Pracuję z tekstem (programista) i jestem wyczulony na nieostrą czcionkę.
Obecnie posiadam NEC EA271U (27" 4K) i do moich potrzeb jest to świetny monitor choć nie bez wad w innych aspektach

Najbardziej cenię sobie... funkcję SHARPNESS , którą ustawiam na 50% i mam 95% zadowolenia z tego jak czcionki są wyświetlane.
Do meritum...
Nadeszła okazję na zmianę, bo małżonka potrzebuje monitora do służbowego laptopa a ja mam do wyboru, kupić jej coś tańszego a sobie zostawić tego NEC EA271U albo... no właśnie, co zamiast tego NECa sensownego możecie polecić? Obróbka grafiki i praca z kolorami mnie nie interesuje.
Testowałem ze swoim podpiętym laptopem monitor Eizo FlexScan EV2785 , warunki oświetleniowe inne niż w domu i zaledwie 2,3 kwadranse na zabawę. Wydaje mi się ,że w kwestii ostrości fontów jest minimalnie gorzej (może złe określenie, na pewno trochę inaczej). Brakuje w nim też opcji SHARPNESS, którą tak cenię sobie w NECu.
Ten EV2785 to jednak świetny monitor i zastanawiam się czy jednak się nie zdecydować (lepsze wsparcie dla USB-c dla mojego laptopa w EIZO niż w starym NECu, ale to nie priorytet).
A może nie warto kombinować , bo wydam znaczną kwotę na EIZO a w stosunku do NECa nie będzie to tego warte? Pytanie wtedy co Zonie kupić? Jakąś IIyamę 4K UHD (teraz jako główny monitor żona ma NEC EA244WM1 FullHD - zostanie jako drugi monitor) ?