022, 09:51 - ndzPrzecież Tom01 nie zajmuje się masówką, więc jak ma to wykazać
Nigdy takiego nie spotkałem (poproszę ewentualnie o przykład), ale za 1 tyś. (czy nawet mniej) gamingowy o rozdzielczości FHD i z odświeżaniem 144 Hz można znaleźć bez problemu.
Dell UP2720Q to faktycznie inna klasa, fakt, że 2 razy droższy od EA271U.
JozefSzwejk pisze: ↑25 października 2021, 16:33 - pn... Cały interface windows i aplikacji (również tych zarządzających barwą) będzie przesycony. Wynika to chyba z tego nieco poszerzonego względem sRGB gamutu, którego nie można przyciąć przy kalibracji do sRGB, co jest bzdurą, bo np. w PA271Q można to zrobić i nie ma takich sensacji. Rozwiązaniem byłoby zrobienie w końcu poprawnego zarządzania barwą w Windows, które obejmowałoby cały system (w tym interface). Może w Win 11? - nie sądzę...
..../.../...Podsumowując, monitor jest całkiem przyzwoity po kalibracji - w obszarze roboczym aplikacji zarządzających barwą. A więc do pracy z kolorem jak najbardziej się nadaje. Interface będzie zwalony, ale da się z tym żyć, nie ma to znaczenia dla pracy z kolorem. Aby poprawić wygląd inteface'u, Windows musiałby zarządzać barwą po całości, albo SpectraView musiałby potrafić przyciąć gamut tego Neca do typowego sRGB. Żadna z tych opcji nie jest na razie dostępna.
chudyabc pisze: ↑21 października 2021, 14:55 - czwRównież kupiłem ostatnio EA271Q. Jestem delikatnie mówiąc rozczarowany jakością odwzorowania kolorów. Podobnie jak u kolegi powyżej - kolor czerwony wręcz wypala oczy. Skóra wchodzi w delikatny róż. W porównaniu bezpośrednim z EIZO EV2450 ten NEC wypada bardzo słabo. Czy według Was jest w ogóle możliwość zmniejszenia tej jaskrawość w jakiś sposób bez użycia kalibratora? Zastanawiam się nad zwrotem tego monitora.
Wróć do „Dobór monitora, akcesoria, ustawienia”
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość